RAT U UKRAJINI

Ukrajinski vojnici bijesni na politički vrh: ‘Radite nam probleme, ključno selo još nije oslobođeno‘

Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu
 Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp

Ključni događaji dana:

- Kim Jong Un nastavlja putovanje Rusijom, pozvao Putina u Sjevernu Koreju

- Rusija tvrdi da je 11 ukrajinskih dronova uništeno iznad Krima

20:33

Ukrajinska vojska kritizira preranu tvrdnju o zauzimanju ključnog sela Andrijivke

Vojnici 3. ukrajinske jurišne brigade kritizirali su političko vodstvo zemlje jer je objavilo na aplikaciji Telegram da je ukrajinska vojska osvojila ključno selo Andrijivku južno od Bahmuta, a zatim je tu objavu izbrisalo.

"Takve izjave su štetne, ugrožavaju živote vojnika i utječu na tijek operacija", napisala je brigada na Telegramu.

"Izjava o osvajanju Andrijivke netočna je i preuranjena", navode.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar ranije u četvrtak objavila je "Andrijivka je naša".

Brigada ja navela da se snažne borbe i dalje vode u trima selima južno od Bahmuta.

Selo Andrijivka u istočnoj Ukrajini udaljeno je manje od 10 kilometara južno od Bahmuta koji je u ruskim rukama.

Maljar je dodala da se borbe nastavljaju oko sela i u susjednim naseljima Kliščivka i Kurdjumivka.

Ruski vojni blogeri izvijestili su ranije o povlačenju ruskih vojnika iz Andrijivke i Kliščivke.

Tu informaciju nemoguće je neovisno potvrditi, navodi njemačka agencija dpa koja je ranije u četvrtak navečer prenijela objavu Hane Maljar.

19:30

Procurila snimka koja navodno pokazuje uništeni ruski brod 'Minsk'

Na društvenim mrežama počele su kolati snimke koje navodno pokazuju ruski desantni brod 'Minsk', klase Ropuša. Riječ je o brodu koji je pogođen u noći s utorka na srijedu u brodogradilištu u Sevastopolju, u vrijeme kada se nalazio na popravku na suhom doku. Ukrajinci su poručili kako je napad izvršen projektilima Storm Shadow.

Na snimci, koja je po svemu sudeći snimljena jutro nakon napada, vidi se velika šteta na brodu s kojeg i dalje suklja dim, dok ga vatrogasci gase šmrkovima. Općenito, šteta na brodu čini se nepopravljivom.

15:34

Ukrajinci tvrde: Oslobodili smo Andriivku

Ukrajinske snage oslobodile su selo Andriivka u istočnoj Ukrajini, prema riječima zamjenice ukrajinskog ministra obrane Hane Maljar.

U izvješću o situaciji na terenu, Maljar je rekla da se "glavne bitke" nastavljaju u smjerovima Andriivka, Kurdjumivka i Kliščiivka.

"Imamo dobre vijesti, Andriivka je naša", napisala je na Telegramu Maljar i dodala: "Osiguravamo svoje pozicije".

Selo Andriivka nalazi se u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck, koju su djelomično okupirale ruske snage.

To je najnovije na rastućem popisu naselja koja su ukrajinske snage ponovno zauzela u svojoj protuofenzivi.

14:51

Putin i Kim Jong-Un jedan drugome poklonili puške

Vladimir Putin i Kim Jong-un poklonili su jedan drugom puške, priopćio je Kremlj u četvrtak, nakon što su dvojica čelnika održala summit na dalekom istoku Rusije.

Putin nastoji ojačati savezništvo s drugim tvrdolinijaškim čelnicima koje je Zapad izopćio, a sastao se s Kimom u jeku nagađanja da će se dvije zemlje dogovoriti oko sporazuma o naoružanju.

Putin je "dao Kimu pušku iz naše proizvodnje vrhunske kvalitete. Zauzvrat je dobio i pušku sjevernokorejske proizvodnje", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je također dao Kimu "rukavicu iz svemirskog odijela koje je nekoliko puta bilo u svemiru", rekao je Peskov, prenosi AFP.

