ROBERTA METSOLA

Predsjednica Europskog parlamenta: ‘Hrvatska u EU priča je o uspjehu. Učinak članstva vidljiv je posvuda‘

Metsola je kazala kako je Hrvatska pokazala da je zemlja sposobna ‘nadvladati bilo kakav izazov‘

Roberta Metsola i Gordan Jandroković

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatsko članstvo u Europskoj uniji priča je u uspjehu, a „transformacijski“ učinak članstva u Europskoj uniji vidljiv je posvuda u Hrvatskoj, istaknula je u govoru u Hrvatskom saboru predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

image

Roberta Metsola i Gordan Jandroković

Damjan Tadic/Cropix

„Transformacijski učinak Europe vidljiv je posvuda u Hrvatskoj – od provedivih prava koja su dana građanima, do mogućnosti koje članstvo u EU-u nudi mladima i starima, preko turizma, snage vašeg gospodarstva, do investicija u projekte“, kazala je Metsola na zadnji dan svog dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj povodom 10 godina članstva Hrvatske u EU-u.

„Hrvatski put kao zemlje članice (EU-a) priča je o uspjehu“, dodala je.

Članstvo u EU je ‘win-win‘

Metsola je kazala kako je Hrvatska pokazala da je zemlja sposobna „nadvladati bilo kakav izazov“ te da je pristupanjem EU-u „promijenila tijek povijesti, svoje povijesti i povijesti Europe“.

„Vaša prepoznatljiva crveno-bijela šahovnica – bilo da ju nosi Luka Modrić ili njome maše Andrej Plenković – postala je simbol za sve Europljane“, poručila je.

image

Roberta Metsola i Gordan Jandroković

Damjan Tadic/Cropix

„Simbol je to koji pokazuje da je članstvo (u EU-u) win-win situacija – nikada nije jednostrano“, dodala je.

Posebno se osvrnula na izgradnju Pelješkog mosta, kako je kazala, jednu od najvećih investicija EU-a u infrastrukturu.

Povezivanjem juga Dalmacije s ostatkom Hrvatske i Europske unije Pelješki most je „opipljivo poboljšao živote tolikih ljudi, a simbolički predstavlja ono što je Hrvatska – graditelj mostova među narodima – te pokazuje našu predanost povezivanju ljudi“.

Predsjednica Europskog parlamenta u svom je govoru istaknula kako se Europa suočava s više kriza – od „ilegalne i brutalne“ invazije na Ukrajinu, preko inflacije i situacije s energentima do klimatske krize.

image

Roberta Metsola i Gordan Jandroković

Damjan Tadic/Cropix

„Izazova je mnogo i istovremeni su, ali znam da imamo kapacitet, otpornost i sposobnost da izađemo iz toga jači nego prije“, kazala je.

Hrvatskoj i njezinu „vodstvu“ zahvalila se na solidarnosti s Ukrajinom i na „suosjećanju sa svima koji bježe od rata“.

Jandroković i Metsola suglasni: Velike su ekonomske koristi članstva u EU-u

Predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednica Europskog parlamenta složili su u utorak kako je Hrvatska imala velike ekonomske koristi u prvih deset godina članstva u EU-a.

„Rekordno brza transformacija Hrvatske svima je evidentna. Barijere koje su nekada postojale više nisu tu“, izjavila je Metsola na zajedničkoj novinskoj konferenciji s Jandrokovićem nakon sastanka u Hrvatskom saboru.

„BDP je porastao, a s njime i nove prilike“, dodala je.

Jandroković je rekao kako su ekonomske brojke Hrvatske „zaista pozitivne“ i da ih „apsolutno treba povezati s članstvom u Europskoj uniji“.

Istaknuo je kako je BDP po glavi stanovnika bio na 50 posto prosjeka EU-a, a sada je ne 75 posto. „Hrvatska je zemlja koja se najbrže oporavila nakon covid krize u usporedbi s ostalim članicama EU-a“, rekao je.

Hrvatski BDP kontinuirano raste, nezaposlenost je rekordno niska, a članstvo u EU-u bilo je instrumentalno za izgradnju Pelješkog mosta, Koridor 5C, LNG terminal, obnovu od potresa i druge infrastrukture projekte „koji su toliko financijski zahtjevni da ih nikako ne bi mogli realizirati bez punopravnog članstva u EU-u, kaže predsjednik Sabora.

Dvoje dužnosnika je razgovaralo i o aktulanoj političkoj i gospodarskoj situaciji u EU-u, ruskoj agresiji na Ukrajinu i situaciji u hrvatskom susjedstvu.

Jandroković je rekao da Hrvatska želi pomoći državama koje imaju ambiciju postati članice Unije, a Metsola je istaknula kako Hrvatska svojim znanjem iz pristupanja može pomoći zemljama aspiranticama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:08