SHUTTERSTOCK
Svjetski tjedan imunizacije

Zašto je važno cijepljenje kroz cijeli život? Evo što kažu hrvatski stručnjaci

Cjeloživotno cijepljenje može zaštititi od nekih zaraznih bolesti i osobe koje su zbog svoje profesije ili životnih navika podložnije nekim zaraznim bolestima

Cijepljenje je jedna od najuspješnijih javnozdravstvenih intervencija u modernoj medicini, koje je zaslužno za spas više od tri milijuna života svake godine u cijelome svijetu. Kako bi se istaknula njegova važnost svake se godine krajem travnja obilježava tjedan cijepljenja.Novi desetogodišnji plan Svjetske zdravstvene organizacije, pod nazivom WHO Immunization Agenda 2030, ističe potrebu za novim pristupima i metodama kako bi se postigla imunizacija za sve, s obzirom na to da svake godine umre 1,5 milijuna ljudi od bolesti koje su se mogle izbjeći cijepljenjem, kao i da se gotovo 20 milijuna djece u svijetu još uvijek ne cijepi. Stoga se težište prebacuje na tzv. cjeloživotnu imunizaciju, što znači cijepljenje protiv zaraznih bolesti ne samo djece, već i odrasle populacije. Izv. prof. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med., specijalist infektologije i pedijatrijske infektologije, uži specijalist intenzivne medicine, pojašnjava zašto je to važno.

image

Izv. prof. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med., specijalist infektologije i pedijatrijske infektologije, uži specijalist intenzivne medicine

Aplauz komunikacije

Za sve dobne skupine

- I uredno procijepljena djeca, kasnije kada odrastu, često obolijevaju od bolesti, u prvom redu respiratornih, koje se mogu spriječiti cijepljenjem kroz cijeli život, a ne samo u dječjoj dobi. Zato su danas preporuke za cijepljenje prilagođene svim dobnim skupinama, a osobito rizičnim populacijama koje imaju veći rizik obolijevanja i smrti od nekih zaraznih bolesti, npr. pneumokoka, gripe, COVID-19, tetanusa… Cjeloživotno cijepljenje može zaštititi od nekih zaraznih bolesti i osobe koje su zbog svoje profesije ili životnih navika podložnije nekim zaraznim bolestima, kao npr. krpeljnom meningoencefalitisu. Cijepljenje se preporučuje i osobama koje žive u kućanstvu s osobito imunodeficijentnim bolesnicima, kako bi se indirektno smanjio rizik izloženosti izrazito vulnerabilnih skupina - kaže dr. Čivljak.


Učinkovitost i sigurnost

- Postoje nepobitni dokazi učinkovitosti cjepiva u vidu smanjivanja učestalosti i smrtnosti te iskorjenjivanja nekih zaraznih bolesti. Bitno je naglasiti i da cijepljenje ima dvojaku ulogu jer osim direktne zaštite pojedinca od obolijevanja i razvitka teških oblika bolesti, indirektno štiti i zajednicu - kaže prim. dr. sc. Miroslav Venus, dr.med., specijalist epidemiolog, uži specijalist zdravstvene ekologije. Ističe da su cjepiva prošla brojne faze pretkliničkog i kliničkog istraživanja, a sigurnost cjepiva i moguće nuspojave prate se trajno i nakon što je cjepivo ušlo u primjenu.

image

Prim. dr. sc. Miroslav Venus, dr. med., specijalist epidemiolog, uži specijalist zdravstvene ekologije

Aplauz komunikacije


Kome se savjetuje cjepivo protiv gripe, pneumokoka i koronavirusa

- Cijepljenje protiv gripe, pneumokoka i koronavirusa preporučuje svim osobama, od djetinjstva do starije životne dobi, ovisno o cjepivu, a osobito nekim pripadnicima rizičnih skupina u kojih je rizik komplikacija veći. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje cijepljenje protiv gripe ne samo odraslim i rizičnim skupinama, već i djeci od 6 mjeseci života, protiv COVID-19 već od 5. godine života, a protiv pneumokoka već od 2. mjeseca života. Cijepljenje se preporučuje i trudnicama i zdravstvenim radnicima. Ako se neka osoba zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti, umjesto njih se mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline. Cjepivo protiv gripe, pneumokoka i koronavirusa ne znači da sigurno nećete dobiti tu bolest. No cijepljene osobe rjeđe razvijaju komplikacije i imaju manji rizik razvoja težih oblika bolesti - naglašava dr. Čivljak.


U rizične skupine koje imaju veći rizik komplikacija i smrti spadaju:

  • osobe starije od 65 godina,
  • štićenici domova za starije osobe,
  • osobe s kroničnim bolestima srca i pluća, a posebno djeca oštećene plućne funkcije i kongenitalnim manama,
  • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus) i kroničnim bolestima bubrega,
  • osobe oštećenog imunosnog sustava kao i onkološki bolesnici,
  • djeca i adolescenti na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu.


Članak je sponzorirala tvrtka Pfizer d.o.o., Slavonska avenija 6, 10 000 Zagreb.



Izvori:

  • World Health Organization (WHO)
  • European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)
  • Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
  • Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)
  • Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Linker
27. travanj 2024 05:31