IZDAJA U ITALIJI

Berlusconiju okrenula leđa vlastita stranka: Danas glasanje o povjerenju talijanskoj vladi Enrica Lette

Talijanski parlament danas bi trebao glasati o povjerenju vladi premijera Enrica Lette nakon što su Berlusconijevi ministri prosvjedno dali ostavke.

Silvio Berlusconi i njegov Puk sloboda htjeli su srušiti vladu, ali su jučer vodeći političari Puka slobode odbili lojalnost Berlusconiju i poručili da će podržati Lettu. Letta je odbio ostavke pet Berlusconijevih ministara, nastojeći očuvati svoj mandat.

Berlusconi je otužio Lettu za "politički atentat" na njega pravnim sredstvima, misleći na optužbu za utaju poreza iz kolovoza, koja bi ga mogla baciti u istražni zatvor.

"Svjestan sam rizika u koji ulazim, odlučio sam staviti točku na postojanje Lettine vlade", napisao je Berlusconi u pismu tjedniku Tempi.

Međutim, Berlusconijev zamjenik i tajnik stranke Angelino Alfano izjavio je kako će zastupnici Puka slobode podržati Lettu u glasanju o povjerenju. Carlo Giovanerdi, senator Puka slobode, rekao je da je 40 njihovih zastupnika spremno glasati za Lettinu vladu. "Želimo ostati umjerena stranka", izjavio je senator.

Još jedan lider te stranke, Fabricio Cicchitto, izjavio je da bi rušenje vlade bilo greška, jer bi svaka buduća vlada bila "neprijateljska prema Puku slobode".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:49