oštrije mjere

U ovoj zemlji su odlučili i predložili: Do 14 godina iza rešetaka za nesmotrene bicikliste

Trenutno se nesmotreni biciklisti mogu kazneno goniti samo prema viktorijanskom zakonu za konje i kočije

Nesmotren biciklist, ilustracija

 Profimedia

Zanimljive pravosudne vijest stižu iz Velike Britanije. Naime, prema predloženim izmjenama zakona biciklisti koji uzrokuju smrt ili ozljede nepromišljenom vožnjom bit će sankcionirani jednako kao i vozači automobila i motocikala. Amandmanom na Zakon o kaznenom pravosuđu biciklisti proglašeni krivima na sudu suočit će se sa zatvorskom kaznom u trajanju do 14 godina.

Razlog: trenutno se britanski biciklisti procesuiraju prema zastarjelom zakonu poznatom kao "bezobzirno i bijesno jahanje". Ovaj je zakon izvorno sastavljen u viktorijansko doba i odnosi se na konje i kočije, a ne bicikle.

Prema tom zakonu, policajac ne može zaustaviti biciklista zbog opasne vožnje i može dobiti kaznu samo ako napravi prekršaj u kojem je netko ozlijeđen.

image

Biciklist, ilustracija

Alamy/Profimedia

Unatoč relativno malom broju žrtava pješaka zabilježenih u biciklističkim nesrećama - samo dva posto prijavljenih nesreća pješaka su izazvali biciklisti, već sada se intenzivnije vrši nadzor jer su mnogi biciklisti izbjegli kazneni progon nakon nesreća sa smrtnim ishodom.

Primjerice, 2022. godine vozač bicikla u londonskom Regent Parku izbjegao je kaznu nakon što je ubio pješaka, a što je bilo zabilježeno kao "incident sa slučajnom smrti od udara bicikla", javlja Cycling Weekly.

Drugi biciklist osuđen je na 18 mjeseci na "popravni dom" jer se u nesreći 2017. godine sudario u pješaka koji je podlegao ozljedama.

Upravo su ti incidenti potaknuli preispitivanje zakona jer se Ministarstvo prometa savjetovalo s pravnim stručnjacima kako bi razmotrili ove biciklističke prekršaje. Nesmotreni biciklisti suočit će se tako s do 14 godina iza rešetaka prema predloženom zakonu Velike Britanije.

image

Biciklisti, ilustracija

CROPIX

Predlagatelj zakona, konzervativni zastupnik Sir Iain Duncan Smith, optužen je za protu-biciklistički pristup. Rekao je: "Nije da sam protiv biciklista, upravo suprotno, radi se o tome da želim da se bicikliranje odvija na siguran i razuman način."

"Kao što se vozači smatraju odgovornima za opasnu vožnju koja rezultira smrću, biciklisti bi se trebali suočiti sa sličnim posljedicama za nepromišljena ponašanja koja dovode do smrtnih slučajeva."

Prijedlog zastupnika podržao je ministar prometa Mark Harper. "Baš kao i vozači automobila koji ne poštuju zakon, podupiremo ovaj zakon kojim se uvode novi prekršaji oko opasnog biciklizma. Ove nove mjere pomoći će u zaštiti biciklista, pješaka i drugih sudionika u prometu koji poštuju zakone, istovremeno osiguravajući da pravda bude zadovoljena", rekao je Harper, piše portal Carscoops.

Nova izmjena zakona ne samo da bi se odnosila na opasno bicikliranje, već bi zahtijevala i da vozači osiguraju pravilno održavanje svojih bicikala. To uključuje osiguravanje da kočnice i gume budu u skladu s specifikacijama i da pokrivaju standardne bicikle s pedalama, ali i e-bicikle, e-skutere i e-monocikle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 13:26