Dobar savjet

Kako održati češnjak svježim što dulje, što ako ste ga već ogulili i gdje ga spremati

Jedna od namirnica bez koje ne možemo zamisliti svakodnevno kuhanje može puno duže trajati

Zavirite li u prosječnu hrvatsku smočnicu, postoji nekoliko namirnica na koje ćete sigurno naići: boce s umakom od rajčice, staklenke krastavaca i ajvara, krumpir, glavice luka… I neizostavni češnjak! Iako su mnogi na njega osjetljivi, osobito kada je u sirovom stanju, ne možemo poreći da u mnogim jelima doprinosi odličnom okusu, osobito kad je kratko propržen na ulju i maslacu.

image
Zia_shusha/Getty Images/istockphoto

Nije više lako pronaći dobrog dobavljača svježeg češnjaka, onog mirisnog, koji se teško guli, zdravih je glavica i konkretnih režnjeva, od kojeg se lijepe prsti dok ga čistite i koji malo čak i pecka. Kada naiđete na kumicu koja ima stvarno lijep češnjak (primijetili smo da su u supermarketima jako rijetko dobre kvalitete), nabavite kilu i svakako obratite pozornost na to da ga ispravno skladištite.
image
Mariobonanno/Getty Images/istockphoto

Sam češnjak izdržljiv je i neoljuštena glavica može stajati i po šest mjeseci. Trebalo bi ga čuvati na tamnom, hladnom i suhom mjestu, kako ne bi proklijao. U hladnjaku će pak brže povenuti pa je najbolje ipak držati ga u nekom kutu kuhinje, na podu smočnice ili slično.

Ako ste rastvorili glavicu i nakon pripreme ručka ipak vam je ostao koji neoljušteni režanj, vratite ga na tamno, suho i hladno mjesto gdje biste ga i inače držali. Imajte na umu da će režnjevi puno brže povenuti kada su odvojeni od glavice pa posegnite prvo za njima idući put kada ćete kuhati recept koji traži češnjak.

U slučaju da ste ogulili češnjak koji vam je ostao, najbolje je očišćene režnjeve pospremiti u dobro zatvorenu posudu i staviti hladnjak. Tako će se zadržati vlažnost samog češnjaka te se on neće isušiti, a hladnjak će spriječiti razvitak plijesni. Ovako spremljen češnjak upotrijebite što prije.
image
Qwart/Getty Images/istockphoto

Zanesete li se pri rezuckanju češnjaka i shvatite da je preintenzivan za jelo koje spremate, to ne znači da mora propasti. Pomiješajte ga s maslinovim uljem i malo soli pa ubacite u posudicu za kockice leda te smrznite. Tako spremljeni češnjak može stajati mjesecima. Veću količinu možete uz malo soli i ulja pretvoriti i u pire pa pospremiti u vrećicu za zatvaračem, rasporediti ravnomjerno i nožem utisnuti mrežu kako biste kasnije mogli lako odlomiti pojedine kockice.
image
Qwart/Getty Images/istockphoto

Dogodi li vam se da zaboravite na češnjak i on proklija, bez brige, još je uvijek jestiv, no neće imati istu svježinu. Umjesto toga počet će poprimati gorkasti okus pa ga upotrijebite što prije. S druge strane, ako uočite plijesan između režnjeva, nemojte dvojiti, ravno s njim u smeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 13:33