OTIŠAO IZ HRVATSKE

Mladić koji je Stričaka udario čašom: ‘Držao me za vrat i govorio da je on župan. Baš me zgrabio...‘

Progovoriti je odlučio, kaže, kako bi ‘prestao biti vijest u medijima i mogao se vratiti svome životu‘

Anđelko Stričak i snimka video nadzora koju je objavio Telegram.hr

 Cropix/screenshot Youtube/Telegram.hr

Tri tjedna nakon što je u noći s 23. na 24. rujna varaždinski župan Anđelko Stričak pogođen čašom u glavu i prošli mu je tjedan izvađeno 13 šavova s glave i lica, Jutarnji je uspio stupiti u kontakt s napadačem na župana.

Mladić star 24 godine zamolio je za anonimnost jer se boji za svoju sigurnost, pa ćemo to poštovati i za potrebe teksta nazvati ga Luka. Progovoriti je odlučio, kaže, kako bi "prestao biti vijest u medijima i mogao se vratiti svome životu". Jer, on je ubrzo nakon te noći u Straussu otišao iz Hrvatske. Boji se za svoju sigurnost, ponavlja. Govori tiho.

Govorio njemački

- Svaki petak dolazim s društvom u Strauss i nikad nije bilo problema. Baš nikad. Bilo je oko 3 sata ujutro, s dečkima sam razgovarao kad sam vidio s leđa da čovjek drži dečku ruku oko vrata i ovaj pada na stol. Čini mi se da je taj dečko govorio njemački. Kako je pao na stol, stol se pomaknuo, čaše i boce, sve se porazbijalo. Čuo se prasak razbijenog stakla. Odlučio sam pokušati smiriti situaciju, nisam imao nikakve loše namjere. Nisam imao pojma da je to Stričak. Da sam bio trijezan, vjerojatno se ne bih niti miješao, a ovako... idem nos rivati tam‘ gdje mu nije mjesto. Išao sam smirivati situaciju, "dajte se smirite", "kaj se događa", "sve je O.K.", čak se nisam niti obraćao njemu direktno kad me uhvatio za vrat. Sad mislim da me je s nekim zamijenio. Možda je mislio da sam ja iz društva tog prvog dečka. Ne mogu znati što mu je bilo u glavi. Desnom rukom me držao iza vrata, a lijevom me isto za vrat vukao prema sebi. Govorio mi je da je on župan Varaždinske županije i vukao me naprijed, a njegovo društvo unatrag da nas razdvoje. Baš me zgrabio. Svi su ga smirivali. Kad me u jednom trenutku pustio, lupio sam ga čašom koju sam cijelo vrijeme imao u ruci. Nisam se išao svađati, imao sam piće u čaši. Još sam malo ostao sa strane vidjeti što se događa. Vidio sam da je u redu, živ, laknulo mi je i otišao sam - ispričao je za Jutarnji Luka.

Snimka koju je objavio Telegram.hr: HDZ-ov župan snimljen usred tučnjave

Sad već zvuči uznemireno.

Zašto je razbio županu čašu na glavi kad se na snimci vidi da više nije bilo međusobnog kontakta?

- Mislio sam da slijedi tučnjava. Da je to bio početak i da će se nastaviti. Kad krene sukob, krenuo je. Napadaš, braniš se... - objašnjava.

Kad je, kako kaže, vidio da je župan "O.K.", s društvom je otišao na benzinsku na još jedno pivo. Ondje ga je uskoro uhitila policija.

- Razgovarao sam s nekim društvom koje sam tamo upoznao i baš me bilo sram kad me policija pred njima uhitila - dodaje.

U policiji je ostao do sljedećeg dana u podne. Dobio je prekršajnu prijavu za drsko ponašanje i remećenje javnog reda i mira. Župan Stričak je također dobio prijavu, ali za vrijeđanje policajaca.

Boji se

Luki je ta noć dosad najgora u životu. Nakon petogodišnje veze ostavila ga je i djevojka.

- Kako se pročulo, a što ja nisam vidio, da je župan pipkao neku curu pa da ju je dečko branio, ona je mislila da sam ja bio u društvom s tom nepostojećom curom, da sam ja taj koji ju je branio i da sam zbog nje čovjeku razbio glavu čašom. Tek kad je vidjela snimku, vratila mi se - odahnuo je.

Kad je čuo s kim se sukobio i koga je ozlijedio, toliko je želio "nestati" da je je izbrisao sve profile na društvenim mrežama. Luka ponavlja da mu je žao što se uopće išao miješati u sukob i kako mu, da je bio trijezan, to ne bi palo na pamet. Još jednom moli zaštitu identiteta.

- Bojim se za svoju sigurnost. Ne bojim se da bi mi župan nešto napravio, ali puno je onih koji mu se ulizuju i žele se dodvoriti - zaključuje. Rado bi mir. - Iskoristio bih ovu priliku da županu predložim susret kako bismo se jedan drugom ispričali i nastavili s našim životima. Što se mene tiče, ovo je posljednja izjava za javnost koju ću dati na ovu temu - apelira Luka.

Nakon incidenta: ‘Prvi mladić‘ iste noći dobio teške batine?

Luka je posebno uznemiren jer je, kaže, saznao da je momak s kojim je župan počeo prepirku, i koji je pao ili bio gurnut na stol, ubrzo potom pretučen kod Straussa, ali izvan vidokruga nadzornih kamera.

U to je vrijeme Anđelko Stričak već bio na saniranju ozljeda u Općoj bolnici Varaždin, a tko su bili napadači na njegova suparnika s početka sukoba, zasad se ne zna, iako se spominju osobe povezane s Mladeži HDZ-a. Jutarnji saznaje da je mladić obliven krvlju dvadesetak minuta nakon župana došao u bolnicu. Je li to isti mladić, zbog GDPR-a nam iz bolnice nisu rekli, no iz drugih izvora Jutarnjem je potvrđeno da se radi o momku koji je sudjelovao u incidentu sa županom. U međuvremenu nam je još nekoliko očevidaca potvrdilo da je mladić dobio teške batine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:31