Kim je pozvao Putina u svoju zemlju tijekom njihova sastanka u Rusiji i Putin je navodno poziv prihvatio, izvijestio je u četvrtak državni medij Pjongjanga KCNA.

10:13

Nakon Kima i Lukašenko stiže u posjet Putinu

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko putuje u petak u Rusiju na razgovore s Vladimirom Putinom, javlja Reuters pozivajući se na bjelorusku državnu novinsku agenciju Belta.

10:04

Ukrajinci uništili ruski sustav protuzračne obrane na Krimu?

Ukrajina tvrdi da je uništila ruski sustav protuzračne obrane u blizini grada Jevpatorije na okupiranom Krimu u noćnom napadu bespilotnim letjelicama i projektilima koji su izveli ukrajinska sigurnosna služba i mornarica u četvrtak ujutro.

Reuters javlja da je tu tvrdnju iznio ukrajinski obavještajni izvor.

Rusija je ranije rekla da je njezina protuzračna obrana oborila 11 jurišnih bespilotnih letjelica tijekom noći iznad Krima kojeg je Rusija anektirala 2014. godine.

Ukrajinski izvori na društvenim mrežama podijelili su neprovjerenu snimku velike eksplozije koja se navodno dogodila u tom području.

Na Telegram kanalu Suspilne je izvijestio da “stanovnici Jevpatorije ne razumiju što se događa. Okupacijske vlasti ne objašnjavaju, a kola hitne pomoći i policija voze se gradom.”

Tvrdnje nisu neovisno provjerene.

08:44

Ruska granata ubila 6-godišnjeg dječaka

Jedno dijete je poginulo, a još četvero je ozlijeđeno nakon što je Rusija preko noći granatirala selo u južnoj Ukrajini, objavili su ukrajinski dužnosnici.

Ukrajinsko državno tužiteljstvo objavilo je na društvenim mrežama da su ruske snage napale selo oko ponoći. Šestogodišnji dječak je poginuo, a njegov 13-godišnji brat teško je ozlijeđen nakon što je granata pogodila njihovu kuću, navodi se.

Ozlijeđena su i tri susjeda koja su navodno pokušala pomoći. Oštećene su i druge privatne kuće i gospodarski objekti, priopćio je ured.

08:41

Zaustavljen promet na krimskom mostu

Promet automobilima obustavljen je na mostu koji povezuje poluotok Krim s ruskim kopnom, izvijestili su ruski državni mediji. Nisu navedeni razlozi za taj potez, izvijestila je u četvrtak ruska novinska agencija RIA.

Krimski most dug 19 km (12 milja), poznat i kao Kerčki most, više je puta napadan tijekom rata.

07:20

Rusija tvrdi da je 11 ukrajinskih dronova uništeno iznad Krima

Ruska protuzračna obrana uništila je u četvrtak ujutro 11 ukrajinskih dronova iznad Krima, citirala je ruska državna novinska agencija RIA rusko Ministarstvo obrane.

Također, uništeno je i pet ukrajinskih morskih dronova koji su u četvrtak napali brod ruske mornarice u Crnom moru, objavila je RIA, pozivajući se na rusko Ministarstvo obrane.

Ukrajinci su objavili da je napadnut grad Jevpatorija:

05:33

Rusija priznala gubitke i veliku štetu u napadu na Sevastopolj

I ruska je strana priznala velike gubitke u napadu na Sevastopolj. Najmanje 24 ljudi je ozlijeđeno, a dva ratna broda su oštećena u navodnom ukrajinskom raketnom napadu u Sevastopoljskom zaljevu i oko njega na Krimu, priopćila je u srijedu regionalna uprava koju je imenovala Moskva.

"Necivilni objekt" u lučkome gradu Sevastopolju zapalio se kao posljedica napada, rekao je guverner Mihail Razvožajev na Telegramu, prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

Oko 10 eksplozija odjeknulo je gradom u kojem je stacionirana ruska crnomorska flota, navodi se u izvješću. Razvožajev je za napad okrivio ukrajinsku vojsku.

