SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Treba li cijepiti malu djecu protiv RSV-a?

Respiratorni sincicijski virus u dojenčadi je najčešći uzročnik bronhiolitisa

Što je respiratorni sincicijski virus, kako spriječiti njegovo širenje i trebam li cijepiti dijete od godinu dana?

  • Mihaela F., Samobor

Odgovara dr. Venera Zahariev Španiček, pedijatrica, Dom zdravlja Zaprešić

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Respiratorni sincicijski virus u dojenčadi je najčešći uzročnik bronhiolitisa, odnosno upale malih dišnih puteva u plućima. Virus je jako rasprostranjen u dječjim kolektivima te gotovo sva djeca do druge godine dobiju infekciju RSV-om. Širi se bliskim kontaktom, i to dišnim putem (kihanje, kašljanje) ili kontaminiranim predmetima (duda varalica, igračaka) i rukama. Epidemije RSV-a javljaju se od studenog do ožujka svake godine, u pravilnim epidemijskim ciklusima, svakih 8-14 mjeseci.

Širenje virusa moguće je spriječiti redovitim pranjem ruku, izbjegavati bliske kontakte s iniciranima i dijeljenje dječjih stvari, prati dječje igračke. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za sada omogućuje palivizumab. To je rekombinantno humanizirano monoklonsko protutijelo koje se primjenjuje kod nedonoščadi do 32 tjedna, ako je dojenčad mlađa od šest mjeseci na početku RSV sezone i kod djece mlađe od dvije godine s kroničnom plućnom bolešću koja su liječena u bolničkoj ustanovi kisikom/lijekovima tijekom šest mjeseci prije početka RSV sezone te kod djece sa značajnom prirođenom srčanom greškom.

Palivizumab se primjenjuje jednom mjesečno u obliku injekcije koja se daje u mišić natkoljenice. Jedna doza pruža zaštitu 28-30 dana pa nakon toga treba ponoviti cijepljenje, i to tijekom sezone RSV-a pet mjesečnih doza od 15 mg/kg intramuskularno. Europska komisija je naznačila da je RSV vodeći uzrok hospitalizacije djece u EU. Upravo je zbog toga u lipnju 2023. odobren Abrysvo prvo cjepivo za zaštitu dojenčadi do 6. mjeseca života i za osobe starije od 60 godina od bolesti donjeg dišnog sustava koju uzrokuje respiratorni virus (RSV). Ta je odluka iznimno važna, osobito s obzirom na povećanu stopu infekcija RSV-om u EU prošle zime. Kod nas u pedijatrijskoj populaciji RSV je jedan od najčešćih uzročnika infekcije donjih dišnih puteva i hospitalizacije dojenčadi, posebno mlađe od šest mjeseci. Cjepivo još nije dostupno u Hrvatskoj, no smatram da bi se trebalo uvesti cjepivo protiv RSV-a kao obavezno u kalendaru cijepljenja djece do šest mjeseci neovisno o rizičnim čimbenicima.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
19. travanj 2024 01:28