PREGLED TJEDNA

VIDEO: Kako je jedna deklaracija definitivno srušila ideju o formiranju bloka za rušenje HDZ-a

Nakon poniženja kod Kijeva, ruska armija nemilosrdno gazi u Donbasu. "Spremni smo voditi dugotrajnu ofenzivu!", poručuju iz Moskve

Sandra Benčić, Nino Raspudić, Peđa Grbin

 Hanza Media/Hanza Media

Visoki upravni sud odlučio je da i životni partneri mogu biti posvojitelji djece. Sud je odbio žalbu nadležnog ministarstva na presudu Upravnog suda u Zagrebu iz travnja 2021. kojom je životnim partnerima Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti trebao biti omogućen pristup postupku procjene za posvojenje. Ministarstvo obitelji i socijalne politike kaže da će donijeti rješenje o izvršenju presude prema kojoj životne partnere treba uzeti u razmatranje prilikom procesa posvojenja.

Vraćanje Trga maršala Tita - jedna od prvih inicijativa koju je najavio novi čelnik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, sada je i formalno uvrštena u proceduru. Klub zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini predložio je da se Trg Republike Hrvatske preimenuje, odnosno da se maršalu vrati trg koji mu je 2017. "oteo" Zlatko Hasanbegović nakon što je s tadašnjem gradonačelnikom Milanom Bandićem postigao politički dogovor o suradnji u Skupštini. SDP-ovim prijedlogom njihovi partneri iz Možemo! nisu oduševljeni.

Još se nije slegla prašina zbog slučaja Mirele Čavajde koja u Hrvatskoj nije mogla ostvariti svoje zakonsko pravo na prekid trudnoće, kada je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić na javnoj televiziji priznao da je i on nekada, kada još nije prizvao savjest, radio pobačaje. Ispričao je i kako je pacijentici odstranio zdrav jajnik, a u tome je bio toliko temeljit da je otkrio njen identitet i dijagnozu. Istoga časa dobio je kaznenu prijavu i poruku udruga da se više ne bi smio približiti ni jednoj ženi. Ispali su i drugi Ćorušićevi kosturi iz ormara. Od pijanstva, preko optužbi za obiteljsko nasilje do mahanja oružjem. Ravnatelj sve optužbe odbacuje. Ne vidi nikakvo nesavjesno liječenje u pogrešno odstranjenom jajniku, te tvrdi da nije obiteljski nasilnik.

Nakon poniženja kod Kijeva, ruska armija nemilosrdno gazi u Donbasu. "Spremni smo voditi dugotrajnu ofenzivu!", poručuju iz Moskve. Ruski napadi u istočnom dijelu zemlje u najintenzivnijem su stadiju i mogli bi odrediti sudbinu zemlje. Sjeverodoneck je posljednje važno uporište u regiji Lugansk pod kontrolom Ukrajine i epicentar žestoke, višetjedne bitke za koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da prijeti potpunim uništenjem regije. Slovački premijer Eduard Heger poručio je sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu da je, ako Ukrajina padne, Slovačka sljedeća.

Rat u Ukrajini mađarska je vlada iskoristila za uvođenje izvanrednog stanja. Premijeru Viktoru Orbanu omogućena je suspenzija zakona i uvođenje restriktivnih mjera uredbama, što mu, zapravo, daje moć da čini što želi. Među mjerama koje je najavio su jačanje vojske i povećanje posebnih poreza za velike međunarodne tvrtke - novi porezi odnose se na banke, trgovačke lance, telekomunikacijske i zrakoplovne kompanije…


*Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj svake subote ujutro najavljujemo i u video formatu na Jutarnji.hr. Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.


Najbolje političke priče Jutarnjeg lista možete čitati svaki petak u vašem inboxu ako se besplatno pretplatite na naš newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:22