RAT U UKRAJINI

Šire se glasine da je Kadirov u komi, ukrajinski obavještajac tvrdi: ‘Već par dana je kritično‘

Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Ramzan Kadirov

 Alexey Nikolsky/Afp

Ključni događaji:

- Ukrajinski obavještajac: Čečenski vođa Kadirov je u kritičnom stanju

- Ruski mediji: General Surovikin je član ruske delegacije u Alžiru

- Ukrajinci: Izveli smo dva napada na ruske brodove

- Poljska, Mađarska i Slovačka nastavalju s embargom na ukrajinsko žito

- Ukrajinske snage pritišću na istoku, nanose gubitke na jugu

- Kim Jong Un u tvornici zrakoplova na ruskom Dalekom istoku

- Zelenski će se sastati s Bidenom u Bijeloj kući

00:28

Sjevernokorejski predsjednik Kim izrazio divljenje ruskoj zrakoplovnoj tehnologiji

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un izrazio je divljenje ruskoj zrakoplovnoj tehnologiji koja prolazi kroz brzi razvoj, nadmašujući vanjske potencijalne prijetnje, tijekom svog posjeta u petak ruskoj tvornici borbenih zrakoplova, izvijestila je u subotu KCNA.

Kim je u petak pregledao rusku tvornicu borbenih zrakoplova, koja je pod zapadnim sankcijama, u sklopu posjeta Washingtonu i njegovim saveznicima koji strahuju da bi mogao ojačati rusku vojsku u Ukrajini i osnažiti raketni program Pjongjanga.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i Kim razgovarali su o vojnim pitanjima, ratu u Ukrajini i produbljivanju suradnje tijekom sastanka u srijedu.

Kim se susreo s probnim pilotima u radionici za sklapanje trupa borbenog zrakoplova i ušao u Su-57 kako bi čuo detaljno objašnjenje tehničkih specifikacija i performansi leta borbenog zrakoplova pete generacije.

Popeo se i na putnički avion koji je proizvela tvornica kako bi se upoznao s njegovim performansama i promatrao probni let borbenog zrakoplova Su-35.

Očekuje se da će se boravak sjevernokorejskog čelnika nastaviti u subotu, mogućim posjetom gradu Vladivostoku i pomorskoj bazi.

Kremlj je u petak priopćio da Rusija i Sjeverna Koreja nisu potpisale nikakve sporazume o vojnim pitanjima niti o bilo kojem drugom području tijekom Kimovog posjeta Rusiji ovog tjedna.

Južna Koreja i Sjedinjene Države priopćile su u petak da je vojna suradnja između Sjeverne Koreje i Rusije kršenje sankcija UN-a protiv Pjongjanga i kako će saveznici osigurati da postoji cijena za to.

21:45

Ukrajinski obavještajac: Čečenski vođa Kadirov je u kritičnom stanju, nalazi se u komi

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov navodno je u komi nakon što mu se pogoršalo zdravstveno stanje.

Prema neovisnom bjeloruskom medijskom kanalu Nexta, glasnogovornik ukrajinske vojno-obavještajne službe Andrij Jusov izjavio je da se pogoršala situacija s bolešću Kadirova.

Jusov je, kako javlja Ukrainska Pravda, izjavi za Ukrinform rekao da je Ramzan Kadirov u kritičnom stanju. "Možemo potvrditi da je on imao još jedno ozbiljno pogoršanje i da je u kritičnom stanju posljednjih nekoliko dana", rekao je Jusov.

"Informacija je potvrđena iz različitih izvora u liječničkim i političkim krugovima. Ne radi se o ozljedama. Ostale detalje treba dodatno razjasniti. Dugo je bolestan, a riječ je o sustavnim zdravstvenim problemima", rekao je Jusov, kako prenosi Express.

Prve vijesti o lošem zdravstvenom stanju čečenskog vođe i odanog saveznika Vladimira Putina pojavile su se još u ožujku. Bilo je informacija da je riječ je o bolesti bubrega, ali i nagađanja o trovanju.

