KRAJ KRIZE NA ČIZMI

ITALIJA Lettina vlada velikom većinom prošla glasovanje o povjerenju

 AFP

Vlada talijanskog premijera Enrica Lettija "preživjela" je današnje glasanje o povjerenju u Senatu, nakon što je Slivio Berluconi, šef Puka slobode, odlučio ipak odustati od uskraćivanja potpore koalicijskoj vladi.

Berlusconijev zaokret dogodio se doslovno u zadnjim trenucima pred glasanje. Nekadašnji premijer koji trenutačno služi kaznu zbog utaje poreza, to je učinio nakon što je shvatio da neki od njegovih senatora neće polsušati njegov naputak i glasati protiv Lettijeve vlade.

Letta, koji je pred glasanje izjavio kako bi pad njegove vlade bio "fatalni rizik za Italiju" dobio je 235 glasova za, a 70 senatora glasalo je protiv njega. Tijekom glasanja oni najvjernije Berlusconijeve pristaše napustile su Senat.

PALA TALIJANSKA VLADA Berlusconijevi ministri napustili vladajuću koaliciju

Lettijev ostanak na vlasti znači da će Berlusconi, kao osuđeni kriminalac, biti izbačen iz Senata. To je upravo ono što je i htio spriječiti, jer gubitkom senatorskog mjesta gubi i imunitet koji gaje štitio od novih kaznenih progona. Analitičari se slažu kako je ovaj rasplet veliki udarac za njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 04:28