PREGLED TJEDNA

Dok je Tomašević proživljavao prvu veliku krizu u mandatu, Bačića su na Baniji dočekali kolačićima

Ništa nije bilo prepušteno slučaju, novom ministru stranka je dobro pripremila teren i poštedila ga bijesa stanara kontejnerskih naselja.

Tomislav Tomašević

 Ranko Šuvar/Cropix/Vesna Veselić/

Poštovani HDZ-ovci, ne kradite nam i plaže! - poručio je zastupnik SDP-a Arsen Bauk ispred ujedinjene oporbe koja traži da Vlada povuče prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru. Tvrde da je nejasan i opasan, te da će omogućiti "privatizaciju" plaža. "Niti jedna plaža na hrvatskoj obali neće biti ograđena i niti na jednu plažu neće biti zabranjen ulazak građanima. U to budite uvjereni", uzvratio je ministar Oleg Butković i obećao da će se u zakonski prijedlog unijeti odredba da hotelske plaže moraju biti javno dostupne.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević susreo se s prvom velikom krizom u svome mandatu kada su radnici Čistoće započeli masovni prosvjed. Nakon što je s radnicima na četvrti dan prosvjeda uspio dogovoriti prekid štrajka, Tomašević je pohitao prema novinarima kako bi svima priopćio radosnu vijest. No umjesto Tomaševića pred kamere je stala reinkarnacija Milana Bandića. Obučen u žutu šljakersku uniformu reinkarnirani Bandić izveo je svoj omiljen performans. Pridružio se radnicima s kojima je Čistoćine kamione entuzijastično punio vrećama nagomilanog smeća.

Novi ministar graditeljstva Branko Bačić odradio je svoj prvi posjet Baniji. Ništa nije bilo prepušteno slučaju, stranka mu je dobro pripremila teren. Za razliku od nekih njegovih kolega iz Vlade koji su prilikom obilaska Banije doživjeli razne neugodnosti, Bačića su mještani pozivali u svoje kuće (kontejnere) i nutkali kolačima.

Hrvatski državljani uhićeni u Zambiji zbog optužbi da su krijumčarili djecu iz DR Konga, nakon mjesec i pol dana provedenih u zatvoru, pušteni su da se brane sa slobode. Ispunili su sve uvjete koje je sud od njih tražio, a zadnje ročište je odgođeno zbog odsutnosti suca. Idući put će se pred sudom u Ndoli pojaviti 6. i 10. veljače. Našem reporteru u Zambiji kratko su rekli da su dobro, jer više od toga ni ne smiju zbog tamošnjih zakona. Ukoliko komentiraju suđenje, mogli bi biti vraćeni u zatvor. Najbolji scnearij za njih bi bio da im se sudi u Hrvatskoj, no to je praktički nemoguća misija, a stručnjaci kažu da bi eventulano mogli tražiti odsluženje kazne u domovini, ako presuda bude osuđujuća. U Hrvatskoj se također pokrenula istraga o posvojenju djece, a jednom od parova Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odobrio je porodiljni dopust.

Zbog obnove Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, odnosno Petrove bolnice, u toj su klinici u potpunosti obustavljeni svi postupci medicinski pomognute oplodnje i tako će, kako saznajemo, ostati još najmanje godinu dana. Budući da je Petrova bolnica Referentni centar za medicinski pomognutu oplodnju (MPO) i da se u njoj godišnje izvodi najveći broj postupaka MPO-a, parovi koji se bore s neplodnošću ozbiljno su zabrinuti. Sve pacijentice koje su bile naručene obaviještene su o promjenama i upućene u tri druge zagrebačke bolnice - Sveti Duh, Sestre milosrdnice i Merkur, a nove pacijentice neće se primati. "Svjesni smo svih problema koji iz ove odluke proizlaze, no nismo imali izbora. Morali smo iseliti cijelu staru zgradu, što znači prepoloviti kapacitete, i to je za sobom povuklo donošenje nekih teških odluka i određivanje prioriteta: trudnice, babinjače i onkološke bolesnice imat će cijelo vrijeme usluge u punom opsegu, a ostalo smo morali reducirati u skladu s mogućnostima", rekao je dr. Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porod.

Unutar EU ponovno jačaju zahtjevi da se na vanjske granice, a svakako između Bugarske i Turske postave barijere i žilet-žica kako bi se spriječio ulazak ilegalnih migranata na teritorij članica Unije. Izgradnju zida između Turske i Bugarske najjače "gura" Austrija. Kancelar Karl Nehammer zatražio je od Europske komisije da osigura dvije milijarde eura za izgradnju zida. "Zaštita vanjskih granica EU-a je europska dužnost, a zemlje na našim vanjskim granicama ne smiju biti prepuštene same sebi", tvrdi.

Na krajnjem sjeveru Švedske otkriveno je golemo nalazište iznimno vrijedne rude. Tamo se, prema najnovijim procjenama, krije najmanje milijun tona rijetkih metala koji su neophodni u proizvodnji električnih vozila, vjetroturbina i velike većine svih elektroničkih uređaja koje svakodnevno koristimo. Važna je to vijest za Švedsku, ali i za cijelu Europsku uniju koja je ovisna o uvozu te za tehnološku industriju esencijalne sirovine iz Kine, zemlje koja raspolaže najvećim zalihama rijetkih metala u svijetu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobro zna da se on i njegova vlada nalaze na korak do faktičnog priznanja neovisnosti Kosova, pogotovo nakon što su mu predstavnici SAD-a i najmoćnijih članica EU na radni stol bacili "Plan za Kosovo". Kako bi pažnju svojih birača i opće javnosti skrenuo s te neugodne priče, Vučič je odjednom ustvrdio da su nakon Žagubice enormne rezerve zlata pronađene na još jednoj - zasad tajnoj lokaciji: "Neću još reći gdje, jer čim se sazna i objavi, svi polude".


*Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar i Ivanka Toma


Na newslettere Jutarnjeg lista možete se pretplatiti OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:51