NAJSLABIJA KARIKA

Zapad konačno otkrio preko koje države stiže oružje Putinu: ‘Oni su ruski satelit, idu na crnu listu!‘

Kineski dronovi, s kojima se može izvesti i kemijski napad, zaustavljeni su na granici. Pisalo je da je riječ o strojevima za zaprašivanje usjeva
 Anatolii Stepanov/Afp

Unatoč sankcijama Zapada, Moskva uspijeva pronaći kanale kojima ih zaobilazi te nabavlja vojnu opremu za nastavak svojeg rata u Ukrajini. Među zemljama kojima se koristi ističe se Kirgistan, donosi američki dnevnik Washington Post.

Kineski dronovi i njemačka elektronika dolaze do ruske vojske unatoč međunarodnim zabranama i kaznama za kršenje. Početkom svibnja kineski su dronovi, označeni kao strojevi za zaprašivanje usjeva kakvi se koriste na velikim farmama, zaustavljeni na granici između Kazahstana i Kirgistana. Bila je to posljednja etapa njihova puta, a kupac je bila ruska tvrtka, što je graničnoj kontroli zazvonilo na uzbunu.

Riječ je o bespilotnim letjelicama koje mogu nositi 30 kilograma i lete tik iznad krošnje, prosipajući tekuće kemikalije. Što je trebala biti njihova krajnja svrha, ne može se tvrditi, ali činjenica da su zaustavljeni smatra se velikim i pozitivnim znakom u borbi za provedbu sankcija. Naime, takva roba češće neometano prelazi granicu nego što bude zaustavljena, piše WP.

Okretanje bivšim sovjetskim satelitima praksa je kojoj se Ruska Federacija okrenula pokušavajući doći do zabranjene, a prijeko potrebne robe. Riječ je o zemljama koje su tradicionalno financijski i kulturno okrenute prema Moskvi. Istodobno su jako trgovinski povezane s Europom i Kinom. Posebno se promjena primjećuje u Kirgistanu koji je svjedočio velikoj ekspanziji tvrtki za uvoz i izvoz, što su za WP potvrdili američki dužnosnici koji prate regiju, ali i rastući profiti tih tvrtki. Potražnja je velika za svime, od dronova i dijelova za zrakoplove do dijelova za bombe, sve redom robe koju Rusija drugdje ne može legalno nabaviti.

image

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu

Vadim Savitskii/Sputnik/Profimedia/Vadim Savitskii/sputnik/profimedia

Zbog toga su Biškek posljednjih mjeseci pohodili američki i europski diplomati, a Bidenova administracija priprema mjere kojima će pritisnuti Kirgistan da obustavi trgovinu, piše WP. Među njima će biti stavljanje tvrtki na crnu listu ili izravne sankcije, a objava se očekuje možda već ovaj tjedan.

Brojke pokazuju da postoji dobar razlog. Javno dostupni podaci o trgovini pokazuju da je kirgistanski izvoz u Rusiju prošle godine porastao za 250 posto, a za neku robu, dijelove puške, nema podataka da je ikad prije izvezena u Rusiju. Pritom postoji sinkronizacija poslovanja. Primjerice, kirgistanske su kompanije prošle godine kupovale osjetljivu elektroniku u veljači i ožujku. U istom je razdoblju gotovo ista količina napustila Kirgistan i otišla u skladišta tvrtki za koje se zna da su ruski vojni dobavljači. Američki dužnosnici tvrde da u svemu sudjeluju ruske obavještajne službe koje koordiniraju dobavu.

Bivši i sadašnji američki dužnosnici priznaju da je Kirgistan u takvom geopolitičkom i ekonomskom položaju da je teško postaviti se prema moćnom susjedu, piše WP.

"Zemljopis, blizina i utjecaj su važni. U zemljama poput Kirgistana mora biti političke volje za prekid prijašnjih odnosa te hrabrosti i kapaciteta za provedbu sankcija", komentirao je Juan Zarate, bivši američki dužnosnik u administraciji Georgea W. Busha.

Dronovi koji su nedavno zaustavljeni na granici mogu se koristiti za napad kemijskim oružjem, piše još WP. Postoje naznake da je Rusija koristila plin sličan suzavcu u najmanje dva navrata u ratu u Ukrajini. Rusi su, kada su isti dron preoteli ukrajinskoj strani, tvrdili da je Kijev namjeravao iskoristiti kemijsko oružje za napad na neprijateljske snage.

No, nije poznato da je Agras T30 dosad korišten na bojištu. Sada je isporuka zaustavljena na granici, ali, kako ističe jedan američki izvor za WP, ne znači da Rusi neće naći drugi kanal da ih se dočepaju. Pitanje je samo za što im treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:01