Kadirov je, pak, ubrzo odbacio nagađanja i o bolesti bubrega i o trovanju te svojem lošem zdravlju općenito.

"Zdrav sam i pun energije", rekao je Kadirov u objavi na Telegramu, dodajući da mu je "žao što je uznemirio" sve koji se nadaju da je "smrtno bolestan", prenio je sredinom ožujka neovisni ruski The Moscow Times.

20:30

Poljska, Mađarska i Slovačka unatoč EU-u nastavalju s embargom na ukrajinsko žito

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su u petak uvesti jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, nakon što je Europska unija objavila da neće produžiti ograničenja koja je uvela i koja ističu u petak u ponoć.

Poljska uvodi zabranu za ukrajinske žitarice, a Mađarska za 24 proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, povrće, nekoliko mesnih proizvoda i med.

"Produžit ćemo tu zabranu usprkos neslaganju Europske komisije", rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki na skupu u sjeveroistočnom gradu Elk. "Učinit ćemo to jer je to u interesu poljskih poljoprivrednika", istaknuo je.

Mađarska vlada je donijela uredbu po kojoj u petak stupa na snagu zabrana uvoza ne samo ukrajinskog žita, nego i niza drugih poljoprivrednih proizvoda.

I slovački ministar poljoprivrede Jozef Bires izjavio je za televiziju Markiza da u Slovačka od ponoći ide dalje s vlastitom zabranom uvoza ukrajinskog žita.

Europska komisija je u petak priopćila da neće produžiti embargo na uvoz ukrajinskih žitarica u njezinih pet susjednih država koji ističe u petak.

U travnju su Poljska, Rumunjska, Bugarska, Slovačka i Mađarska zabranile uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali su kasnije ukinule zabranu u zamjenu za odluku Europske komisije da uvede prvo do 5. lipnja, a zatim do 15. rujna, embargo na uvoz pšenice, uljane repice, sjemenki suncokreta i kukuruza iz Ukrajine.

Komisija je odluku obrazložila riječima da su zahvaljujući radu Koordinacijske platforme i privremenim mjerama, uvedenih 2. svibnja, nestali tržišni poremećaji u pet država koje graniče s Ukrajinom.

Ograničenja koje je u svibnju uvela Komisija omogućile su tim zemljama zabranu prodaje ukrajinskog žita na svojim tržištima, ali je bio omogućen tranzit i izvoz u druge zemlje.

Farmeri iz spomenutih pet zemalja su se opetovano žalili na zasićenje tržišta žitaricama, zbog čega su cijene pale pa su se suočili s bankrotom.

Uz izuzetak Bugarske, ostale zemlje su zagovarale nastavak zabrane do kraja godine.

Morawiecki je u više navrata rekao da "Poljska neće dozvoliti da nas preplavi ukrajinsko žito" i da ne može dozvoliti deregulaciju tržišta.

Nakon što je Rusija izašla i sporazuma o žitu koji je Ukrajinu omogućio izvoz žitarica preko crnomorskih luka, EU je uspostavio kopnene pravce, tzv. rute solidarnosti.

19:02

Ukrajinci tvrde: Izvršili smo udar na ruski brod kod Sevastopolja, značajno je oštećen

Ukrajinski pomorski dron "Sea Baby" pogodio je u petak rusku korvetu Samum u Crnom moru, izvijestila je Ukrajinska pravda pozivajući se na izvore u ukrajinskoj sigurnosnoj službi.

Prema izvorima, ruski brod se u trenutku udara nalazio blizu ulaza u Sevastopoljski zaljev, prenosi neovisni ruski portal Meduza. Mornarički dron navodno je nanio značajnu štetu brodu, zbog čega je izgubio pogon. Ratni brod je navodno odvučen na popravak sa značajnim nagibom krme i nagibom na desnu stranu, izvijestio je ukrajinski list.

image

Korveta Samum

Elizaveta Becker/Akg-images/Profimedia/Elizaveta Becker/akg-images/profimedia

Samum (bivši MRK-17) je korveta klase Bora najprije u sovjetskoj, a potom i u ruskoj mornarici.

