IZNENADNO PRIZNANJE

‘Da, napali smo Krim tim raketama! Ovo je još veći uspjeh od potapanja ‘Moskve‘...

U neobičnom priznanju Ukrajinci su priznali napad na Sevastopolj i uništenje brodogradilišta te broda i podmornice

Prizor napada na Sevastopolj

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Ukrajina je u četvrtak potvrdila da je uništila rusku podmornicu "Rostov na Donu" britanskim oružjem, odnosno krstarećom raketom Storm Shadow, tijekom raketnog napada na crnomorsku luku Sevastopolj na okupiranom Krimu u srijedu.

Podmornica je znatno oštećena u tom masovnom ukrajinskom udaru, kao i ruski desantni brod "Minsk", a visoki ukrajinski vojni dužnosnik potvrdio je za Politico da su ukrajinski piloti koristili raketu Storm Shadow za napad. Te je rakete Ukrajini isporučila Velika Britanija, ali su od Pariza dobili i francusku inačicu SCALP EG.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je Ukrajina u srijedu lansirala 10 krstarećih projektila na brodogradilište u Sevastopolju, ali samo su tri pogodile svoje mete, oštetivši dva plovila.

Ukrajinci tvrde: ‘Šteta nepopravljiva‘

Inače, neobično je da je ukrajinska vojska preuzela odgovornost za napad jer gotovo u pravilu Kijev ne preuzima odgovornost za napade na Krimu i na teritoriju Rusije. Ukrajinci tvrde da se plovila ne mogu popraviti.

"Veliki ruski desantni brod Minsk i podmornica Rostov na Donu, koji su pogođeni tijekom noćnog napada u Sevastopolju, najvjerojatnije se ne mogu vratiti", izjavio je Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojno-obavještajne službe. Ruski Telegram kanali također su potvrdili imena i tipove plovila.

Natalija Humenjuk iz Operativnog zapovjedništva ukrajinske vojske Jug, dodala je da su vojni brodovi najvjerojatnije oštećeni do nepopravljivosti, budući da je jedino mjesto za obavljanje popravaka bilo brodogradilište koje je u napadu uništeno.

Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk također je javno sugerirao da ukrajinske zračne snage stoje iza napada na Sevastopolj te da su za napad koristile rakete Storm Shadow. "Dok se okupatori još uvijek oporavljaju od oluje u Sevastopolju, želim zahvaliti pilotima Zračnih snaga na izvrsnom borbenom radu! Nastavlja se...", rekao je Oleščuk.

Operacija se dogodila nekoliko dana nakon što je Ukrajina preuzela kontrolu nad četiri platforme za bušenje nafte i plina u Crnom moru u blizini obala Krima i deaktivirala ruski radar koji prati sva kretanja u tom dijelu mora.

‘Ovo je veće od krstarice Moskva‘

"Ukrajinske snage iskoristile su rijetku priliku da gađaju podmornicu dok je bila na površini mora. Bio je to prvi put da su projektili zrak-zrak uspješno upotrijebljeni protiv podmornice", rekao je za Politico ukrajinski vojni stručnjak i bivši vojni časnik Roman Svitan. On je usporedio značaj operacije s prošlogodišnjim potonućem krstarice "Moskva" u Crnom moru. "Rekao bih da je ovo još veći uspjeh".

Ovaj ukrajinski raketni napad na rusku Crnomorsku flotu u Sevastopolju mogao bi imati "odzvanjajući učinak" na okupatorske ruske snage, smatraju neki stručni promatrači prilika u Ukrajini, a tek što su donijeli takvu ocjenu, uslijedio je novi ukrajinski udar na Krim. Ukrajina tvrdi da je u sinoćnjem, novom napadu bespilotnim letjelicama i projektilima koji su izveli ukrajinska sigurnosna služba i mornarica u četvrtak prije zore, uništila ruski sustav protuzračne obrane u blizini grada Jevpatorije.

Nastavak je to kampanje napada na Krim koja, čini se, sve više unosi nemir i u redove ruske Crnomorske flote, ali i među tamošnje stanovništvo. Posebno uspješan napad bio je upravo napad u srijedu. Prema riječima Jusova, osim dva plovila, u napadu je pogođeno rusko postrojenje za popravak brodova S. Ordžonikidze. Uništenje dvaju plovila vjerojatno će učiniti suhi dok neoperativnim sve dok ruske snage ne raščiste olupine, što bi moglo potrajati značajno vrijeme, kako navode analitičari think tanka Institut za proučavanje rata (ISW) u svojem najnovijem izvješću.

"Opseg štete na Sevmorzavodovim postrojenjima (brodogradilište, op.a.) za popravak izvan suhog doka nije jasan, a bilo kakva šteta na jednom od glavnih pogona za popravak ruske Crnomorske flote na okupiranom Krimu vjerojatno će imati snažan odjek u slučaju daljnjih ukrajinskih napada na sredstva ruske mornarice", navode u think tanku.

‘Stvarno impresivno‘

Rusija je u srijedu nakon napada reagirala zatvaranjem Krimskog mosta koji poluotok povezuje s Rusijom, a dužnosnici koje je instalirao Kremlj kažu da su u požaru koji je izbio u postrojenju za popravak brodova S. Ordžonikidze ozlijeđene najmanje 24 osobe. Strateški most više je puta bio meta ukrajinskih udara, a dva su bila uspješna - u srpnju ove i listopadu prošle godine.

Umirovljeni ukrajinski mornarički kapetan Andrij Riženko rekao je za Newsweek u srijedu kako misli da je ukrajinski napad bio "doista impresivan", dodajući da ruske snage vjerojatno nisu očekivale tako snažan napad snaga Kijeva. "To je doista demoralizirajuće za rusku vojsku, a također smanjuje njihov borbeni potencijal", rekao je Riženko.

ISW ističe da dok su ruski ultranacionalisti ponovno ogorčeni i javno izražavaju nezadovoljstvo napadom, dok Kremlj uglavnom šuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 00:27