NE ŽELE PLATITI

Lista srama: Veleposlanstva Londonu duguju 168 milijuna eura, među neplatišama je i hrvatsko

Na vrhu ljestvice neplatiša je američko veleposlanstvo s nepodmirenim iznosom kazni od 14.645.025 funti

London, naknada za vožnju gradom

 Travers Lewis/Alamy/Alamy/Profimedia

Od 2003. godine svatko tko se želi voziti kroz najzagušenije dijelove Londona u vrijeme kada su najveće gužve mora platiti novčanu naknadu za tu privilegiju. Prema tvrtki Transport For London (TfL), koja provodi naplatu, uvođenje naknade je ogroman uspjeh jer su prometne gužve od tada smanjene za 30 posto, a sve se više ljudi koristi javnim prijevozom, hoda ili vozi bicikl.

Naknada iznosi 15 funti (oko 17,60 eura) po danu, a oni koje kamere uhvate unutar zone naplate bez da su platili pristojbu, kažnjavaju se sa 240 funti (oko 281 euro). Zbog toga svi uglavnom redovito plaćaju pristojbu, no to ne važi i za 162 veleposlanstva čiji je popis TfL javno objavio kako bi ukazao na problem s njima te ih malo "posramio".

image

London, naknada za vožnju gradom

XYZ PICTURES/imageBROKER/Profimedia

Na vrhu ljestvice neplatiša je američko veleposlanstvo s nepodmirenim iznosom kazni od 14.645.025 funti (oko 17,2 milijuna eura), a slijedi veleposlanstvo Japana s 10.073.988 funti neplaćenih kazni i Visoko povjerenstvo Indije s 8.551.835 funti duga.

Mnoga veleposlanstva potpuno ignoriraju plaćanje naknade i kazni tijekom čitavih 20 godina od stupanja novog propisa na snagu. Ukupni račun za sva veleposlanstva je astronomskih 143.527.113 funti ili oko 168,5 milijuna eura.

Na popisu neplatiša je i hrvatsko veleposlanstvo, no njihov dug je u odnosu na ukupnu svotu skoro zanemariv i iznosi 610 funti.

image

London, naknada za vožnju gradom

Vuk Valcic/Alamy/Alamy/Profimedia

No, kako si veleposlanstva to uopće mogu priuštiti?

Veleposlanstvo SAD-a smatra da nema obvezu plaćanja.

Prema izvješću BBC-ja, glasnogovornik veleposlanstva rekao je: "U skladu s međunarodnim pravom koje se odražava u Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961., naš je stav da je ova naknada porez od kojeg su diplomatske misije oslobođene."

Ovo stajalište očito dijele i druga veleposlanstva.

image

London, naknada za vožnju gradom

Vuk Valcic/Alamy/Alamy/Profimedia

Iako su diplomati oslobođeni poreza, Transport for London to vidi drugačije. Tvrde da naknada za promet u Londonu nije porez, već naknada za uslugu i smatraju da diplomati nisu oslobođeni obaveze.

TfL će nastaviti istraživati slučaj i zalaže se da slučaj neplaćenih naknada preuzme Međunarodni sud pravde. Na ovom linku možete vidjeti popis svih diplomatskih predstavništva koje Londonu duguju novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 17:21