MRK-17 porinut je u rujnu 1991. i stavljenu operativu 12. listopada 1992. Dana 19. ožujka 1992. plovilo je preimenovano u Samum, a 25. srpnja 2002. Samum je uvršten u Crnomorsku flotu.

18:44

Ruski mediji: 'General Armagedon' opet je u igri, dio je ruske delegacije u Alžiru

Ruske novine Kommersant i Telegram kanal Grey Zone, koji je povezan s grupom Wagner, izvijestili su u petak da se general Sergej Surovikin trenutačno nalazi u Alžiru. Oba lista objavila su i fotografije 'generala Armagedona'.

Prema Kommersantu, Surovikin je otputovao kao dio delegacije ruskog Ministarstva obrane. Izvor je za novine rekao da je putovanje rezultat činjenice da "rusko vojno-političko vodstvo pridaje veliku važnost provedbi vanjske politike u istočnom smjeru", a ruska vlada i dalje vjeruje Surovikinu.

Izvori iz Glavnog stožera Ukrajine potvrdili da snimka prikazuje napad na patrolni brod Sergej Kotov u četvrtak, izvijestila je Ukrainska Pravda, a prenosi Sky News.

18:04

I Finska zabranila automobile s ruskim tablicama

Finska je posljednja na rastućem popisu zemalja koje su zabranile ulazak vozilima s ruskim registarskim oznakama na svoj teritorij.

Time se pridružila trima baltičkim državama, Estoniji, Latviji i Litvi, koje su najavile ograničenje za osobne automobile koje će biti na snazi od ponoći.

Estonija je rekla da je njezina odluka o provođenju zabrane "dodatno tumačenje" novih sankcija EU-a uvedenih Moskvi 8. rujna.

16:58

Ukrajina: 'Rusi su Hmeljničku oblast napali jer su tražili avione kojima smo napali Krim'

Jurij Ihnat, pukovnik u Ratnom zrakoplovstvu Ukrajine, rekao je da je napad dronovima na Hmeljničku oblast koji su Rusi izveli u noći s četvrtka na petak bio pokušaj napada na zrakoplove koji su ovog tjedna sudjelovali u napadu na ruske položaje na poluotoku Krimu, piše The Guardian.

Ratno zrakoplovstvo Ukrajine reklo je da je Rusija na središnji dio Hmeljničke oblasti, lokaciju zračne baze Starokostjantiniv, ispalila 17 dronova. Njihove su olupine i ostaci oštetili 12 domova i prozore jedne škole. Dužnosnik Hmeljničke oblasti Serhij Tiurin rekao je da u napadu nitko nije ozlijeđen.

15:01

Zelenski će posjetiti američki Kongres sljedeći tjedan

Volodimir Zelenski posjetit će američki Kongres sljedeći tjedan, prema medijskim izvješćima, nakon što je američki dužnosnik ranije rekao da se očekuje da će se ukrajinski predsjednik u četvrtak sastati s američkim predsjednikom Bidenom.

Punchbowl News u petak je objavio da je posjet Zelenskog Kongresu okvirno zakazan za četvrtak.

Washington Post također je izvijestio da se Zelenskij sprema u četvrtak otputovati u američki Kongres, dok je Wall Street Journal rekao da će se sastati s američkim zastupnicima.

Predstavnici Zelenskog i čelnici Kongresa nisu bili dostupni za komentare o izvješćima.

Očekuje se da će Zelenskij sljedeći tjedan ići u Washington nakon svog putovanja u New York na sastanak Opće skupštine UN-a, rekao je američki dužnosnik za Reuters u četvrtak.

Njegov posjet dolazi u trenutku kada Biden, demokrat, provodi pritisak na američke zakonodavce da osiguraju dodatne 24 milijarde dolara za Ukrajinu i druge međunarodne potrebe usred tekuće ruske invazije.

