SMRT IKONE DESNICE

Guru joj je bio pobornik nacizma, a na dan početka invazije na Ukrajinu pisala je: ‘Rusi dolaze!‘

Intelektualni guru Darije Dugine bio je istaknuti nacistički pravnik i antisemit, podržavala je Marine Le Pen, a hvalila Donalda Trumpa

Daria Dugina s ocem Aleksandrom

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Ruska desnica otvoreno žaluje zbog smrti Darije Dugine, koja je ubijena u okolici Moskve, koja je bila predisponirana postati intelektualna predvodnica ideje o novom ruskom imperiju.

Posljednjih godina, Daria Dugina nije bila poznata samo kao kćerka i sljedbenica velikoruskog ideologa Aleksandra Dugina, nego su ju u Rusiji sve češće predstavljali kao istaknutu desničarsku aktivisticu u propagandnim i nacionalističkim medijima. Rođena je 15. prosinca 1992., u obitelji ideologa euroazijskog pokreta, čelnika Međunarodnog euroazijskog pokreta i Euroazijske unije mladih, filozofa Aleksandra Dugina i filozofkinje Natalije Melentjeve.

Dobra studentica

Bila je dobra studentica i 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim, diplomirala na Filozofskom fakultetu Moskovskog državnog sveučilišta, a potom napisala doktorsku tezu o tumačenjima političke filozofije starogrčkog filozofa Platona, u komentarima Prokla Dijadoha. No, prepoznatljivost je stekla kao sljedbenica očeve filozofske i političke teorije euroazijstva, koja ima tri temelja:

Prvo, Euroazijski prostor, čiju jezgru čini Rusija, suprotstavlja se "atlantizmu" koji zastupaju anglosaksonske države, SAD i Velika Britanija. Drugo, "atlantisti" povremeno napadaju teritorij "Rimlanda", odnosno, EU, koji je stiješnjen između njih i euroazijskog prostora. I, treće, zadatak Euroazijaca je stvoriti i održati imperij koji objedinjuje cijeli euroazijski prostor, te oduprijeti se "atlantizmu" u borbi za "Rimland".

Manje se zna kako je intelektualni guru Darije Dugine bio Carl Schmitt, njemački pravnik, politički teoretičar i pobornik nacizma. Schmitt se još u dvadesetima zalagao za uvođenje diktature, i derogiranje pravne države u korist jake izvršne vlasti koja treba voditi državu. Podržavao je Hitlera i obračune s demokracijom i Židovima, ali naposljetku je gurnut u stranu jer, prema SS-u, ipak nije dovoljno radikalno zagovarao antisemitske postupke nacista. Međutim, sve do smrti ostao je žestoki kritičar parlamentarne demokracije, liberalizma i kozmopolitizma, a njegove ideje posebno su prihvaćene u Rusiji, čijoj eliti nije smetala Schmittova podrška nacizmu. Jedna od njegovih sljedbenica bila je Daria Dugina, čiji se koncept "modernog euroazijstva", kako je objašnjavala, temeljio na Schmittovoj teoriji o "Velikom prostoru" (na njemačkom - Großraum), koja postulira "želju države da stekne što veći teritorijalni obujam".

Portal Meduza je u povodu njezine smrti podsjetio da je 20. rujna 2021. (godinu dana nakon početka prosvjeda u Bjelorusiji), napisala na web stranici Geopolitika.ru: "Ako se pozovemo na geopolitičku doktrinu Carla Schmitta, onda je proces približavanja Rusije i Bjelorusije, koji možemo promatrati, iako vrlo malom brzinom, stvaranje "Velikog prostora" (Großraum) - dobrovoljnog saveza između niza zemalja koje teže kolektivnoj obrani svog suvereniteta. Ujedinjenje država u jedan blok postaje "ideja-snaga".

U slučaju Rusije i Bjelorusije, postavlja se pitanje kakva ideologija može postati takva ideja-sila koja može držati podijeljene zemlje zajedno, pitala se Daria Dugina? Slijedio je odgovor: u geopolitičkom smislu, tom savezu teže Rusija i Bjelorusija, nasuprot širenju hegemonije atlantskih sila. Ali ideja-sila, koja će stajati iza ovog strateškog geopolitičkog bloka je to što su Velikorusi i Bjelorusi "grane stabla sa zajedničkim, istočnoslavenskim korijenom, a treća grana Ukrajinci, tako da je ideja ujedinjenja istočnih Slavena u jedan "Veliki prostor" već prilično jaka i čvrsta. Ali vidimo da Ukrajinci, barem danas, ispadaju iz te logike, a ni s Bjelorusima sve nije tako jednostavno. Stoga rusko-bjeloruski savez treba graditi uzimajući u obzir osobitosti bjeloruskog identiteta. Za ujedinjenje s Bjelorusijom, kao i s idejom same Rusije, potrebna je nova, jasna i dojmljiva prezentacija ruske ideje. Tada će to postati zajednica naroda i ideja, što znači da će integracija dobiti snagu i povijesnu dimenziju", zagovarala je Dugina.

Represivni aparat

U intervjuu za web stranicu Vespa, u proljeće 2018., Daria Dugina predstavljena je kao jedan od "svijetlih i zanimljivih predstavnika modernog nacionalnog konzervativnog pokreta u Rusiji". U tom intervjuu rekla je: "Svi misle da je totalitarizam prošlost - fašizam i komunizam su uništeni, a s njima i totalitarizam, ali u stvarnosti sve nije tako. Ne samo da nije otišao, nego je podjarmio cijeli Zapad, cijelu Europu. Tu je liberalna diktatura, sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze: uhićenja sustavu nepoželjnih političkih osoba, represivni aparat, propaganda. Sukladno tome, narodi Europe Rusiju doživljavaju kao otok slobode, kao antitotalitarnu frontu."

Za razliku od "dekadentnog i liberalnog Zapada", zalagala se da se u Rusiji kombiniraju "najbolji elementi lijeve ekonomije", ali, razumije se, "bez primjesa bilo kakvih rodnih teorija i gay ideologija", s desnim političkim elementima, kao što su konzervativizam i tradicionalizam.

Daria Dugina surađivala je s ultrakonzervativnim medijima u Europi, pod pseudonimom Daria Platonova, a najviše ju je zanimala europska "nova desnica", kojoj je predviđala pobjedu nad liberalima. Pokazalo se da je pogrešno predviđala. Ali, aktivno je podržala Marine Le Pen tijekom predsjedničkih izbora u Francuskoj 2017. i 2022. godine, a imponirao joj je i Donald Trump, kojega je hvalila jer je "napravio postupni iskorak i prekinuo je stalni monotoni proces ratovanja s Ruskom Federacijom i oslabio američku kontrolu nad EU, tako da je Europa dobila priliku steći svoj suverenitet i izići iz diktata Sjedinjenih Država."

No, iznad svih njih je Vladimir Putin, a napad na Ukrajinu predstavljao je ostvarenje sna o rađanju sveruskog imperija, pa je 24. veljače, nekoliko sati nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Dugina objavila: "Sinoć sam šetala napuštenom moskovskom ulicom, i u daljini se na kući vijorila ruska zastava. I tihi šušanj, Rusi dolaze. Ženska intuicija je moćna. Iz nekog razloga skrenula sam pozornost na ovaj mir i zastavu. Slogan u mojoj glavi je rekao "Carstvo, budi!" Probudila sam se, i carstvo se ostvarilo."

Sudeći prema tome koliko Rusija posrće u Ukrajini, i u toj prognozi je promašila. Nikad se neće znati je li to bila spremna priznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:35