SAVJETNIK AUTO KLUBA

Nelagodno vam je voziti po kiši? Ti uvjeti kriju zamke, ali uz ovih 12 savjeta sve će biti mnogo lakše

Donosimo savjete koji će vam pomoći da sigurnije i s manje stresa vozite u kišnim uvjetima i bolje se pripremite na njih

Kuša, ilustracija

 CROPIX

Mnogi vozači ne vole voziti po kiši. Za to imaju vrlo dobre razloge. Kada pada kiša vidljivost je slabija, prianjanje guma je mnogo lošije, a vožnja po kiši mnogo više zamara vozače nego kada su uvjeti idealni i smanjuje im koncentraciju. Zbog svega ovoga su izgledi za prometnu nesreću realno mnogo veći kada pada kiša, nego kada je cesta suha a vidljivost savršena. U nastavku vam donosimo savjete koji će vam pomoći da sigurnije i s manje stresa vozite u kišnim uvjetima i bolje se pripremite na njih.

1. Odgodite putovanje

1. Razmislite je li putovanje doista nužno ili ga je možda bolje odgoditi dok ne prođe najjača kiša.

image

Kiša, ilustracija

Damjan Tadić/CROPIX

2. Provjerite automobil

Naravno da nije praktično prije svake vožnje provjeravati automobil, no spremate li se na duže putovanje po kiši svakako provjerite rade li prednja i stražnja svjetla i brisači. Sve ovo je ključno da bolje vidite druge, ali i da vas drugi bolje vide. Također biste trebali provjeriti gume. Istrošene i stare gume imaju lošu trakciju, čak i u najboljim uvjetima na cesti, ali posebno su opasne na skliskim cestama. Također, preporučuje se automobil napuniti gorivom. Jaka kiša često uzrokuje zastoje i gužve u prometu, pa bi bilo vrlo nezgodno da se u takvoj suituaciji nađete "na rezervi".

image

Kiša, ilustracija

CROPIX

3. Informirajte se o uvjetima na cesti

Slušajte radio stanicu s obavijestima o stanju u prometu ili provjerite planiranu rutu na Google kartama prije puta. Tako ćete saznati postoje li zatvorene ceste ili nesreće na planiranoj ruti i moći odabrati alternativnu rutu.

image

Kuša, ilustracija

CROPIX

4. Uključite svjetla

S uključenim svjetlima drugi vozači će mnogo prije uočiti vaš automobil. Čak i ako imate dnevna svjetla uključite i kratka jer to znači i paljenje stražnjih "pozicija", što pak znači da ćete biti bolje vidljivi i onima koji nailaze straga. Prilikom jakog pljuska savjetujemo uključiti i svijetla za maglu, posebice ako vozite autocestom. Tako ćete biti još bolje vidljivi.

image

Kiša, ilustracija

CROPIX

5. Vozite polako i oprezno

Kada pada kiša smanjite brzinu. Uz mokre ceste put kočenja će biti puno duži, a automobil će osjetno lošije "držati cestu" u zavojima.

image

Otežani uvjeti, ilustracija

CROPIX

6. Držite razmak

Budući da je put kočenja vašeg automobila osjetno duži na mokroj cesti, kada pada kiša uvijek biste trebali udvostručiti udaljenost između vašeg vozila i vozila ispred vas. To će vam također pomoći da izbjegnete da veća vozila izbacuju velike količine vode na vaše vjetrobransko staklo, što može znatno smanjiti vidljivost.

image

Kiša. ilustracija

7. Izbjegavajte snažno ili naglo kočenje.

Nježno, postupno kočenje najbolje je po kiši. Dok se približavate semaforu za usporavanje koristite i kočenje motorom. Naravno za kritične situacije, ovaj savjet ne vrijedi. Tada postupite kao i na suhom i po potrebi stisnite kočnicu do kraja. ABS će odraditi svoj posao.

image

Tempomat, ilustracija

Profimedia

8. Nemojte koristiti klasični tempomat

Izbjegavajte korištenja tempomata pomoći će vam da bolje osjetite ponašanje vozila na kiši i brže reagirate u kritičnim situacijama. Adaptivni tempomat s radarom se, s druge strane, preporučuje koristiti prilikom vožnje po autocesti kada pada kiša. On će za vas održavati potreban razmak i u stanju je prepoznati drugo vozilo možda i kada ga vi još za jakog pljuska ne vidite. Naravno, njegovu brzinu namjestite na osjetno manju nego što biste vozili da je cesta suha.

9. Pazite na akvaplaning

Kada je kiša posebno jaka postoji velika opasnost da se dogodi aquaplaning, situacija kada automobil samo klizi po površini s puno stajaće vode bez kontakta s cestom. U takvim situacijama ste samo "putnici" i na nekoliko trenutaka ne možete upravljati autom. Kada se to dogodi na paničarite, samo nježno otpustite gas i čvrsto držite upravljač bez naglih pokreta. No u toj situaciji nipošto nemojte naglo skretati ili snažno kočiti. Automobil će vrlo brzo "pronaći" kontakt s cestom pod kotačima i opet ćete ga moći kontrolirati. Akvaplaning je još jedan razlog za smanjenu brzinu. Uz manju brzinu manja je i vjerojatnost da do njega dođe.

image

Kiša, ilustracija

CROPIX

10. Pazite na "prvu kišu"

Ako kiša nije padala duže vrijeme, što je često ljeti, ceste će biti posebno skliske kada ona konačno i padne. Naime, "prva kiša" na cestu ispire ulje i prljavštine koje su se nakupljale duže vrijeme, što cestu čini još opasnijom.

image

Kiša, iluatracija

CROPIX

11. Budite obzirni prema drugima

Izbjegavajte brzu vožnju kroz lokve u blizini pješaka ili biciklista kako in ne biste poprskali vodom.

image

Kiša, ilustracija

CROPIX
l}

12. Kako reagirati na kvar?

Izgledi za kvarove na autu su veći tijekom kiše jer vlaga može uzrokovati probleme s elektronikom. Ako se auto u ovim uvjetima pokvari ne pokušavajte ga popraviti na jakoj kiši jer dodatna voda koja ulazi u otvoreni motorni prostor može samo pogoršati stari. Ako ste zapeli u dubokoj vodi i motor vam se ugasio, ne pokušavajte ga ponovno pokrenuti jer to samo može dovesti do još veće štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:26