NEVJEROJATNA HRABROST

Čovjek javno ponizio Putina u emisiji uživo pa zapalio Twitter: ‘Čelična mu*a! Kako ga još nisu bacili s prozora?!‘

Video isječak gostovanja oporbenog ruskog političara na ruskoj televiziji na Twitteru je izazvao oprečne reakcije

Boris Nadeždin

 /Screenshot Youtube

Boris Nadeždin, oporbeni ruski političar antiratnih stavova, koji je bio blizak saveznik ubijenog oporbenog čelnika Borisa Nemcova, usporedio je na ruskoj državnoj televiziji ruskog predsjednika Vladimira Putina s ruskim carem Nikolom I., tvrdeći da se Putinov režim bliži kraju te navodi da Rusija treba zaustaviti rat protiv Ukrajine.

Video isječak kojem je dodala taj kratki sažetak na Twitteru je objavila Julia Davis, kolumnistica The Daily Beasta i osnivačica Russian Media Monitora (neovisan projekt medijskog opismenjavanja i izvještavanja o vijestima, koji je nastao 2014. godine u svrhu borbe protiv ruske propagande, op.a.), koja je snimku komentirala riječima: "Brinem se za Nadeždinovu sigurnost".

Ovaj je ruski oporbeni političar, bivši liberalni član ruskog parlamenta koji se protivi Putinovom ratu u Ukrajini, i prije znao uzburkati duhove preispitujući javno rusku strategiju u Ukrajini na državnim televizijskim kanalima te je znao reći da govori istinu i da ne strahuje od kazne prema ruskim zakonima protiv diskreditiranja vojske i širenja lažnih vijesti o ‘specijalnoj vojnoj operaciji‘. Nadeždin je također uporno pozivao pozvao na prekid borbi i početak mirovnih pregovora.

Ispod objave Julije Davis pojavili su se ubrzo mnogi komentari njezinih riječi i Nadeždinovog televizijskog nastupa, od kojih izdvajamo neke.

"Boris Nedeždin: ‘Recenzirao sam novi koncept (ruske vanjske politike)... U njemu stoji da je Rusija duhovno, moralno središte... To jednostavno nije istina‘. I ja se brinem za Nedeždinovu sigurnost", stoji u jednom od komentara.

"‘Godine 1825. Nikola (I.) slučajno je postao car. Ista priča s Putinom, jednostavno se dogodilo. Nikola I. nije trebao biti car, mnogo drugih je bilo ispred njega‘. - Boris Nadeždin? Je li to Boris Putina upravo nazvao nesrećom?", stoji u drugom.

"Pažljivo slušao. U pravu je u analizi situacije. Nažalost malo je mislilaca poput Borisa na državnoj televiziji. Čelična muda. Mislim da će mu ovo biti jedan od posljednjih nastupa", glasi još jedan komentar u korist Nadeždina. No, ima i kritičkih objava u njegovom smjeru.

"Doista ne razumijem kako je Borisu dopušteno govoriti te stvari, kako ga stalno zovu ili kako ga nisu bacili s prozora. Sigurno žele da on kaže te stvari?", komentar je jednog agresivnog korisnika/korisnice, a javila se i osoba pod imenom Konstantin Sonin, koja tvrdi da je poznaje i Nemcova i Nadeždina te je, čini se, kritična prema Nadeždinovom javnom djelovanju.

"Nadeždin je prije 20-ak godina bio "bliski saveznik" Borisa Nemcova (znao sam obojicu). Posljednjih 10 godina Nadeždin je televizijska osoba, stalno prisutan u glavnim propagandnim emisijama. On igra "najliberalniju ulogu dopuštenu na TV-u", to je istina. Ipak, strah za njegovu sigurnost je isto kao strah za sigurnost glumca koji glumi negativca", stoji u komentaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:20