Spore koje nas guše

Trebamo li odmah baciti sve namirnice na kojima se pojavila plijesan?

Iako je ima posvuda, mnogima vidljivi tragovi plijesni ne ulijevaju povjerenje, a pogotovo kad se pojave na omiljenom siru, kobasici ili voću. Što učiniti u toj situaciji?

Plijesan ili mikroskopske gljive svuda su oko nas. Iako ih možda ne vidimo golim okom, nalaze se na površinama, ali i u zraku te u vodi. U kućanstvu ih najčešće nalazimo u kupaonici, podrumu i na tavanu, te oko kuhinjskog sudopera. Nažalost, plijesan je teško iskorijeniti jer je "hrane" topli i vlažni prostori, a razmnožava se lako, s pomoću mikroskopskih spora koje mogu putovati zrakom i vodom. Iako mnogi ne znaju, izvijestio je svojevremeno National Geographic, svaka osoba prosječno udahne između 1000 i 10 milijardi spora dnevno. I to ne možemo izbjeći, no možemo li izbjeći da nam plijesan napadne namirnice i ima li im spasa jednom kad se to dogodi?!

Hrana je jedino sigurna ako je neotvorena, hermetički zatvorena ili konzervirana, ali, ponavljamo, pod uvjetom da u nju nije ušao zrak. Ono što svatko od nas može učiniti je redovito i temeljito čistiti kuhinju, radne površine, posuđe, pribor, hladnjak... Zatim, pažljivo razvrstavati namirnice i držati ih odvojene u spremnicima ili posudama, ispravno kuhati i hladiti hranu.

Premda će vam stručnjaci reći kako nema razloga za paniku, jer je plijesan normalna pojava kad je hrana u pitanju, s njom se treba znati boriti. Tako će vam, primjerice, savjetovati da kod tvrdog sira ili korjenastog povrća, gdje je jasno dokle seže plijesan, jednostavno odrežete "zaraženi" dio namirnice, a ostatak nastavite normalno koristiti.

image
Shaunl/Getty Images/istockphoto

No, što kad plijesan dođe na hranu ili namirnice koje nije jednostavno samo tako odrezati - kod jogurta, humusa, tartufate, teglice krastavaca, umaka od rajčice, mekog sira ili omiljenog pekmeza? Kako u tim situacijama otkloniti koloniju plijesni koja se nadvila nad omiljenim nam proizvodom i biti siguran da smo sve dobro počistili? U tim situacijama, nažalost, spasa nema. Čim uronite žlicu ili žličicu u staklenku da uklonite plijesan, ona će samo još dublje prodrijeti u hranu. Ne ostaje vam, stoga, ništa drugo nego da je bacite.

Isto, nažalost, vrijedi i za meso i za ribu, čak i ako vam je ideja bila da je dobro skuhate i tako ubijete sve spore. U borbi s plijesni to ne pomaže, baš naprotiv - neka vam to nikad ne pada na pamet jer ćete samo razbuktati njezine toksine!

image
Anatolii Savitskii/Getty Images/istockphoto

U zimskim danima, kad nam je u kući ili stanu uključeno grijanje, a kruh je uglavnom pakiran u najlonskim vrećicama, dogodi se češće da kruh popljesnivi. Najbolje rješenje za tu namirnicu je da je ni ne vadite iz vrećice kako ne biste udahnuli sve te spore koje je plijesan proizvela, već da je smjesta bacite.

Bobičasto voće je još jedna kategorija namirnica na koju se plijesan rado "nakači", čak i kad smo je tek donijeli iz trgovine. Međutim, kod njega je lako izdvojiti bobice koje nisu za jelo, dok sve druge možete normalno koristiti, ali u što kraćem roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:56