Jer ste vi to tražili

Željka Klemenčić opet kuha za Dobru hranu, pripremila nam je šumske tenke štrukle!

Samo u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 1. listopada, možete pronaći veliki editorijal s receptima naše kolegice, novinarke i urednice te poznate televizijske ličnosti, ali prije svega - velike zaljubljenice u hranu, kuhanje i čiste okuse

Ako ste zaljubljenik u kuhanje tada vam njezino ime nije nepoznato. Željka Klemenčić, naime, na sceni je već dobro poznato lice. Mnogi je poznaju još iz vremena dok je uređivala Playboy, drugi kad je pokrenula prilog Jutarnjeg lista Dobra hrana, a šira javnost zapamtila ju je iz televizijskog showa "Tri, dva, jedan... kuhaj". Međutim, onima koji znaju što Željka uistinu voli i radi, nije nepoznato da se upravo ona krije iza projekta Mrvica te da je do sad objavila i nekoliko knjiga. Autorica je kuharice "Sva lica batata", "Mrvica svaki dan", "Sretno dijete koje jede sve" i najnovije, knjige "Zelen". Iznimno cijenjena među kolegama, ali i zaljubljenicima u čiste okuse, prirodni uzgoj i vrtlarenje te promišljanje o hrani koju jedemo, Željka je velika inspiracija. A nama je bila logičan izbor za suradnicu na temi novog broja magazina Dobra hrana.

image
Berislava Picek/Cropix

Šuma na prijelazu iz ljeta u jesen bila joj je inspiracija za jela koja nam je pripremila. Tako da divljač kao glavna asocijacija šumske teme ovdje izostaje. Kako kaže, htjela je dati šansu manje očiglednim likovima: divljem bilju, gljivama i šumskim plodovima, pa vam u nastavku donosimo jedan od njezinih recepata, koji ćete sasvim sigurno odmah poželjeti isprobati.

image
Berislava Picek/Cropix

No to, naravno, nije sve. U novom broju magazina Dobra hrana još možete pronaći Željkine recepte za njoke od crnog sljeza s lisičicama i kaduljom, krem juhu od kestena i buče, vrganje u škartocu sa svježim začinima, varivo od crne leće i kestena, šumsku frittatu, mladi grah s gljivama i mnoge druge.

image
Berislava Picek/Cropix

ŠUMSKI TENKI ŠTRUKLI

Trebat će vam:

Za tijesto:

300 g brašna za tanka tijesta
2-3 žlice ulja
malo soli
mlaka voda (cca 150 ml)

Za nadjev:

puna vrećica koprive, listova crnog sljeza ili druge mješavine divljeg bilja
1 veći krumpir
bijeli dio jednog poriluka
100 g mozzarelle
maslinovo ulje i sol
cca 100 ml kiselog vrhnja
malo maslaca za premazivanje lima

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Od svih sastojaka zamijesite vrlo glatko i mekano tijesto. Mijesite ga dok se ne opusti, premažite uljem pa ostavite poklopljeno ugrijanom posudom da stoji barem pola sata, a najbolje oko sat i pol. Za to vrijeme na malo maslinova ulja izdinstajte nasjeckani poriluk. Blanširajte divlje bilje u slanoj vodi, pa ga ohladite i usitnite nožem. Krumpir naribajte pa pomiješajte s nasjeckanim biljem i porilukom. Posolite, popaprite i po potrebi začinite s još maslinova ulja.

Lim premažite maslacem. Tijesto prvo malo razvaljajte valjkom pa prebacite na namašćeni lim. Dalje ga razvlačite rukama u svim smjerovima, preko rubova lima, dok tijesto ne bude sasvim tanko. Obrežite deblje rubove. Nadjev rasporedite po tijestu duž cijele površine lima. Onda natrgajte i komadiće mozzarelle i rasporedite po nadjevu. Preklopite tijesto sa svih strana kao da zatvarate pismo. Premažite cijelu gornju površinu kiselim vrhnjem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 ºC oko 25 minuta, dok ne bude lijepo rumeno i hrskavo. Servirajte odmah.

image

Dobra hrana, jesen 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

U prodaji je novi broj magazina Dobra hrana! Šuma na tanjuru otvorila je mnoštvo tema, zanimljivih sugovornika, maštovitih recepata i preporuka... Dino Galvagno, Petra Jelenić, Ana Roš, Ana Morgan, Ana Grgić Tomić i Željka Klemenčić samo su neka od imena koja su uz nas zaslužna za ovaj broj najrespektabilnijeg, najvećeg i najuzbudljivijeg gastronomskog kolekcionarskog izdanja na više od 200 stranica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 07:02