IZRAČUNALI SMO

Ovo zaboravljeno jelo za četvero koštat će vas 4 eura, evo kako napraviti šiškrle ili luleke

 Biljana Blivajs/Cropix/
Trebat će vam samo krumpir, brašno, dva jaja, maslac i krušne mrvice, a poslužiti ih možete uz salatu ili žlicu džema

Obišli smo tržnicu, pretražili internet trgovine i došli do računice od tek nešto više od 4 eura. Točno toliko koštat će vas ako danas napravite jedno od onih zaboravljenih jela koja bude nostalgiju i zbilja su slasna. Bez obzira na to nazivate li ih šiškrle, luleki ili valjušci, ovaj klasik iz djetinjstva jedan je od onih kojima se neopravdano rijetko vraćamo. Jednostavni su za pripremu, a ne treba im čak niti mesni umak, već samo koja žlica krušnih mrvica i ručak je gotov. Poslužujete li ih na slano, odlično će se složiti uz zdjelu zelene salate, dok ih na slatko možete poslužiti uz žlicu dobrog, slatkasto kiselkastog džema.

POPIS ZA TRGOVINU

Trebat će vam:

1 kilogram krumpira (1,60 eura)

500 g brašna (0,40 eura, 0,80 za kg)

2 jaja (0,50 eura, oko 2,40 za 10 kom)

250 g krušnih mrvica (1,03 eura)

50 g maslaca (oko 0,60 eura, 3 eura za 250 g)

Ukupno: 4,13 eura

NEKOLIKO DOBRIH SAVJETA

No, prije nego se bacite na pripremu, vrijedi spomenuti i nekoliko važnih pravila kada je u pitanju krumpirovo tijesto. Pažnju najprije obratite na vrstu krumpira. Koristite brašnaste sorte s više škroba, stariji krumpir koji nema visok udio vode i koji ćete lako prepoznati po hrapavoj kori.

image
Biljana Blivajs/Cropix/

Jednom kada ste ga skuhali, pustite da se ohladi, a zatim ga usitnite kroz prešu ili, još jednostavnije, naribajte na ribež. Želite li si dodatno olakšati posao, gnječilicom za krumpir jednostavno ga pretvorite u pire, a zatim dodajte brašno, jaja i sol i zamijesite meko tijesto. Nemojte mijesiti predugo kako valjušci ne bi postali žilavi. Osim sastojaka za valjuške ili luleke, trebat će vam još i malo maslaca te krušne mrvice.

U slučaju da vam ostane koji komad tijesta, od njega vrlo lako možete napraviti i knedle. Nemojte se ograničavati već poznatim punjenjima. Umjesto šljiva i marelica, koje sada nisu u sezoni, puniti ih možete i džemovima, pa čak i čokoladom. Ako, pak, niste raspoloženi za dodatan posao u kuhinji, luleke jednostavno možete poslužiti uz pirjano povrće, kao što smo mi to svojevremeno napravili s marelicama.

image
Lidija Lončarić/

Trebat će vam:

1 kg krumpira

sol

500 g brašna

2 jaja

4 žlice krušnih mrvica

50 g maslaca

Priprema:

Krumpir u kori stavite u posoljenu hladnu vodu i kuhajte dok ne omekša, procijedite i pustite da se malo ohladi. Nabodite ga na vilicu i ogulite mu koru. Protisnuti kroz pasirku ili prešu, možete ga naribati i na ribež u posudu. Dodajte brašno i prstohvat soli. Dodajte i dva razmućena jaja. Postupno miješajte prstima dok smjesa ne postane glatka i nježna. Smjesa se ne smije lijepiti ni za zdjelu ni za podlogu. Tijesto razvaljajte u duge valjke promjera 1-2 cm. Nožem ih izrežite na manje komade. Kuhajte ih u ključaloj i posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu. U posebnoj tavi otopite maslac, dodajte krušne mrvice, pustite da se kratko zapeku, a zatim dodajte i skuhane valjuške. Dobro ih obložite krušnim mrvicama i poslužite. Po potrebi dodajte i malo soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:29