URUŠAVA SE PROPAGANDA

Putin gubi rat i u Moskvi, provociraju ga: ‘Kako su Ukrajinci od hrpe idiota postali horda?!‘

Ruski političar koji je kritizirao rusku strategiju u Ukrajini i pozvao na prekid borbi kaže kako ne strahuje jer nije prekršio zakon

Protest protiv Putina u latvijskoj Rigi/ Boris Nadeždin

 /Shemetov Maxim/Tass/Profimedia Uygar Ozel/Zuma Press/Profimedia

Ruski političar koji je uzburkao duhove preispitujući rusku strategiju u Ukrajini na nacionalnoj televiziji, sada kaže da je govorio istinu i da ne strahuje od kazne prema famoznim novim ruskim zakonima protiv diskreditiranja vojske i širenja lažnih vijesti o sukobu s Ukrajinom.

Primjedbe Borisa Nadeždina, bivšeg liberalnog člana ruskog parlamenta, stigle su nakon što su se ruske snage povukle iz većeg dijela ukrajinske regije Harkiv, suočene sa silovitom ukrajinskom protuofenzivom.

Tijekom gostovanja u političkom talk showu na državnoj televiziji NTV u nedjelju, Nadeždin je rekao da su ruskog predsjednika Vladimira Putina zavele obavještajne službe, koje su ga, kako je rekao, očito uvjerile da će otpor u susjednoj Ukrajini biti kratak i neučinkovit.

Nadeždin je također pozvao na prekid borbi i početak pregovora.

Ruski dužnosnici posljednjih su tjedana opetovano optuživali Kijev da ne želi pregovarati, ali su također postavili i drakonske uvjete. Također, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je u ponedjeljak da će Rusija zahtijevati potpunu kapitulaciju.

Nadeždin sada u intervjuu za agenciju AP kaže da su pregovori o prekidu vatre "mogući uvijek i svugdje". No, smatra kako bi rješavanje pitanja poput statusa proruskih separatističkih regija u Ukrajini te Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine, bio daleko veći izazov.

‘Narušena disciplina‘

"Pregovori o ovim pitanjima? Oni su sada apsolutno nerealni jer postoji ovakav stav: "Pobijedit ćemo vas". "Ne, mi ćemo vas poraziti", kaže Nadeždin.

Njegovi televizijski komentari tijekom vikenda bili su značajni zbog intenzivnih nastojanja Kremlja da uguši kritike slanja ruskih trupa u Ukrajinu. Nekoliko dana nakon početka invazije, ruski parlament je odobrio zakon kojim se zabranjuje navodno omalovažavanje ruske vojske ili širenje "lažnih informacija" o operaciji u Ukrajini.

OVD-Info, skupina za pravnu pomoć koja prati politička uhićenja u Rusiji, nabrojala je 90 kaznenih slučajeva pod optužbom za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci od 24. veljače.

"Definitivno nisam prekršio nijedan ruski zakon", rekao je Nadeždin za AP. "Nije bilo nijedne laži, nijedne laži u onome što sam rekao. Bila je to izjava o apsolutno očitim činjenicama".

Nadeždin se u prošlosti povremeno pojavljivao na televiziji i radiju pod državnom kontrolom kao jedan od nekolicine liberala koji efektivno služe kao ‘pedro‘, kaže Abas Galjamov, neovisni politički analitičar i bivši autor Putinovih govora.

Galjamov kaže kako je primijetio "da kontrola Kremlja nad sadržajem koji se prikazuje na ruskoj televiziji slabi. No, svaki sustav će oslabiti ukoliko nema spreman plan djelovanja u kriznim situacijama. Disciplina je očito narušena".

image

Dmitri Medvedev

Grigory Sysoev/Sputnik Via Afp

Od početka ruske "posebne vojne operacije", ratoborni gosti u debatama na državnoj televiziji obično su se nastojali nadglasati u pružanju potpore ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i kritiziranju Ukrajine i njezinih saveznika.

No, u svjetlu munjevite ukrajinske protuofenzive, raspoloženje je postalo bitno umjerenije.

Suočena s rastućom protuofenzivom Ukrajine, ruska propagandna kampanja, kako se čini, počela se urušavati. Glavni propagandisti Kremlja naglo su promijenili retoriku i umjesto ismijavanja ukrajinskih vojnika nazivajući ih "kukavnom hrpom nesposobnjakovića", sada ih opisuju kao "golemu hordu", naoružanu najboljim zapadnim oružjem uz potporu vrhunskih stručnjaka.

Pozivi na Putinovu odgovornost

Povlačenje Rusa iz regije Harkiv i protuofenziva Ukrajine u dijelovima južne regije Herson pod kontrolom ruskih snaga, izazvali su zabrinutost da Rusija posrće u svojoj "specijalnoj operaciji".

Čelnik Komunističke partije Genadij Zjuganov, druge najveće političke grupacije u zemlji, pozvao je u utorak na opću mobilizaciju, kako bi se povećala brojnost vojske, te da se sukob otvoreno nazove ratom. Ruski dužnosnici, pak, inzistiraju na tome da se akcije u Ukrajini moraju zvati "specijalnom vojnom operacijom".

"Rat i specijalna operacija bitno su različiti. specijalnu operaciju možete zaustaviti, ali ne možete zaustaviti rat, čak i ako želite", citiraju ruski mediji izjavu Zjuganova. "Potrebna je maksimalna mobilizacija snaga i sredstava", dodao je.

image

Genadij Zjuganov

Kirill Kudryavtsev/Afp

Sada se u Rusiji sve češće javljaju kritike na račun Vladimira Putina. Sedam članova lokalnog vijeća u Sankt Peterburgu prošli je tjedan pozvalo nacionalni parlament da podigne optužnicu za izdaju protiv ruskog predsjednika zbog sukoba u Ukrajini. Petorica od njih optužena su za diskreditaciju vojske.

Lokalno vijeće u Moskvi prošli je tjedan, pak, usvojilo rezoluciju kojom se poziva Putin na ostavku.

"Retorika koju vi i vaši podređeni koristite dugo je bila prožeta netolerancijom i agresijom, što je na kraju efektivno bacilo našu zemlju natrag u eru Hladnog rata", priopćilo je moskovsko vijeće. "Rusije su se opet počeli bojati i mrziti je", zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:21