Sva sredstva mora odobriti Kongres. Bidenovi kolege demokrati kontroliraju Senat SAD-a, ali republikanci tijesno kontroliraju Zastupnički dom Kongresa SAD-a i signalizirali su otpor zahtjevu za dodatno financiranje Ukrajine.

U američkom Senatu Ukrajina je od početka rata dobila široku potporu obiju stranaka. Ali kritike kontinuirane isplate pomoći nedavno su se povećale u Zastupničkom domu američkog Kongresa u kojemu republikanci imaju tijesnu većinu.

Zelenskij je posljednji put posjetio Washington u prosincu 2022. Tada se sastao s Bidenom i obratio se oba doma Kongresa na Kapitolu. SAD daje Ukrajini više vojne pomoći od bilo kojeg drugog saveznika kako bi se obranila od ruske invazije.

14:56

Kremlj: Kim Jong Un i Putin nisu potpisali nikakve sporazume

Kremlj je u petak objavio da "nikakav sporazum" nije bio potpisan za vrijeme posjeta sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una Rusiji, s obzirom na to da Zapad strahuje da Moskva želi od Pjongjanga kupiti oružje za rat u Ukrajini.

"Nije bio potpisan nikakav sporazum i to nije bilo ni predviđeno", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje je li bio sklopljen kakav sporazum, vojni ili neke druge vrste.

Osim oružja koje bi mogla prodati Rusiji, sumnja se da Sjeverna Koreja želi nabaviti tehnologiju za svoj nuklearni i raketni program.

Kim Jong Un rekao je na sastanku da je približavanje Moskvi "apsolutni prioritet" njegove vanjske pollitike, a Putin je pohvalio "jačanje" njihove suradnje.

Putin je govorio o "perspektivama" za vojnu suradnju unatoč međunarodnim sankcijama uvedenim Sjevernoj Koreji zbog njezinog nuklearnog i raketnog programa.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u petak je stigao u grad Komsomolsk na Amuru na ruskom Dalekom istoku i posjetio tvornicu koja proizvodi ratne zrakoplove i drugu opremu, objavila je ruska novinska agencija Tass.

U pratnji zamjenika ruskog premijera za industriju Denisa Manturova, upoznao se s proizvodnjom ratnih i civilnih zrakoplova koje proizvodi Suhoj nakon čega je promatrao demonstraciju leta lovca Su-35.

"Vidimo potencijal za suradnju na području aeronautike i u drugim sektorima", rekao je ruski ministar, po priopćenju.

Putin je prihvatio Kimov poziv da posjeti Sjevernu Koreju, po Peskovu. Datum posjeta još nije objavljen.

Američki i južnokorejski dužnosnici izrazili su zabrinutost da će Kim s Putinom razgovarati o opskrbi oružjem i streljivom Rusije, koja je potrošila goleme zalihe u više od 18 mjeseci rata u Ukrajini. Moskva i Pjongjang su demantirali takve namjere.

Rusiju bi mogle interesirati rakete kalibra 122 mm za višecjevne raketne bacače BM-21 "Grad" iz razdoblja SSSR-a koje Sjeverna Koreja posjeduje. Pjongjang bi zauzvrat mogao dobiti rusku naftu i hranu te pristup svemirskoj tehnologiji.

Moskva je spomenula moguću pomoć u proizvodnji satelita. Sjevernoj Koreji nedavno nisu uspjela dva pokušaja postavljanja u orbitu vojnog špijunskog satelita, a predložila je i da se u svemir pošalje sjevernokorejskog kozmonauta, po pisanju ruskih novinskih agencija.

14:51

Međunarodni kazneni sud (ICC) otvorio ured u Kijevu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Međunarodni kazneni sud (ICC) otvorio ured u Kijevu kako bi istraživao navodne ruske ratne zločine.

Riječ je o najvećem uredu suda izvan njegovog sjedišta u Den Haagu u Nizozemskoj, rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju u četvrtak.

Međunarodna istraga pomoći će vratiti "pravdu za Ukrajinu i sve naše ljude koji su propatili u ovom ratu", dodao je.

