RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Uhićen čovjek koji je zapalio ratnu iskru u Ukrajini, supruga: ‘Odveli su ga u nepoznato...‘

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu
Igor Strelkov
 Bulent Kilic/Afp

Ključni događaji:

  • Zelenski iznenada smijenio ukrajinskog veleposlanika u Londonu
  • Šef CIA-e: Putin bi se mogao osvetiti Prigožinu

  • SAD: U Ukrajinu stiglo kazetno streljivo, raspoređuje se na terenu

  • Rusija tvrdi da neće napadati civilne brodove na Crnom moru

12:50

Uhićen Igor Strelkov!

U petak je uhićen bivši 'ministar obrane DNR' Igor Strelkov, javlja RBC pozivajući se na izvore u agencijama za provođenje zakona i Strelkovljevog odvjetnika.

Strelkovljeva supruga potvrdila je pritvaranje. Prema njezinim riječima, djelatnici Istražnog odbora stigli su oko 11.30 sati i odveli njenog supruga u nepoznatom smjeru.

Prema riječima njegove supruge, Strelkov je optužen prema članku 282. Kaznenog zakona Ruske Federacije (ekstremizam).

12:21

Poljska: Srušeni vojni dron pripadao je američkoj vojsci

Vojnu izviđačku bespilotnu letjelicu koja se kasno u utorak srušila u jugozapadnoj Poljskoj koristili su američki vojnici za trenažni let, priopćilo je u petak poljsko ministarstvo obrane.

Privatni radio RMF izvijestio je ranije da je dron pronađen u šumi u blizini sela Trzebien na jugu Poljske nakon što je prolaznik nazvao hitne službe i rekao da je vidio objekt kako pada na tom području.

"Dobijene informacije pokazuju da je tijekom trenažnog leta američkih vojnika izgubljen kontakt s dronom koji je zatim pao na šumsko područje", napisalo je ministarstvo obrane u odgovoru e-mailom na pitanja Reutersa.

"Nitko nije ozlijeđen, niti je nastala ikakva šteta u rezultatu... Dron je preuzela američka strana, u čijem je vlasništvu."

Dok bjesni rat u susjednoj Ukrajini, članica NATO-a Poljska u pripravnosti je zbog povreda zračnog prostora nakon incidenata u studenom i prosincu u kojima su projektili pali na njezin teritorij.

11:33

Ruska vojna vježba na Crnom moru

Ruski vojni brodovi počeli su uvježbavati raketiranje površinskih ciljeva na Crnom moru.

Ministarstvo obrane Rusije kaže da je crnomorska flota uvježbavala zatvaranje područja koja su privremeno bila zabranjena za plovidbu, kako bi lansirala probne rakete.

Dodano je da su vježbe uključivale "hvatanje brodova prekršitelja".

Video koji je objavilo rusko ministarstvo obrane pokazuje lansiranje rakete s broda s navođenim projektilima Ivanovets.

Ove vojne vježbe dolaze dva dana nakon što je Rusija rekla da će sve brodove na putu prema ukrajinskim lukama smatrati potencijalnim prijevoznicima proukrajinskog vojnog tereta.

image
Rusko Ministarstvo Obrane/
11:29

Pristaiko je smijenjen jer je javno kritizirao Zelenskog

Diplomatski izvor potvrdio je novinskoj agenciji PA da Vadim Pristaiko više nije ukrajinski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što je javno kritizirao predsjednika Volodimira Zelenskog.

Pristaiko je na Sky Newsu prošli tjedan kritizirao "sarkazam" Volodimira Zelenskog tijekom svađe oko njegovih zahtjeva za oružjem.

10:20

Predsjednik Zelenski razriješio je dužnosti ukrajinskog veleposlanika u Velikoj Britaniji Vadima Pristaika

Iz Kijeva je stigla neočekivana objava - predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je Vadima Pristaika s mjesta veleposlanika Ukrajine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Još uvijek nije naveden razlog za smjenu.

U predsjedničkoj naredbi također se kaže da je Pristaiko također maknut s dužnosti ukrajinskog predstavnika u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji.

Pristaiko je bio ukrajinski veleposlanik u Londonu od 20. srpnja 2020.

image
Vadim Pristaiko
Henry Nicholls/Afp/Profimedia/Henry Nicholls/afp/profimedia
10:07

Na području čitave istočne Ukrajine oglašena zračna opasnost

Nakon jutrošnjeg napada na Odesu, oko 10 sati po našem vremenu oglašena je zračna uzbuna za čitavo područje istočne Ukrajine.

