SVE ĆE SE PROMIJENITI

Ubojstvo Dugine podsjeća na 90-te u Rusiji: Cure teorije zašto je likvidirana kći Putinova ideologa

Pojavljuju se razna tumačenja oko toga kakav je trenutno odnos Dugina i ruskog predsjednika Vladimira Putina

Aleksandar Dugin na mjestu eksplozije

 -/Willwest News/Profimedia/-/Willwest News/Profimedia

Smrt Darje Dugine, kćeri ruskog filozofa i ultradesničarskog ideologa Aleksandra Dugina, politologe i povjesničare podsjeća na Rusiju devedesetih, kada su gangsteri i kriminalci račune rješavali bombama i plaćenim ubojicama. Kako piše CNN, Dugin je politički stvoren u tom razdoblju. Isplivao je iz čudnih političkih voda, a najviše je utjecaja stekao kao jedan od osnivača Nacionalne boljševičke stranke. Bio je politički provokator koji je kombinirao komunističke i fašističke simbole s dozom protuzapadne propagande.

Pojavljuju se razna tumačenja oko toga kakav je trenutno njegov odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kao ultranacionalist, Dugin je veliki pobornik rata u Ukrajini, no Rusija danas više nije ono što je bila devedesetih, kada su gangsteri vladali ulicama. Putin je pokrenuo borbu protiv (određenih) mafijaških krugova.

Cijena je bila visoka - Rusi su morali prihvatiti njegov autoritativni stil vladanja. Rusijom više nisu vladale bande, ali su počele vladati obavještajne službe. To nije značilo da su ubojstva na ulicama prestala, ne, samo da se ona sada događaju po ključu da se ubija onoga tko je protiv Putinove vlasti.

CNN-ovi analitičari smatraju kako bi, neovisno o tome je li glavna meta bila Darija ili njen otac, ovaj čin mogao štošta promijeniti u ruskom javnom prostoru. Tijekom dva desetljeća Putinove vladavine uglavnom bi mrtvi završavali oni koji bi mu se usudili suprotstaviti, a situacija je sada malo drugačija.

Jedan od prvih slučajeva političkih ubojstava bila je smrt oporbene novinarke Ane Politkovskaje koja je ustrijeljena na stubištu svoje stambene zgrade. Ubojstvo se, neki će reći da je to vrlo pomno planirano, dogodilo točno na Putinov rođendan. Više je osoba uhićeno i osuđeno, no njeni kolege i dalje vjeruju kako pravda nije zadovoljena te da pravi naručitelji i izvršitelji nisu završili iza rešetaka.

Uslijedilo je jezivo trovanje Aleksandra Litvinenka, bivšeg agenta tajne službe FSB, koji se prometnuo u žestokog kritičara Putina. On je umro 2006. nakon što je, kasnije se doznalo, u njegovom čaju pronađena velika količina radioaktivnog polonija-216.

Rusiju je 2015. potresla i smrt političara Borisa Nemcova koji se otvoreno protivio Putinovom ratu u Ukrajini. Upucan je nedaleko Kremlja. Lista se nastavlja. Aleksej Navaljni preživio je trovanje nervnim otrovom Novičok te se trenutno nalazi u jednom od ruskih kazamata.

Zastrašujuće ubojstvo autobombom Darije Dugine stoga predstavlja jeziv podsjetnik na ta mučna vremena, samo s druge strane politike.

U većini ovih slučajeva, poput onog kada je u eksploziji kafića poginuo donjecki separatistički lider Aleksander Zaharčenko, ruski su dužnosnici za ubojstvo optuživali ukrajinske špijune i sabotere. Mnogi su, ipak, posumnjali da iza ubojstva stoje ruske službe koje su htjele eliminirati političare koje bi im bilo isuviše problematično kontrolirati.

Još jedno tumačenje, piše CNN, je da su likvidacije povezane s poslovnim odnosima. Stoga, iako se još uvijek ne zna što je točno dovelo do ovog atentata, jasno je da će Rusija iz toga znati izvući korist.

Kremlj je već optužio Ukrajinu za sudjelovanje u ubojstvu, ustvrdivši kako su ga izvele ukrajinske specijalne snage. Ukrajina to smatra "fikcijom" te se ogradila od bilo kakvih optužbi. Rat se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:51