SHUTTERSTOCK
vrijedi isprobati

Muči vas hipertenzija? S ovih pet pića možete držati tlak pod kontrolom - jeftini su i ukusni

Iako su lijekovi i promjene u stilu života primarno rješenje za držanje hipertenzije pod kontrolom, prehrambeni izbori imaju ključnu ulogu

Povišen krvni tlak ili hipertenzija pogađa milijune ljudi širom svijeta i predstavlja značajan rizičan faktor za kardiovaskularne bolesti. Iako su lijekovi i promjene u stilu života primarno rješenje za držanje hipertenzije pod kontrolom, prehrambeni izbori imaju ključnu ulogu. Uvođenje određenih pića u svakodnevni jelovnik može pomoći u kontroli krvnog tlaka. Ta su pića krcata antioksidansima i imaju protuupalna svojstva. Antioksidansi koje sadrže štite stanice od oštećenja, a protuupalne tvari pomažu u smanjenju upale, što u konačnici održava vrijednosti tlaka u poželjnim okvirima. Ovih pet pića za visok krvni tlak svakako biste trebali isprobati.

1. Čaj od hibiskusa

Poznat je po obilju antioksidansa, poput antocijanina i flavonoida, a priprema se od osušenih latica i cvjetova hibiskusa. Ti antioksidansi imaju sposobnost širenja krvnih žila te snižavanja krvnog tlaka. Revizija studija iz 2015. je pokazala da pijenje čaja od hibiskusa može značajno sniziti krvni tlak, kako gornji tako i donji. Namačite osušene latice hibiskusa u vreloj vodi nekoliko minuta, procijedite i popijte toplo kako biste maksimalno iskoristili dobrobiti ovog čaja.

2. Sok od jabuke

Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van. To je poslovica koja naročito vrijedi za osobe s hipertenzijom. Naime, sok od jabuke obiluje polifenolima, naročito flavonoidima koji imaju blagotvoran učinak na kardiovaskularni sustav. Flavonoidi pomažu u opuštanju krvnih žila, poboljšavaju funkciju endotela te reguliraju krvni tlak. Uz to, visok udio kalija u jabukama može pomoći u uravnoteženju razine natrija u tijelu, a to je od ključne važnosti za držanje krvnog tlaka pod kontrolom.

3. Sok od cikle

Istraživanje koje je 2015. provela Britanska fundacija za srce na Sveučilištu Queen Mary u Londonu sugerira da pijenje 250 ml soka od cikle dnevno može sniziti krvni tlak kod osoba s hipertenzijom. Neka istraživanja čak predlažu konzumaciju 2 čaše soka od cikle dnevno za još bolji učinak.

- Sok od cikle je bogat dušikovim oksidom koji je poznat po tome što širi krvne žile i snižava vrijednosti krvnog tlaka –-kaže nutricionistica Komal Malik. Uvođenje soka od cikle u prehranu može biti vrlo jednostavno: dovoljno je da u blenderu izmiješate svježu ciklu s vodom ili nekim voćem i povrćem. Dobit ćete hidrirajući i nutritivno bogat napitak kojim možete tlak držati pod kontrolom.

4. Sok od nara

- Nar nije samo odličan izvor nutrijenata kao što su vitamin C, kalij i folati, već ima i snažna protuupalna svojstva. Udio antioksidansa, dokazano ima moćan učinak objašnjava Malik te dodaje da redovita konzumacija soka od nara može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, reguliranju vrijednosti kolesterola te smanjenju oksidativnog stresa u tijelu poticanjem proizvodnje dušikovog oksida i smanjenjem upale.

5. Zeleni čaj

Poznato je da pijenje zelenog čaja može, između ostalog, sniziti krvni tlak. Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji se zovu katehini, a za koje je dokazano da smanjuju rizik za hipertenziju i pospješuju zdravlje srca. Prema studiji objavljenoj u BMC Public Health, redovita konzumacija zelenog čaja može pomoći u snižavanju gornjeg i donjeg krvnog tlaka. Nastojte piti dvije do tri čaše dnevno kako biste maksimalno iskoristili njegov učinak na snižavanje krvnog tlaka.

I pet pića koja trebate izbjegavati ako imate visok krvni tlak

Postoje neka pića koja mogu pogoršati hipertenziju te bi ih trebalo konzumirati u umjerenoj količini ili posve izbjegavati:

1. Alkohol

Prekomjerna konzumacija alkohola može povisiti vrijednosti krvnog tlaka te utjecati na učinkovitost lijekova za hipertenziju.

2. Zaslađena pića

Pića bogata dodanim šećerima, poput gaziranih pića, voćnih sokova s dodanim šećerima i energetskih pića, mogu doprinijeti debljanju, inzulinskoj rezistenciji i hipertenziji.

3. Pića s kofeinom

Umjerena konzumacija pića s kofeinom, poput kave i čaja ne moraju značajnije utjecati na krvni tlak kod većine osoba, no prekomjeran unos može privremeno povisiti vrijednosti krvnog tlaka.

4. Pića s visokim udjelom soli

Neke vrste pića, poput procesiranih povrtnih sokova i juha iz konzerve, mogu imati vrlo visok udio soli, a to doprinosi hipertenziji.

5. Energetska pića

Energetska pića često sadrže visoke razine kofeina, šećera i drugih stimulansa koji mogu jako povisiti krvni tlak te predstavljaju rizik za kardiovaskularno zdravlje, naročito ako se konzumiraju u velikim količinama. Ta pića konzumirajte umjereno ili ih, zbog zdravlja svog srca, posve izbjegavajte!

Linker
26. travanj 2024 14:38