Tako su ih one pravile

Okusi djetinjstva: Slijedite ove trikove i punjene paprike ispast će vam baš kao mamine i bakine

Ako se za neko jelo može reći da je visoko na listi onih koje nas vraća u djetinjstvo, onda je to sasvim sigurno ovo

S toplijim danima, zelenijim vrtovima i punim tezgama voća i povrća na tržnicama, stigle su i paprike, a to samo znači kako će vašim susjedstvom uskoro zamirisati (ako slučajno već nije) miris tradicionalnog jela kojeg smo svi obožavali kao djeca, a rado uvrstili i na svoj ljetni meni kao odrasle osobe. Riječ je, pogađate, o punjenim ili kako neki kažu - filovanim paprikama. No, što ako vam ne uspijevaju onako kako biste željeli ili kako ih pamtite iz djetinjstva? Razloga može biti nekoliko, a ako činite samo jedan od tih malih propusta, doista je moguće da ne možete u cijelosti interpretirati jelo koje su vam baka ili mama tako dobro pripremale.

1. VRSTA PAPRIKE

Crvena, zelena, žuta, rog ili paradajz paprika nisu dobre opcije za "pravu" punjenu papriku. Kad govorimo o ovom tradicionalnom receptu, treba birati papriku baburu. Ona je zelene do žute boje, tvrde i sjajne kore i sočnog mesa.

2. VELIČINA PAPRIKE

Za kupnju paprike u kupovinu ili vrt nikad nemojte slati one koji pate od veličine. Naime, paprika babura za punjenu papriku uvijek je bolja sitnija nego velika. U njoj su okusi koncentriraniji, zbog čega će i jelo u konačnici biti ukusnije.

3. KOJU RIŽU ODABRATI

Vrsta riže doista može pokvariti ovo jelo, a pogotovo ako je stavite previše. Birajte rižu tankog zrna (tipa Ribe ili Superfino), a u smjesu od mljevenog mesa je stavljajte u omjeru 2:10 ili oko 200 grama na kilogram mesa.

4. PUNJENJE PAPRIKA

Paprike se nikad ne pune do vrha, niti smjesa kojom ih punimo treba biti nabijena. Dakle, kad punite papriku, prvo pazite da vam ne pukne dok vadite kličak. Kad je krenete puniti, najbolje je da to činite prstima, nježno je utiskujući u stijenke, a kad dođete skoro do vrha, po sredini punjene paprike prstom napravite rupu i uklonite višak smjese koji ste pritom potisnuli.

image
Tom Dubravec/Cropix

5. SLAGANJE PAPRIKA

Kad kuhate punjene paprike bitno je pronaći adekvatnu posudu u kojoj će sve paprike biti rupom okrenute prema vrhu. Najbolje je da je ta posuda široka, kako bi sve paprike bile na istoj razini, te dovoljno duboka da ih možete prekriti umakom.

6. SIROVA ILI KUHANA RIŽA

Uvijek sirova! Potpuno je nepotrebno rižu prethodno kuhati. Naime, ovo jelo je brzo gotovo, no to će biti sasvim dovoljno da se riža lijepo skuha i da upije sokove smjesa u koje je umiješana.

7. KOJE ZAČINE KORISTITI

Sol, papar, češnjak, svježi peršin i mljevena crvena paprika sve su što vam treba od začina. Dodajte ih smjesi od mesa i riže i dobro izmiješajte.

8. UMAK

Umak od rajčice za punjenu papriku mnogima je izazovan, no uopće ga nije teško napraviti. Pritom, uopće ne mora biti sa zaprškom. Prvo, kad stavite paprike u posudu za kuhanje, prekrijte ih do pola vodom i stavite kuhati. Za to vrijeme na plinu ili u tavi na malo ulja zacrnite polovicu luka. Kad je s jedne strane crn, luk ubacite u lončić, prelijte ga s pasiranom rajčicom, dobro posolite i popaprite, dodajte 1 - 2 žličice šećera, zatim i sitno sjeckani svježi peršin i 1 - 2 žlice brašna te brzo miješajte dok je hladno da razbijete sve grudice. Možete ga dodatno razrijediti s vrućom vodom u kojoj se kuhaju paprike. Kad zakipi, prebacite umak u lonac u kojem se kuhaju paprike i nastavite kuhati dok jelo nije gotovo, a povremeno protresite da se paprike ne bi primile za dno. Po potrebi dodajte još vode kako bi paprike skroz bile prekrivene umakom.

image
Marko Miščević/Cropix

Isprobajte recept: PUNJENA PAPRIKA KAKO JE PRIPREMAJU U ZAGREBAČKOM RESTORANU OKRUGLJAK

Trebat će vam:

2 kg paprika (babura) srednje veličine
1,20 kg mljevenog mesa
150 g riže
50 g luka
svežnjić peršina
20 g soli
2 g papra
1,5 l umaka od rajčica

Za umak:

120 g maslaca
50 g suhe mesnate slanine
100 g pirea od rajčice
200 g rajčice pelata
120 g luka
120 g začinskog povrća
120 g brašna
2 l mesnog temeljca
češnjak, sol, papar
sok limuna po želji

Priprema:

Za umak od rajčice, u rastopljeni maslac dodati suhu mesnatu slaninu, povrće za začine, malo popržiti dok povrće ne počne ugodno mirisati, dodati brašno, malo popržiti, dodati pire od rajčice i pelate, još malo popržiti, dodati temeljac i ostale začine i kuhati oko sat vremena uz miješanje da ne zagori, zatim procijediti. Paprike oprati, zatim im zajedno s peteljkom izvaditi sjemenke, opet oprati i ocijediti, napuniti ih s nadjevom od mesa, politi umakom od rajčice tako da budu njime prekrivene, pristaviti ih na laganu vatru i pirjati. Pirjaju se oko sat i pol. Nadjev od mesa se priprema tako da se u mljeveno meso doda oprana riža, začini, poprženi luk, svježi peršin, a po želji može i koje svježe jaje. Paprike se poslužuju s prilogom od kuhanog krumpira, a može uz dodatak polumasnog kiselog vrhnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 09:33