Riba u pivskom tijestu, poznata i kao "fish and chips", omiljeno je britansko jelo koje obožavaju mnogi diljem svijeta. Međutim, čak i ako se odlučite napraviti ovo jelo kod kuće sigurno se pitate kako postići onu savršenu, hrskavu teksturu, a da riba ostane sočna iznutra.
Ne morate više brinuti - donosimo vam dobre savjete i trikove za pripremu najhrskavije ribe u pivskom tijestu, recept koji će vam olakšati cijeli proces te ideje za priloge koji će se savršeno spojiti s vašom ribom.
ODABIR RIBE
Kako biste postigli najbolji rezultat, važno je odabrati pravu vrstu ribe. Bijela riba s čvrstim mesom, poput oslića i bakalara najbolji je izbor s obzirom na to da nakon prženja ostaje i dalje sočna te savršeno ide uz pivsko tijesto.
PRIPREMA TIJESTA
Najvažniji dio recepta za ribu u pivskom tijestu je, naravno, samo tijesto. Za početak, koristite hladno, tek otvoreno pivo koje ima puno mjehurića, što pomaže da tijesto postane prozračno i lagano. Preporučujemo pivo poput lagera, koje neće preuzeti okus.
Isto tako kada pripremate tijesto, miješajte sastojke lagano, previše miješanja može rezultirati teškim, gumenastim tijestom umjesto hrskavog. Dodajte u smjesu i malo praška za pecivo koji će vam dodatno pomoći u postizanju lagane i prozračnije teksture.
Uzmite u obzir i da tijesto treba vremena da odmori prije nego što uronite ribu kako bi se svi sastojci dobro povezali.
TEMPERATURA ULJA
Ribu pecite u dubokom ulju zagrijanom na otprilike 180°C. Ako je ulje prehladno, tijesto će biti previše masno, dok će zbog prejake temperature tijesto izgorjeti prije nego što riba bude gotova iznutra.
RECEPT ZA RIBU U PIVSKOM TIJESTU
Trebat će vam:
500 g fileta oslića ili bakalara
200 g brašna
200 ml hladnog piva
1 žličica praška za pecivo
sol i papar po ukusu
ulje za prženje
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i papar. Postupno dodajte hladno pivo, miješajući lagano dok ne dobijete glatko tijesto. Neka tijesto odmara 10-15 minuta.
U međuvremenu, zagrijte ulje u dubokoj tavi ili fritezi na 180°C.
Filete ribe posolite, a zatim ih umočite u tijesto, osiguravajući da su potpuno prekriveni. Pažljivo ih spustite u vruće ulje i pržite dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi, oko 4-5 minuta sa svake strane. Izvadite ribu iz ulja i stavite je na papirnate ručnike kako bi upili višak ulja.
Poslužite odmah uz tartar umak i pržene krumpiriće za koje vam recepte donosimo u nastavku.
Dodatno!
Tradicionalno, riba u pivskom tijestu poslužuje se s prženim krumpirićima, a nerijetko uz njega ide i domaći tartar umak. Iako je tartar umak klasični dodatak, možete se poigrati i s drugim umacima, primjerice, jogurtom s limunom i koprom.
RECEPT ZA DOMAĆE HRSKAVE KRUMPIRIĆ
Trebat će vam:
500 g krumpira
2 žlice maslinovog ulja
sol po ukusu
po želji začini paprom, začinskom paprikom, ružmarinom, timijanom...
Priprema:
Krumpire ogulite i narežite na tanke štapiće. Isperite ih i osušite papirnatim ručnicima, a u tavi ili fritezi zagrijte ulje na 180°C.
Pržite krumpiriće dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi, izvadite ih iz ulja i stavite na papirnate ručnike kako bi se ocijedili. Posolite po ukusu i poslužite uz ribu.
Ako želite nešto lakšu verziju, krumpiriće možete ispeći u pećnici. Nakon sušenja, prelijte ih s malo maslinovog ulja i pecite u zagrijanoj pećnici na 220°C oko 25-30 minuta.
RECEPT ZA TARTAR UMAK
Trebat će vam:
200 g majoneze
2-3 kisela krastavca (sitno nasjeckana)
1 žlica kapara (po želji)
1 žlica sitno sjeckanog svježeg peršina
1 žlica soka od limuna
1 žličica senfa (dijon ili obični)
prstohvat soli i papra
Priprema:
U zdjelici pomiješajte majonezu, sitno sjeckani češnjak, kisele krastavce, kapare i peršin. Dodajte senf i sok od limuna, a zatim sve dobro izmiješajte.
Po želji, dodajte sol i papar.
Ostavite tartar umak da se hladi u hladnjaku barem 15 minuta prije posluživanja kako bi se okusi sjedinili.
JOGURT UMAK S LIMUNOM I KOPROM
Ako želite nešto laganiji umak uz ribu u pivskom tijestu, jogurt s limunom i koprom izvrstan je izbor.
Trebat će vam:
150 g grčkog jogurta
1 žlica soka od limuna
1 žličica naribane limunove kore
1 žlica svježe sjeckanog kopra
Prstohvat soli i papra
Priprema:
Pomiješajte grčki jogurt, sok od limuna, limunovu koru i kopar pa dodajte sol i papar po ukusu.
Ostavite umak da se hladi 10-15 minuta prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....