SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Fitoterapeutkinja donosi najbolji čaj protiv zatvora. Ove biljke sigurno niste isprobali

Čaj se mora piti svaki dan tri do četiri mjeseca

Imam problema sa stolicom, ponekad mi izostaje i po nekoliko dana. Mogu li mi pomoći biljni preparati? Pijem dosta vode i pazim na prehranu. Imam 39 godina.

  • Kruna T., Zagreb


Odgovara dr. Ksenija Krajina Pokupec, fitoterapeut, Zagreb

image
RONALD GORSIC/CROPIX CROPIX

Za problem zatvora najbolja je mješavina sljedećih biljaka: frangula, kamilica, sjemenke lana, plod komorača i korijen vodopije. Pomiješati ih u podjednakim količinama. Dvije pune žlice mješavine staviti u litru vode, kuhati tri do pet minuta te ostaviti da stoji još pet minuta i procijediti. Piti pomalo tijekom dana. Tako će se regulirati i stolica, nadutost i eventualni grčevi.

Čaj se mora piti svaki dan tri do četiri mjeseca kako bi se lijena crijeva naučila raditi. Nije dobro uzeti čaj tri dana kao purgativ, zatim dobijete stolicu pa prekinete s čajem. Treba biti uporan nekoliko mjeseci da se crijeva iščiste i da se peristaltika dovede u normalu. Ako s vremenom stolica postane čak i češća ili rjeđa, prorijedite uzimanje čaja na svaki drugi ili treći dan.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
26. travanj 2024 14:35