FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

EMA: Dvije doze cjepiva štite od delta inačice koronavirusa

Čini se da trenutačno četiri cjepiva odobrena u Europskoj uniji štite od svih sojeva koji kolaju Europom, pa i od delta varijante

Dvije doze cjepiva za covid-19 štite, čini se, od veoma zarazne delta inačice koronavirusa, objavila je Europska agencija za lijekove (EMA).

- Podaci koji se pojavljuju a dobiveni su od konkretnih dokaza pokazuju da dvije doze cjepiva štite od delta varijante - rekao je Marco Cavaleri, zadužen za strategiju cijepljenja u EMA-i.

Broj zaraženih covidom-19 ponovo raste u Europi od prošlog tjedna, nakon deset uzastopnih tjedana pada, priopćio je u četvrtak europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dok se širi val zaraznije delta inačice.

- Svjesni smo da vlada zabrinutost zbog brzog širenja delta varijante - dodao je Cavaleri.


Četiri odobrena cjepiva

- Čini se da trenutačno četiri cjepiva odobrena u Europskoj uniji štite od svih sojeva koji kolaju Europom, pa i od delta varijante - rekao je.

Trenutačno je EMA u EU-u odobrila za uporabu četiri cjepiva: Pfizer/BioNTech, Modernu, AstraZenecu i Johnson&Johnson.

Europski ured WHO-a predviđa da će takozvana delta inačica, prvi put otkrivena u Indiji, prevladati do kolovoza, rekao je, potvrdivši procjenu Europskog središta za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Linker
06. svibanj 2024 08:41