‘INDOKTRINIRANI SU‘

Putinova ‘utvrda‘ u srcu Europe: ‘Svaki drugi građanin misli da Rusi nisu napali Ukrajinu...‘

"Proruski postovi na Facebooku su prevladali, stanovništvo je indoktrinirano kremaljskom propagandom", priznaju dužnosnici

Vladimir Putin, skup u Slovačkoj, ilustrativna fotografija

 /Ladimir Simicek/Afp Mikhail Metzel/Sputnik/Afp

Slovačka, članica NATO-a i Europske unije, pod teškim je napadima ruske propagandne mašinarije. Više od polovice građana vjeruje da Rusi nisu isprovocirali rat u Ukrajini. Centralna vlast primorana je potrošiti znatna sredstva kako bi pojačala posebnu jedinicu osnovanu ove godine, a čija je misija borba protiv ruske propagande.

Centar za suzbijanje hibridnih prijetnji pri Ministarstvu unutarnjih poslova u procesu je kupnje posebnog analitičkog softvera temeljenog na umjetnoj inteligenciji koji bi trebao otkrivati različite informacijske operacije Kremlja.

"To bi nam omogućilo bolji pregled onoga što se događa na internetu, kao i otkrivanje protagonista koji stoje iza propagandnih kampanja", kaže Daniel Milo, šef posebne jedinice pri Ministarstvu unutarnjih poslova Slovačke.

Rusi koriste online hibridne kampanje kako bi potkopali vladu koja ima snažan proukrajinski stav.

Istraživanja pokazuju da više od polovice slovačkog stanovništva (5,4 milijuna ljudi) pasionirano prati različite teorije zavjera, a tek svaki drugi Slovak vjeruje da je Rusija napala Ukrajinu.

image

Slovački premijer Eduard Heger

Kenzo Tribouillard/Afp

Također, više građana vjeruje Rusima nego američkim saveznicima.

Ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, udio proruskog narativa na društvenim mrežama izjednačio se s proukrajinskim, kaže Milo.

"A onda se situacija posljednjih mjeseci promijenila u smjeru nenormalnog. Proruski postovi na Facebooku su prevladali. To je rezultat ove kampanje dezinformiranja, dio stanovništva indoktriniran je proruskom propagandom."

"Moramo hitno ubrzati naše napore", priznaje slovački premijer Eduard Hager. "Da bi nam to uspjelo, treba nam podrška na europskoj i globalnoj razini inače bi svi naši napori mogli propasti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:18