Iako su stanovnici tih krajeva već navikli na sporadične ruske napade, sada grnatiranja traju već četiri uzastopna dana.

09:51

Vojni dron srušio se u jugozapadnoj Poljskoj

Vojna izviđačka bespilotna letjelica srušila se u utorak navečer u jugozapadnoj Poljskoj, izvijestila je u petak privatna televizijska kuća RMF FM.

Dron je pronađen u šumi u blizini sela Trzebien nakon što je prolaznik nazvao hitne službe i rekao da je vidio objekt kako pada na tom području, navodi RMF.

Područje na koje je dron pao nalazi se u blizini vojnog centra za obuku.

Aleksander Kucharczyk iz vatrogasne službe u Wroclawu rekao je za RMF da u incidentu nitko nije ozlijeđen te da mu je predstavnik vojske rekao da se radi o izviđačkoj bespilotnoj letjelici.

Nejasno je odakle je dron došao.

Poljsko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

07:46

Pogođen još jedan ukrajinski žitni terminal

Još je jedan ukrajinski žitni terminal pogođen, pri čemu je uništeno 100 tona graška i 20 tona ječma, rekao je regionalni guverner Oleh Kiper.

Dvije su osobe ozlijeđene u eksploziji koju je izazvao projektil Kalibr, navedeno je u objavi na Telegramu.

Bila je to četvrta uzastopna noć da je Moskva izvela udare na crnomorsku luku.

image

Odesa nakon granatiranja

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Odesa nakon granatiranja

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Odesa nakon granatiranja

Oleksandr Gimanov/Afp
07:43

Šef CIA-e: Putin bi se mogao osvetiti Prigožinu

Šef američke vanjske obavještajne agencije kaže da Putin pokušava kupiti vrijeme dok smišlja što učiniti s vođom pobune Jevgenijem Prigožinom.

Ravnatelj CIA-e William Burns rekao je da je prošlomjesečna kratka pobuna Prigožinovih postrojbi razotkrila značajne slabosti u sustavu koji je Putin izgradio, dodajući da je narušena predsjednikova pažljivo kreirana slika snažnog vladara.

- Ono što će Putin pokušati učiniti je odvojiti Prigožina i potkopati ga, ali sačuvati ono što mu je vrijedno, ističe, smatrajući da će Putin vjerojatno pokušati zadržati skupinu Wagner, ali ne i samog Prigožina.

Smatra se da će Prigožin trenutno u Bjelorusiji, nakon što se navodno pojavio na novoj video snimci u kojoj svojim borcima želi dobrodošlicu u tu zemlju.

07:35

Poljska premješta svoju vojsku

Poljski odbor za sigurnost odlučio je premjestiti vojne postrojbe na istok zemlje zbog prisutnosti skupine Wagner u Bjelorusiji, rekao je u petak tajnik odbora kako prenosi državna novinska agencija PAP.

U videu prikazanom u srijedu, šef Wagnera Evgenij Prigožin poželio je svojim borcima dobrodošlicu u Bjelorusiju. Rekao im je da za sada više neće sudjelovati u ukrajinskom ratu, ali im je naredio da ojačaju za Afriku dok obučavaju bjelorusku vojsku.

Bjelorusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da su Wagnerovi plaćenici počeli obučavati bjeloruske specijalne snage na vojnom poligonu samo nekoliko kilometara od granice s Poljskom, članicom NATO-a.

"Obuka ili zajedničke vježbe bjeloruske vojske i skupine Wagner nedvojbeno su provokacija", rekao je tajnik vladinog Odbora Zbigniew Hoffmann za PAP.

"Odbor je analizirao moguće prijetnje, poput dislokacije jedinica skupine Wagner. Stoga je ministar obrane i predsjednik odbora Mariusz Blaszczak odlučio premjestiti naše vojne formacije sa zapada na istok Poljske", rekao je Hoffmann.

Stanovnici koji žive u blizini poljsko-bjeloruske granice rekli su u četvrtak da su čuli pucnjavu i helikoptere nakon što su ruski plaćenici stigli na obuku bjeloruskih specijalnih snaga. Time je porastao strah stanovništva da će rat u Ukrajini stići i do njih.

