VIDEO

Budućnost sportskih auta? Poznati auto-novinar sjeo za volan hibridnog Ferrarija SF90 Stradale

Ako Ferrari može hibridne sportske automobile učiniti cool, onda bi mogao biti predvodnik za ostatak industrije

Ferrari SF90 Stradale

 Ferrari

Za entuzijaste sportskih automobila, uvođenje električnih i hibridnih modela prijetnja je karakteru doživljaja vožnje. Međutim, postoji jedna marka koja nikada nije imala problema s karakterom, a to je Ferrari. Ako on može hibridne sportske automobile učiniti cool, onda bi mogao biti predvodnik za ostatak industrije.

image

Ferrari SF90 Stradale

Ferrari

Automobilski novinar Harry Metcalfe sjeo je za upravljač hibridnog i najsnažnijeg Ferrarijevog cestovnog automobila od 1000 KS - Ferrarija SF90 Stradalea. Harry je započeo spominjući suludu cijenu Stradalea, koja u standardu iznosi 374.420 funti (3,3 milijuna kuna). Kad biste ga opremili svim dodatnim opcijama, cifra skače na 523.460 funti (4,62 milijuna kuna).

Jedna od tih opcija je Assetto Fiorano paket, koji dodaje opruge od titana, nepodesive competition amortizere i dijelove od karbonskih vlakana, uključujući produženi ducktail spojler. Kako Harry priča o specifikacijama, shvaća da postoji potencijal da SF90 proizvede više snage nego što Ferrari tvrdi. Twin-turbo V8 sposoban je za 780 KS, dok tri elektromotora pomažu s 220 KS.

image

Ferrari SF90 Stradale

Ferrari

Prednja dva imaju kombiniranu snagu od 135 KS, dok je stražnji elektromotor smješten između benzinskog motora i osambrzinskog mjenjača ocijenjen na 205, što znači ukupno 475. Jedini razlog zašto on ne može isporučiti snagu za koju je predviđen je što baterija ne može poslati dovoljno ampera. Možda bismo u budućem modelu mogli vidjeti otključavanje tog viška konjskih snaga, uz dodatak baterije višeg napona.

image

Ferrari SF90 Stradale

Ferrari

Dizajn nije po Harryjevom ukusu, no to nije ni važno, jer je cijela poanta kako se SF90 Stradale ponaša na cesti, a eksterijer ne možete ni vidjeti kada sjedite u kabini. Zadana postavka je hibridni način rada, što znači da je vožnja potpuno tiha dok se ne poklopi pedala za gas. Trenutačni okretni moment elektromotora znači da nema zastoja za turbine, a cijeli se sustav trudi da baterija bude napunjena kako bi elektromotori opskrbili punom snagom.

image

Ferrari SF90 Stradale

Ferrari

Harry opisuje SF90 Stradale "granično zastrašujućim" i "zapanjujućim", no od Ferrarija od 1000 KS stvarno ne bismo očekivali ni manje. Međutim, s druge strane, automobil je istovremeno i koristan za svakodnevne potrebe sa svoja tri elektromotora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:26