DRAMA U IVANCU

‘Otac četvero djece bacio je Molotovljev koktel kroz ‘neprobojno staklo‘. Što bi bilo da je ušao!?‘

Sve je počelo kada su socijalni radnici stigli u dom obitelji pod svojom skrbi kako bi djecu iz nje odveli u udomiteljske obitelji

Muškarac koji je zbog odluke CSS-a odlučio zapaliti njihove prostorije bit će podvrgnut vađenju krvi i davanju urina

 Željko Hajdinjak/Cropix

Petero djelatnika Centra za socijalnu skrb Ivanec danas ujutro je zbog neprimjerenih uvjeta iz jedne ivanečke obitelji izuzelo četvero djece. Nekoliko sati nakon toga roditelji su u prostorije Centra ubacili Molotovljev koktel. To je najkraći rezime drame koja se u utorak od ranog jutra odigravala u Ivancu.

image

Muškarac koji je zbog odluke CSS-a odlučio zapaliti njihove prostorije bit će podvrgnut vađenju krvi i davanju urina

Željko Hajdinjak/Cropix

Kako Jutarnji list doznaje, sve je počelo u sedam sati, kada su socijalni radnici nakon opetovanih upozorenja zbog propusta u brizi o djeci stigli u dom obitelji pod svojom skrbi kako bi je iz nje odveli u udomiteljske obitelji. Kod kuće je bila samo majka, otac je radio. Četvero djece - u dobi od jedne, dvije, osam i devet godina - odvedeno je unatoč protivljenju majke koju su obuzdavali policajci i smješteno u dvije udomiteljske obitelji. Budući da nije bilo uvjeta za smještaj sve četvero zajedno, mlađa su djece smještena u jednu, a starija u drugu obitelj.

Nakon tog, kažu u Centru, za njih najstresnijeg dijela posla djelatnici su se vratili u svoj ured u središtu Ivanca. Do 9.25 sati bilo je mirno, njih desetak je obavljalo rutinske poslove i u tom trenutku u Centru stranaka nije bilo.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

- U 9.25 sati počelo je lupanje na vratima Odjela obiteljsko pravne zaštite, znači na Odjelu za djecu, brak i obitelj. Kroz staklo smo vidjeli oca i majku izuzete djece i nismo otvarali vrata. U nekom se trenutku staklo na vratima rasprsnulo i letjelo na sve strane. Bio je to za nas ogroman šok i strah. Muškarac je ubacio Molotovljev koktel kroz razbijeni prozor, počelo je gorjeti i iako smo bili jako uplašeni, vatrogasnim smo aparatima ugasili požar. Njih dvoje je pobjeglo i udaljilo se osobnim automobilom - prepričali su događaj djelatnici ivanečkog Centra za Jutarnji list.

Kad su vatrogasci zaprimili dojavu o požaru na adresi u Ulici Đure Arnolda 11 u Ivancu, još nisu znali gori li cijeli objekt u kojem su brojni uredi javnih službi i tek su došavši na požarište saznali da se radi o požaru samo u prostorijama Centra za socijalnu skrb.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Varaždinska policija šturo je izvijestila o događaju. "Muškarac (40) je jutros bacio molotovljev koktel na Centar za socijalnu skrb u Ivancu. Razbio je staklo na vratima hodnika te u isti bacio zapaljivu staklenu bocu, nakon čega se svojim vozilom udaljio s mjesta događaja. Uslijed djelovanja zapaljive materije nastala je materijalna šteta, nije nitko ozlijeđen. Događaju je prethodilo službeno postupanje Centra u području obiteljsko-pravne zaštite djece", priopćili su iz PU varaždinske. Četrdesetogodišnjak je uskoro uhićen i priveden u Policijsku postaju Ivanec na kriminalističku obradu.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Muškarac koji je zbog odluke CSS-a odlučio zapaliti njihove prostorije bit će podvrgnut vađenju krvi i davanju urina kako bi se utvrdilo je li, eventualno, u inkriminirano vrijeme bio pod utjecajem alkohola ili neke nedozvoljene supstance.

Ono što je osobito šokiralo djelatnike Centra jest da staklo na njihovim vratima nije neprobojno.

- Brava je bila sigurnosna i bili smo uvjereni da staklo nije probojno. Zato smo još više užasnuti. Što bi bilo da je ušao, ne želimo niti pomisliti. Namjere su im, očigledno, bile ozbiljne kad ih ni zaključana vrata nisu omela u tome što su naumili - kažu djelatnici.

Ravnatelj Centra za socijalni rad Ivanec Robert Ćusek potvrđuje da su djelatnice pretrpjele golem šok.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

- Nadam se da neće imati ozbiljnijih posljedica zato što su bile životno ugrožene. Resorno će im ministarstvo ponuditi psihološku pomoć. Posjetila nas je dožupanica Silvija Zagorec i pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb te nam je ponuđena psihološka pomoć Zavoda za javno zdravstvo - ispričao je za Jutarnji ravnatelj Ćusek.

Iako ne želi govoriti o detaljima, informacije koje je prikupio Jutarnji ne negira.

Obitelj iz ovog događaja nije "klasičan" socijalni slučaj - otac je zaposlen, imaju vlastitu obiteljsku kuću i prosječan hrvatski standard. Obiteljskog nasilja ni alkoholizma nije bilo. U tretman centra ušli su prije godinu dana, nakon što je škola obavijestila Centar o zapuštenosti djece.

Uložili u sigurnost

Lako razbio "neprobojno staklo"

Činjenica da je muškarac tako lako razbio staklo na vratima za koje su mislili da je neprobojno, užasnula je djelatnike Centra. Ne tako davno u Đakovu su ubijeni socijalni radnici i incidenti više nisu izuzetak. Krajem 2000. u Splitu je ubijen socijalni radnik, u siječnju 2019. u Čakovcu je nožem napadnuta socijalna radnica, a iste su godine u srpnju u Đakovu ubijeni socijalni radnik i pravnica CSS-a. Vrhovni sud ove je godine potvrdio ubojici Andriji Drežnjaku 40 godina zatvorske kazne.

- Vrata imaju pametnu bravu koja se može otvoriti samo iznutra, a mislili smo da nas štiti i staklo. Uvijek smo se bojali potencijalnih napada, ali smo vjerovali da će vrata biti dovoljna zaštita - kaže ravnatelj Ćusek.

Socijalni radnici kažu da se "iako im je država obećala zaštitu, i dalje osjećaju kao nezaštićene mete".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:30