Blasczak je rekao ranije u srpnju da je Poljska počela premještati više od 1000 vojnika na istok zemlje, a Poljska je početkom mjeseca objavila da će poslati 500 policajaca na granicu s Bjelorusijom radi jačanja sigurnosti.

05:47

Wagnerovi plaćenici u Bjelorusiji ponovno se integriraju u rusku vojsku

Zamjenica glasnogovornika američkog Ministarstva obrane Sabrina Singh rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da se Wagnerovi plaćenici asimiliraju natrag u rusku vojsku.

- U smislu onoga što vidimo u Bjelorusiji... Svakako smo vidjeli Wagnerove snage koje su se na neki način reintegrirale unutar ruske vojske.

05:41

Američki Senat glasovao protiv nastojanja da se ograniči pomoć Ukrajini

Američki Senat velikom je većinom glasao protiv nastojanja da se ograniči količina pomoći koju ta zemlja može poslati Ukrajini. Amandmanom se nastojalo vezati vojnu pomoć za obrambenu potrošnju članica NATO-a, što bi značilo da bi samo dva posto sredstava Kijeva bilo dok druge članice ne potroše najmanje 2% svog BDP-a.

SAD su Ukrajini od početka rata poslale više od 40 milijardi dolara vojne pomoći.

05:35

EU će Ukrajini dati 20 milijardi eura u iduće četiri godine

Europska unija će davati Ukrajini 5 milijardi eura godišnje u iduće četiri godine za pomoć njezinim obrambenim potrebama, najavio je šef vanjske politike EU.

Pomoć Kijevu bit će dodijeljena kroz namjenski dio u okviru Europskog fonda za mir.

Josep Borrell je rekao da taj fond radi jako dobro te da će ga EU nastaviti koristiti.

Ministri vanjskih poslova EU sastali su se u Bruxellesu kako bi razgovarali o dugoročnoj potpori Kijevu.

05:33

Krimski most ponovno je otvoren

Ključni most koji povezuje Krim s Rusijom ponovno je otvoren nakon vrlo kratkog zatvaranja.

U tom se području oglasila zračna uzbuna, no promet je ubrzo nakon toga nastavljen, izvijestile su ruske novinske agencije.

CNN javlja da je most bio zatvoren oko 20 minuta.

05:30

Rusija tvrdi da neće napadati civilne brodove na Crnom moru

Rusija ne planira napadati civilne brodove na Crnom moru, usprkos tvrdnjama SAD-a, rekao je u četvrtak ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov.

Moskva je dan ranije rekla da će sve brodove koji putuju u ukrajinske luke smatrati potencijalnim prijevoznicima vojnog tereta i stoga sudionicima u ratu na ukrajinskoj strani.

Rusija je to objavila nakon što je napustila godinu dana star dogovor koji je omogućavao siguran izvoz ukrajinskog žita koji je bio onemogućen zbog rata.

Komentirajući odluku Bijela kuća je rekla da bi Rusija mogla proširiti svoje napade na ukrajinske silose i na civilni prijevoz u Crnom moru.

Bijela kuća je u četvrtak izrazila „duboku zabrinutost“ oko ruskih napada na tom moru.

„Duboko smo zabrinuti oko onoga što upravo vidimo na Crnom moru“, rekla je Olivia Dalton, zadužena za medije u Bijeloj kući, navodeći da se već tri dana poduzimaju ruski napadi na lučke gradove.

05:29

SAD: U Ukrajinu stiglo kazetno streljivo, raspoređuje se na terenu

Kazetno streljivo koje isporučuje SAD je u ukrajinskim rukama i raspoređeno na terenu, rekao je u četvrtak glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

"Dobili smo neke početne povratne informacije od Ukrajinaca i oni ih prilično učinkovito koriste", rekao je Kirby na brifingu za novinare.

Kirby je rekao da kazetno streljivo utječe na ruske obrambene formacije i manevriranje.

Ukrajina se obvezala da će koristiti kazetne bombe samo za istiskivanje koncentracije ruskih neprijateljskih vojnika.

Kazetno streljivo, koje je zabranjeno u više od 100 zemalja, obično ispušta veliki broj manjih bombica koje mogu ubijati na velikom području. Oni koji ne eksplodiraju predstavljaju opasnost desetljećima.

Obje strane optužuju jedna drugu za korištenje kazetnih bombi u sukobu pokrenutom ruskom invazijom u veljači 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:26