PREGLED TJEDNA

VIDEO: Nova svađa državnog vrha, dobar tjedan za Karamarka i pucanje fasade Putinova režima

Hrvatski je predsjednik u turskom kolegi Erdoganu pronašao srodnu dušu - i on želi unovčiti podršku za proširenje NATO-a

Zoran Milanović; Andrej Plenković

 Hanza Media/Hanza Media

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podignulo je optužnicu protv četvorice visokih časnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995., prema tvrdnjama tužitelja, naredili raketiranje kolone izbjeglica. Hrvatska vlada žestoko se obrušila na beogradske tužitelje zbog teških optužbi na račun četvorice legendarnih ratnih pilota, upozorivši Srbiju da ponovno inzistira na za Hrvatsku neprihvatljivom konceptu širenja jurisdikcije na susjedne države.

Tri mjeseca od početka invazije na Ukrajinu ruski vojni stroj polako gubi "šarafe"; svom silom udaraju diljem Donbasa, ali bez većih uspjeha. Istovremeno sve je više uvjerljivih dokaza ratnih zločina koje su ruske trupe počinile nad ukrajinskim civilima, a zbog skromnih vojnih uspjeha počela je pucati fasada Putinova režima - u državnim medijima kritički tonovi više nisu tabu.

Ruski napad na Ukrajinu dramatično je promijenio geostrateške odnose na Starom kontinentu, nakon vrlo duge ere vojne neutralnosti Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u. "Ne može, podržavate kurdske teroriste", tvrdi turski predsjednik Erdogan prijeteći da će vetom zaustaviti širenje NATO-a na dvije skandinavske zemlje.

Turski pristup jako se dopao hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću: "Tako ozbiljne države brane svoje nacionalne interese". Zato što ne podržava njegovo stajalište da bi Hrvatska svoj pristanak za proširenje NATO-a trebala uvjetovati izmjenom izbornog zakonodavstva u BiH, Milanović je premijera Andreja Plenkovića nazvao hiperservilnim izdajnikom. S druge strane, predsjednik Republike nove je saveznike pronašao u Mostovim prvacima. Zajedničkim su snagama udarili po ustavnim sucima koji su zabranili održavanje referenduma koji je inicirao Most.

Nanjušivši dobru priliku, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović odlučio je medijsku pozornost zaraditi svojim kritikama, pa i uvredama (klevetama?) na račun Zorana Milanovića, koje idu i do insinuacija da je predsjednik države psihički bolesnik i konzument kokaina. Nakon što je demonstrativno izašao iz dvorane dok je Milanović držao govor u povodu Dana Šibensko-kninske županije, Zekanović je novinarima priznao da politički parazitira: "Trenutno mi je način da budem medijski eksponiran - predsjednik Milanović ... Trenutno mogu parazitirati na Milanoviću".


*Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj svake subote ujutro najavljujemo i u video formatu na Jutarnji.hr. Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.


Najbolje političke priče Jutarnjeg lista možete čitati svaki petak u vašem inboxu ako se besplatno pretplatite na naš newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:29