NEMILE SCENE

Optužnica protiv oca četvero djece koji je uoči Božića bacio molotovljev koktel na Centar za socijalnu skrb

Iskazivao je nezadovoljstvo odlukom Centra jer su mu prije toga, zbog neprimjerenih uvjeta, izuzeta djeca iz obitelji.

Centar za socijalnu skrb, Ivanec

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Mjesec dana nakon što je u prostorijama Centra za socijalnu skrb u Ivancu razbio rukom staklo na vratima a potom ubacio molotovljev koktel u unutrašnjost objekta izazvavši požar, varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina, oca četvero djece.

Tereti ga se za oštećenje tuđe stvari i za prijetnje, a do nemilih scena je došlo 20. prosinca 2022. kada je 40-godišnjak iskazao nezadovoljstvo odlukom Centra jer su mu prije toga, zbog neprimjerenih uvjeta, izuzeta djeca iz obitelji. U istražnom zatvoru optuženi muškarac ostaje do daljnjega jer postoji opasnost od ponavljanja kaznenih djela kao i počinjenja onih koje je izrekao u prijetnjama.

Kako je Jutarnji list pisao nakon događaja, u 40-godišnjaku je počelo ‘kuhati‘ nakon što su 20. prosinca u sedam sati ujutro socijalni radnici stigli u njegov dom s obzirom da su utvrdili propuste u brizi o djeci. Četvero djece u dobi od godinu, dvije, osam i devet godina su odveli djelatnici CZSS-a unatoč protivljenju majke koju su obuzdavali policajci.

Djeca su na kraju smještena promptno u dvije udomiteljske obitelji jer za smještaj svih zajedno nije bilo uvjeta. S odmakom od nekoliko sati, točno u 9.25 sati, dok je desetak djelatnika CZSS-a u Ivancu obavljalo rutinske poslove, na vrata Odjela obiteljsko pravne zaštite, odnosno na vrata Odjela za djecu, brak i obitelj netko je počeo lupati.

- Kroz staklo smo vidjeli oca i majku izuzete djece i nismo otvarali vrata. U nekom se trenutku staklo na vratima rasprsnulo i letjelo je na sve strane. Bio je to za nas ogroman šok, uplašili smo se. Muškarac je ubacio molotovljev koktel kroz razbijeni prozor, počelo je gorjeti. Iako smo bili jako uplašeni, vatrogasnim smo aparatima ugasili požar. Njih dvoje je pobjeglo i udaljilo se osobnim automobilom - prepričali su događaj djelatnici ivanečkog Centra za Jutarnji list.

Kad su vatrogasci zaprimili dojavu o požaru na adresi u Ulici Đure Arnolda 11 u Ivancu, još nisu znali gori li cijeli objekt u kojem su brojni uredi javnih službi i tek su došavši na požarište saznali da se radi o požaru samo u prostorijama Centra za socijalnu skrb. Ono što je osobito šokiralo djelatnike Centra jest da staklo na njihovim vratima nije bilo neprobojno.

Inače, obitelj iz ovog događaja nije "klasičan" socijalni slučaj - otac je zaposlen, imaju vlastitu obiteljsku kuću i prosječan hrvatski standard, a u tretman CZSS-a su ušli prije godinu dana, nakon što je škola obavijestila Centar o zapuštenosti djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:11