SHUTTERSTOCK
dobro ili loše

Što kada vrećica čaja ostane zaboravljena u šalici?

Ako čaj pijete radi užitka, a ne kao lijek, da biste dobili najbolji okus, kuhajte ga koliko je preporučeno

Vruća šalica čaja lijepo grije, osobito zimi, a ovisno o vrsti njegovo redovito pijenje pridonosi i zdravlju. Primjerice, zeleni čaj može smanjiti upalu i zaštititi stanice od slobodnih radikala, sagorijeva masti i pomaže u mršavljenju. Kamilica ne sadrži kofein i odlična je za opuštanje i smirivanje upale. Čaj je izvor polifenola i lavonoida, jakih antioksidansa kojima se pripisuje povoljan učinak na zdravlje. Uz to, raznolikost čajeva i lakoća pripreme pridonijeli su njegovoj popularnosti.

Često nam se događa

No često svi radimo istu pogrešku - zaboravimo na vrijeme izvaditi vrećicu. To nije zdravstveni rizik, možete ga i takvog piti ako vam ne smeta okus. Naime, neki su čajevi gorki ako ih predugo držite u vodi jer otpuštaju više polifenola tanina. Dok se kofein potpuno otopi nakon otprilike tri minute, tanini se jače otpuštaju u vodu nakon pet minuta.

Međutim, oni vežu kofein i tako smanjuju razbuđujući učinak čaja. No, kako polifenoli imaju antioksidativni učinak, ne samo da vežu kofein nego vežu i vodu u crijevima pa se stoga mogu koristiti kao kućni lijek za proljev. Crni čaj je za to odličan - vrećica bi trebala stajati u vrućoj vodi oko 15 minuta kako bi se otopilo što više tanina. Savjetuje se ne stavljati šećer ni druga sladila jer mogu imati laksativni učinak. No, ako čaj pijete radi užitka, a ne kao lijek, da biste dobili najbolji okus, kuhajte ga koliko je preporučeno.

Vrijeme kuhanja različitih vrsta čajeva

  • Zeleni čaj: 1-3 minute
  • Crni čaj: 2-5 minuta
  • Bijeli čaj: 2-3 minute
  • Voćni čaj: 5-10 minuta
  • Biljni čaj: 5-10 minuta
Linker
27. travanj 2024 09:57