Ranije je tiskovni ured tribunala podijelio fotografije otvaranja ureda u objavi na platformi društvenih medija X, ranije poznatoj kao Twitter. Na fotografijama se može vidjeti i glavni tužitelj ICC-a Karim Khan.

Prošlog ožujka Khan je izdao naloge za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske povjerenice za prava djece Marije Lvove-Belove zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

06:50

Zelenski planira posjetiti Washington nakon Opće skupštine UN-a

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski planira posjetiti Washington nakon govora na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku sljedeći tjedan, prema izvješćima američkih medija u četvrtak.

Sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući i razgovori s članovima Kongresa na Kapitolu planirani su za sljedeći tjedan, izvijestili su američki list Washington Post, medijska kuća Bloomberg i televizija CNN pozivajući se na vladine izvore.

Zasad nema službene potvrde o datumu posjeta. Također je ostalo nejasno hoće li se Zelenskij obratiti Kongresu kao što je to učinio u prosincu 2022.

Prema izvorima s političke web stranice Punchbowl News, njegov put u Washington planiran je za sljedeći četvrtak.

Očekuje se da će tijekom posjeta ukrajinski predsjednik zatražiti nastavak potpore svojoj zemlji u ratu protiv Rusije. Biden trenutačno lobira kod svojih kolega demokrata za više od 20 milijardi dolara dodatne pomoći u vojne, gospodarske i humanitarne svrhe.

U američkom Senatu Ukrajina je od početka rata dobila široku potporu obiju stranaka. Ali kritike kontinuirane isplate pomoći nedavno su se povećale u Zastupničkom domu američkog Kongresa u kojemu republikanci imaju tijesnu većinu.

Zelenskij je posljednji put posjetio Washington u prosincu 2022. Tada se sastao s Bidenom i obratio se oba doma Kongresa na Kapitolu. SAD daje Ukrajini više vojne pomoći od bilo kojeg drugog saveznika kako bi se obranila od ruske invazije.

05:23

EU uklonila tri ruska biznismena s liste sankcioniranih

EU je uklonila tri ruska poslovna čelnika iz svojih sankcija protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu, pokazuje Službeni list EU-a.

Tako su s liste sankcioniranih uklonjeni ruski poduzetnik Grigorij Berezkin, milijarder Farkhad Akhmedov i Aleksandar Šulgin, bivši šef ruske tvrtke za e-trgovinu Ozon.

"Može li se ova odluka smatrati znakom pomaka od potpune politike sankcija prema više diskrecijskoj politici ili bi to bila 'pusta želja', teško je reći u ovoj fazi", rekao je tim odvjetnika koji zastupa Berezkina i Šulgina.

Odvjetnik koji zastupa Akhmedova rekao je da njegov klijent još uvijek vodi pravni postupak pred Europskim sudom pravde i da čeka datum saslušanja.

"Ovo je priznanje da naš klijent nikada nije trebao biti uključen u režim sankcija EU-a", rekao je Akhmedovljev odvjetnik i dodao: "Kao što smo to neumoljivo tvrdili 18 mjeseci, i pred Vijećem EU-a i pred Sudom pravde."

05:16

Sjevernokorejski čelnik u tvornici zrakoplova na ruskom Dalekom istoku

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un stigao je u petak u grad Komsomolsk na Amuru na ruskom Dalekom istoku i uputio se u tvornicu koja proizvodi ratne zrakoplove i drugu opremu, objavila je ruska novinska agencija Tass.

Tass navodi da su Kima dočekali regionalni guverner i drugi dužnosnici na crvenom tepihu na gradskom željezničkom kolodvoru.

Odveden je u zrakoplovnu tvornicu nazvanu po sovjetskom kozmonautu Juriju Gagarinu, prvom čovjeku u svemiru.

Tvornica proizvodi najmodernije ruske borbene zrakoplove, a Tass izdvaja Su-35 i Su-57. Također proizvode i civilne zrakoplove.

