PREGLED TJEDNA

VIDEO: Slučaj koji nikoga u Hrvatskoj nije ostavio ravnodušnim, Orbanovo cviljenje za morem i povijesna odluka Finske

Nakon ere vojne neutralnosti Finska je, zbog ruske agresije na Ukrajinu, donijela povijesnu odluku - službeno će zatražiti pristup NATO-u
 Hanza Media

Rusija je nastavila sa žestokim napadima, borci iz Azovstala više od dva mjeseca trpe strahovite napade, a hrane, vode i municije imaju sve manje. Iz Ukrajine je od početka rata pobjeglo više od šest milijuna ljudi, a prema izvješćima UNICEF-a u zadnjih mjesec dana ubijeno je sto djece. I dok u Ukrajini djeca, civili i vojnici svakodnevno umiru, jedan jedini senator uspio je blokirati američki paket pomoći vrijedan 40 milijardi dolara. Riječ je o Randu Paulu, senatoru iz Kentuckyja, koji je blokirao usvajanje zakona o pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara. Zahtijevao je izmjene zakona koje bi uključile i posebnog inspektora koji bi nadgledao trošenje potpore. Paul smatra da se ne može spašavati Ukrajinu uništavanjem američke ekonomije.

Nakon ere vojne neutralnosti koja traje još od kraja Drugog svjetskog rata, Finska je, zbog ruske agresije na Ukrajinu, donijela povijesnu odluku - službeno će zatražiti pristup NATO-u. Zemlja od 5,5 milijuna stanovnika dijeli 1300 kilometara granice s Rusijom koja im sada prijeti vojnom intervencijom. Očekuje se da će isti korak uskoro napraviti i Švedska, a pristup bi se trebao dogoditi vrlo brzo.

U Hrvatskoj je prošli tjedan obilježio slučaj Mirele Čavajde, koji nikoga nije ostavio hladnim. Brojne građanke i građani prosvjedovali su diljem zemlje zbog sustavnog, institucionalnog, uskraćivanja zakonskog prava na pobačaj. Vladajućoj kasti poručili su: Dosta!

Nesuđeni gradonačelnik Zagreba napokon je dočeo svojih pet minuta slave. Premijer Andrej Plenković vrijednog je HDZ-ova vojnika Davora Filipovića promovirao u prvu političku ligu RH, imenujući ga novim ministrom gospodarstva i održivog razvoja. Da ne bi bilo nikakve zabune, preko Glavnog tajništva Ministarstva svim je djelatnicama i djelatnicima poslan memorandum koji bi, ako žele da im u Ministarstvu dobro bude, trebali shvatiti sasvim ozbiljno: "Obavještavam vas kako će službeni potpis ministra biti izv. prof. dr. sc. Davor Filipović te molim da sukladno tome dostavljate akte na potpis".


*Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj svake subote ujutro najavljujemo i u video formatu na Jutarnji.hr. Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.


Najbolje političke priče Jutarnjeg lista možete čitati svaki petak u vašem inboxu ako se besplatno pretplatite na naš newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:28