PANENIĆ NAJŠTEDLJIVIJI

KOLIKO SU OREŠKOVIĆEVI MINISTRI TROŠILI NA PUTOVANJA Kuščević i za svoj Brač uzeo dnevnice

 Tonči Plazibat / Damjan Tadić / Darko Tomas / Hanza Media

Gotovo polovica od 23 člana Vlade Domoljubne koalicije i Mosta u proteklom razdoblju od 22. siječnja do 21. srpnja uzimala je dnevnice za službena putovanja po zemlji, što nije protuzakonito, ali je moralno upitno s obzirom na to da su im plaćeni svi troškovi za putovanja, od smještaja i hrane do službenog vozača i auta koji su im na raspolaganju 24 sata dnevno, a imaju i kartice za reprezentaciju.

Za usporedbu, članovi prethodne SDP-ove Vlade, dok su vladali na Markovu trgu od 2011. do 2015., odrekli su se dnevnica za sva domaća putovanja.

Dobili smo podatke za sva ministarstva, jedino Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Mire Kovača nije odgovorilo na upit, dok ministar obrane Josip Buljević, te ministrica socijalne skrbi i mladih Bernardica Juretić nisu specificirali gdje su i kada putovali, nego su samo naveli iznos potrošen za dnevnice.

Naknada od 150 kn

Iz podataka koje smo dobili vidljivo je da je dnevnice za službena putovanja po Hrvatskoj uzelo devet HDZ-ovih ministara i dva ministra iz Mosta.

Riječ je o ministru zdravlja Dariju Nakiću, ministru graditeljstva i prostornog uređenja Lovri Kuščeviću, ministru turizma Antonu Klimanu, ministrici rada i mirovinskog sustava Nadi Šikić, ministru znanosti, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru, ministru regionalnog razvoja i fondova EU Tomislavu Tolušiću, ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, ministru branitelja Tomi Medvedu i ministrici socijalne politike Bernardici Juretić iz redova HDZ-a, te ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću i ministru poljoprivrede Davoru Romiću iz Mosta.

Premijer Tihomir Orešković, te potpredsjednik Božo Petrov i bivši član Vlade Tomislav Karamarko nisu uzimali dnevnice za domaća putovanja, a jedini član Vlade koji se odrekao svih dnevnica, i onih za inozemstvo, jest ministar gospodarstva, mostovac Tomislav Panenić.

Članovi Vlade, uz pristojne plaće koje u prosjeku iznose 15-ak tisuća kuna, a neki zarađauju i 20-ak tisuća kuna, prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, imaju pravo i na naknadu za odvojeni život koja iznosi 1000 kuna mjesečno, naknadu za troškove službenih putovanja i naknadu za troškove prehrane. Dakle, imaju pravo na dnevnice, međutim, neki su ipak odlučili ne koristiti to pravo, dok su drugi to pravo koristili “prekomjerno”. Tako je, primjerice, HDZ-ov ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević uzimao dnevnice čak i za otok Brač, gdje živi u mjestu Nerežišće. Prema zakonu, cijena dnevnice za domaća službena putovanja iznosi 150 kuna, ako je osiguran jedan obrok iznosi 105 kuna, a ako su osigurana dva obroka - 60 kuna, a može se dobiti i polovica dnevnice ako je dužnosnik proveo manje od osam sati na terenu.

Prema dobivenim podacima ispada da nikome od ministara nije bio osiguran obrok, pa su svi uzimali pune dnevnice.

Bračaninu Kuščeviću za domaća putovanja isplaćene su 1502 kune, od toga 2,5 dnevnice za mjesta Sutivan i Supetar. Tako je ministar od 23. lipnja do 24. lipnja boravio u Sutivanu i sudjelovao na svečanoj sjednici Dana općine kao izaslanik predsjednika Sabora i primio punu dnevnicu od 150 kuna, dok je na Supetru bio od 28. do 29. lipnja u povodu Dana grada, za što mu je isplaćeno 225 kuna.

I ministar zdravlja Nakić uzeo je polovicu dnevnice u iznosu od 75 kuna za sudjelovanje na svečanoj sjednici u povodu obilježavanja Dana Sveučilišta u Zadru 31. ožujka, iako živi u tom gradu. Ministar turizma Anton Kliman je pak uzimao dnevnice za radne obilaske po Istri, iako je iz Vodnjana, dok je rekorder u domaćim putovanjima ministar kulture Hasanbegović koji je dobio 3510 kuna, od toga pola dnevnice za komemoraciju u Jasenovcu, dok je za inozemna putovanja (Bleiburg) uzeo cijeli iznos od 70 eura, kao i njegova kolegica Nada Šikić.

Sajmovi i obljetnice

Ministar s najmanjim stažom u Vladi, Tomo Medved, dobio je 3450 kuna dnevnica za 26 putovanja na različite obljetnice, sastanke, komemoracije. Domaćih dnevnica odrekli su se ministar financija Zdravko Marić, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar pomorstva Oleg Butković iz HDZ-a. Davor Romić iz Mosta ukupno je uzeo 2400 kuna domaćih dnevnica, većinom za radne sastanke, posjete i sajmove po Slavoniji i Dalmaciji, dok je Vlaho Orepić uzeo samo dvije dnevnice za domaća putovanja, i to za Split 150 kuna, kada se redio novi vojni ordinarij, te za Borovo 225 kuna, gdje je sudjelovao na jednom memorijalu.

Ostali Mostovi ministri nisu uzimali domaće dnevnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 11:14