Kim je u četvrtak, u pratnji ruskog predsjednika Vladimira Putina, posjetio kozmodrom Vostočni, najmodernije rusko svemirsko postrojenje, u regiji Amur.

image

Kim Jong Un i Vladimir Putin

Str/Afp

Dvojica čelnika, u pratnji svojih ministara obrane, razgovarali su o vojnim pitanjima. Putin je u četvrtak prihvatio Kimov poziv da posjeti Sjevernu Koreju, prenosi Reuters.

Jačanje prijateljstva između Kima i Putina zabrinjava SAD i saveznike. Washington optužuje Kima da prodaje oružje Rusiji, ali nije dokazano da se to zaista zbiva. I Rusija i Sjeverna Koreja to niječu, ali su obećale da će produbiti obrambenu suradnju.

05:14

Ukrajinske snage pritišću na istoku, nanose gubitke na jugu

Ukrajina je u četvrtak nastavila s iscrpljujućom kampanjom povrata teritorija u blizini razorenog grada Bahmuta koji drže Rusi i nanijela je velike gubitke ruskim snagama na južnoj bojišnici, rekli su visoki vojni dužnosnici.

Ukrajinski izvještaji ocrtavaju žestoke borbe u mnogim dijelovima istočnog fronta, ali bez novih proboja u tromjesečnoj protuofenzivi. No, ukrajinski napredak mnogo je sporiji od dobitaka koje su zabilježili prošle godine u povratu teritorija na sjeveroistoku.

Predsjednik Volodimir Zelenski i drugi dužnosnici odbacili su tvrdnje zapadnih kritičara koji kažu da je tromjesečna ofenziva prespora i ometena strateškim pogreškama.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove snage odbile osam napada na istoku u žestokim sukobima južno od Bahmuta.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane, Hanna Maliar, rekla je da kijevske snage napreduju oko tri sela južno od Bahmuta - uključujući Andriivku. Isprva je izvijestila da je Andriivka stavljena pod ukrajinski nadzor, ali je kasnije rekla da to nije točno jer borbe još uvijek traju.

Ruske snage zauzele su Bahmut u svibnju nakon višemjesečnih borbi koje su ostavile grad u ruševinama. Ukrajinske snage su od tada otkidale ruske položaje, posebice južno od Bahmuta.

Maliar nije spomenula gradove Avdiivka i Marjinka, južnije u regiji Donjecka, dan nakon što su oba bila izložena teškim ruskim napadima.

Na južnom frontu, gdje su se ukrajinske snage usredotočile na zauzimanje skupina sela u napadu prema Azovskom moru, ruske trupe pretrpjele su "značajne gubitke" koji su smanjili njihovu obrambenu sposobnost, kazala je Maliar.

05:12

Zelenski pozdravio uništenje ruskog protuzračnog sustava na Krimu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je u četvrtak uništenje ruskog protuzračnog obrambenog sustava na anektiranom poluotoku Krimu.

"Posebno treba spomenuti cjelokupno osoblje ukrajinske sigurnosne službe kao i naše pomorske snage", rekao je Zelenski u svojoj noćnoj videoporuci, prenosi Reuters.

"Zahvaljujem vam na današnjem trijumfu", rekao je, misleći na ruski protuzračni obrambeni sustav "Trijumf". "Uništen je protuzračni obrambeni sustav osvajača. Vrlo značajno, bravo", poručio je.

Ukrajina je u četvrtak priopćila da je napala dva ruska patrolna broda i uništila sofisticirani sustav protuzračne obrane na zapadu okupiranog Krima, pojačavajući svoje udare kako bi osporila dominaciju Moskve u crnomorskoj regiji.

Napadi su uslijedili dan nakon što je Kijev rekao da su ozbiljno oštetili rusku podmornicu i desantni brod koji su bili na popravku u raketnom napadu na brodogradilište u krimskoj luci Sevastopolj, domu ruske Crnomorske flote.

Ukrajinska vojska je u objavi na Telegramu rekla da je pogodila dva ruska patrolna broda u jugozapadnom dijelu Crnog mora, uzrokujući "određenu štetu" u jutarnjem napadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 00:41