Ribeže na sunce

Ovih šest namirnica se vjerojatno niste sjetili naribati, a to će vam znatno olakšati kuhanje

Ova metoda nije rezervirana samo za sir, kupus, jabuke i agrume

Tko bi rekao da bi nam jedan od najkorisnijih alata, uz klasični kuharski nož, mogao postati ribež! No, kada malo promislite i odvojite se od uvriježene ideje da se njime koristimo samo kako bismo naribali sir za razna jela, kupus i mrkvu, jabuke za pitu ili pak korice agruma za razne namjene, otkrit ćete da postoji još načina na koji nam ribanje namirnica može skratiti boravak u kuhinji i olakšati život. U nastavku donosimo nekoliko namirnica koje se možda niste sjetili - naribati!

image
Liudmila Chernetska/Getty Images/istockphoto

LUK
Uredno usitnjavanje luka vještina je koja se uči i koja bi vam mogla oduzeti nekoliko godina života ako niste baš najspretniji s nožem. Zato idući put zamijenite nož s ribežem! Uzmite cijelu glavicu luka, čvrsto je primite i naribajte pomoću dijela ribeža s najširim rupama. Svakako ćete biti brži nego da sjeckate, samo morate pripaziti kada dođete do kraja glavice da se ne bi ogrebali. Usitnjeni luk imat će komadiće ujednačene veličine, što će ubrzati njegovu pripremu.
image
O_lesyk/Getty Images/istockphoto

SMRZNUTE BANANE
Držite oguljenu bananu barem šest sati u zamrzivaču pa je naribate na ribežu na strani s najvećim rupama. Prelijte dobivene voćne strugotine umakom od čokolade, karamelom, posipajte naribanom čokoladom, kokosovim mrvicama ili nekim drugim omiljenim dodatkom te se poslužite hladnim desertom koji će vas iznenaditi okusom.
image
Krblokhin/Getty Images/istockphoto

RAJČICE
Možda i nije baš najpraktičnija metoda ako u hladnjaku imate samo cherry rajčice, ali za sve malo veće komade ribanje može biti odličan način kako dobiti rustikalniji pire od rajčice. Razrežite rajčicu na pola i razrezanom stranom prelazite po strani ribeža s najvećim rupama za ribanje. Ostane li vam čvrste kožice, bacite je. Ova metoda bit će osobito korisna za mesnatije vrste rajčica poput volovskog srca čije ćete sočno meso moći s lakoćom upotrijebiti u raznim receptima bez suvišnog sjeckanja. Ovako naribana rajčica bit će odlična za dodavanje u salse, kuhanje u džem, ubacivanje u razne umake za salatu, dodavanje u sendviče, umake za tjesteninu i slično.
image
Clovera/Getty Images/istockphoto

ČEŠNJAK
Još jedna namirnica koju smo se naviknuli sjeckati ili pak protiskivati kroz prešu za češnjak, koja je s jedne strane zgodna, ali s druge strane naporna čišćenje. Osobito ako imate precizni ribež poput Microplanea, ogulite režnjeve češnjaka i počnite s njihovim ribanjem. Dobit ćete jednako sitne komadiće kao da ste ga prešali, a bit će vam sjajan za razne dresinge za salatu, prženje, kao i posipanje po omiljenom komadu ribe ili pak pilećim jetricama.
image
Budgetstockphoto/Getty Images/istockphoto

SMRZNUTE BRESKVE
Još jedno voće koje možete smrznuti pa ga naribati za brzo i fino osvježenje. Pogotovo ako je riječ o zrelim slatkim breskvama, naribajte ih u zdjelicu grčkog jogurta ili pak sladoleda od vanilije. Ubacite naribanu breskvu u domaći ledeni čaj ili limunadu!

KUHANA JAJA
Na sitnim rupama klasičnog ribeža ili pak pomoću finog Microplanea možete naribati i kuhana jaja! Bilo da ste izvadili žumanjak iz kuhanog bjelanjka i naribali samo njega ili pak uzeli cijelo jaje pa se bacili na ribanje, dodajte ovako usitnjena jaja u sendviče (tako ćete izbjeći da vam na ploške narezano kuhano jaje bježi iz sendviča dok jedete), posipajte ih po tjestenini, salati ili brusketama kako biste svoja jela dodatno obogatili.
image
Vkuslandia/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:09