ISPIRANJE MOZGA

Putinov propagandni stroj melje dalje, sad ima novu metu: ‘Umrijeti za Rusiju je najveća čast!‘

Domoljublje i nepokolebljiva odanost velikoj ruskoj državi platforma su na kojoj Kremlj želi graditi obrazovanje djece

Vladimir Putin nastupio je pred učenicima u Kalinjingradu

 Vladimir Putin Puzzles School Children By/Vladimir Putin Puzzles School Children By

Razred malene školske djece sumorno stoji nasuprot ruske zastave. Portret Vladimira Putina, ruskog predsjednika, ima svoje mjesto na polici učionice. Učitelj zatim pritisne dugme i bombastična ruska himna zagrmi iz zvučnika. Tako izgleda nova tjedna rutina za milijune djece diljem Rusije kojima je školska godina započela 1. rujna, piše britanski Telegraph.

Putinov ratni plan u Ukrajini ne ostvaruje se kako je zamislio, pa je Kremlj svoj moćni propagandni stroj fokusirao na djecu. Domoljublje i nepokolebljiva odanost velikoj ruskoj državi platforma su na kojoj Kremlj želi graditi obrazovanje školaraca.

Uz uvođenje spomenute ceremonije podizanja zastava u školama, Kremlj je također naredio učiteljima da svaki tjedan održavaju grupne razgovore o važnosti služenja Rusiji i domovini. Želi da djeca shvate da je umrijeti za domovinu čast i da bez jake Rusije koja brani slavensku državu život nije vrijedan življenja, piše Telegraph.

Od rujna 2023. sva će školska djeca također morati učiti novi predmet pod nazivom "Osnove duhovne i moralne kulture naroda Rusije". A kako bi osigurao da su svi shvatili poruku, omiljeni propagandist Kremlja Vladimir Solovjov pozvao je ovoga tjedna desetke djece u svoju TV emisiju u udarnom terminu.

"Kupnja automobila i kupnja stana je divno i sjajno, ali to nije svrha života. Mi smo najvažnija država jer je naša sudbina najveća !" poručio im je, koračajući pozornicom odjeven u tamnozelenu uniformu, nalik vojničkoj.

Školarci, koji su sjedili na sofama i vrećama za sjedenje, izgledali su zapanjeno. Samo su zurili u Solovjova, koji u emisiju uglavnom poziva analitičare koji zagovaraju nuklearno uništenje Zapada.

Drugi dio ove bizarnog plana kojim se ispire mozak djeci odigrao se gotovo 1000 kilometara daleko u ruskoj eksklavi Kalinjingrad, koju je Putin posjetio u četvrtak. Putin je posjet započeo sastankom s učenicima na dan početka školske godine, a njegovo neformalno druženje sa školarcima izravno je prenosila ruska televizija. Cijelo vrijeme doimao se nervoznim.

"Naša i misija naših vojnika (...) jest zaustaviti rat Kijeva protiv Donbasa te zaštititi ljude i naravno braniti samu Rusiju", ispričao je tada djeci Putin.

Putin im je govorio i o važnosti discipline, a zbunio ih je spominjenjem "gumene guzice":

"Naporno raditi je talent već samo po sebi. Talent je natjerati se na produktivan rad. Nije to, da ‘prostite, samo ‘gumena guzica", rekao je i nasmijao se sam na svoju dosjetku. No sudeći po tišini i zbunjenim pogledima djece, oni šalu nisu shvatili. Što je točno mislio pod ‘gumenom guzicom‘ rijetko je kome jasno. Jedno objašnjenje jest kako se radi o mogućoj asocijaciji na nadimak koji je u Sovjetskom Savezu dobio zloglasni ministar vanjskih poslova Vjačeslav Molotov. On je, naime, bio je poznat kao "Kamena guzica", zbog svoje sposobnosti da radi za stolom 20 sati bez prestanka.

Prema novoj anketi, Rusi i dalje odobravaju Putinov rat, unatoč ekonomskim poteškoćama i velikom broju žrtava. Njegov propagandni stroj radi i dalje radi u punom pogonu, a svaki oblik neslaganja po opoziciju može biti poguban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:24