Oštećena su i dva ruska ratna broda. "Dva broda koja su bila na popravku pretrpjela su oštećenja zbog pogodaka neprijateljskih krstarećih projektila", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Više pročitajte OVDJE.

05:24

Južna Koreja zabrinuta zbog vojne suradnje Sjeverne Koreje i Rusije

Južnokorejski ministar za ujedinjenje zadužen za odnose sa Sjeverom Korejom izrazio je zabrinutost zbog vojne suradnje između Sjeverne Koreje i Rusije, izvijestila je u četvrtak glavna južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Kim Young-hoova izjava došla je dan nakon što se sjevernokorejski vođa Kim Jong Un sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom na ruskom Dalekom istoku i razgovarao o vojnim pitanjima, ratu u Ukrajini i mogućoj ruskoj pomoći sjevernokorejskom satelitskom programu.

05:16

Kim Jong Un pozvao Putina u Sjevernu Koreju dok nastavlja posjet Rusiji

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina u svoju zemlju tijekom njihovih razgovora u Rusiji, izvijestili su u četvrtak državni mediji, pri čemu se očekuje da će Kim nastaviti svoje putovanje posjetom vojnim proizvodnim pogonima.

Putin je prihvatio poziv, objavila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA), ne navodeći kada bi do posjeta moglo doći.

Kim Jong Un je rekao Putinu da je sastanak na ruskom Dalekom istoku podigao bilateralne veze na novu razinu i izrazio svoju spremnost za poticanje stabilnih odnosa usmjerenih na budućnost sljedećih stotinu godina, objavila je KCNA.

Poziv Putinu da posjeti Sjevernu Koreju stigao je na kraju prijema koji je organizirao šef Kremlja nakon što su obišli svemirski centar Vostočni na krajnjem istoku Rusije i održali razgovore o bilateralnim vezama i jačanju suradnje, izvijestila je KCNA.

"Na kraju prijema, Kim Jong Un je ljubazno pozvao Putina da posjeti DNRK u prigodnom trenutku", navela je KCNA, misleći na Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, službeni naziv Sjeverne Koreje.

image

Kim Jong Un i Vladimir Putin

Str/Afp

"Putin je sa zadovoljstvom prihvatio poziv i ponovno potvrdio svoju volju da uvijek nastavi povijest i tradiciju prijateljstva Rusije i DNRK", rečeno je.

U srijedu je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da ne postoji plan da Putin posjeti Pjongjang.

Dvojica čelnika složila su se o daljnjem jačanju strateške i taktičke suradnje suočenoj s "vojnim prijetnjama, provokacijama i tiranijom imperijalista", objavila je KCNA.

Kim je bio upoznat s tehničkim detaljima o ruskim svemirskim letjelicama tijekom svog posjeta svemirskom poligonu Vostočni, ali nije bilo spomena o opskrbi oružjem, trgovini oružjem ili tehničkoj pomoći oko programa naoružanja.

Nakon prijema, Kim je "otišao na svoje sljedeće odredište", rekla je KCNA, ne navodeći pojedinosti.

Američki i južnokorejski dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi Kim Jong Un mogao isporučiti oružje i streljivo Rusiji, koja je potrošila ogromne zalihe u više od 18 mjeseci rata u Ukrajini. Moskva i Pjongjang su demantirali takve namjere.

Američki State Department priopćio je da Bidenova administracija "neće oklijevati" uvesti dodatne sankcije Rusiji i Sjevernoj Koreji ako sklope bilo kakve nove poslove s oružjem.

Bilo je "zabrinjavajuće" što Rusija govori o suradnji sa Sjevernom Korejom na programima koji bi potencijalno kršili rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller nakon summita u Rusiji.

Putin je u srijedu dao brojne nagovještaje da se razgovaralo o vojnoj suradnji, ali nije ulazio u pojedinosti. Razgovorima je nazočio i ministar obrane Sergej Šojgu. Kremlj je rekao da su osjetljive rasprave između susjeda privatna stvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:56