IRONIJA SUDBINE

Nevjerojatan krak afere Komunalac: Otac sudac zbog sina odvjetnika završio u pritvoru

Dragičevićev sin savjetovao je Viteza da tajno snimi razgovor s Puljašićem. Ta je snimka sada indirektno u istražni zatvor poslala i Dragičevića i Puljašića

Predrag Dragičević

 Vlado Kos/Cropix

Predrag Dragičević, sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu i Darko Puljašić, bivši gradonačelnik Požege i saborski zastupnik HDZ-a, provest će sljedećih mjesec dana u istražnom zatvoru u Osijeku, gdje ih je temeljem zahtjeva USKOK-a smjestio sudac istrage Županijskog suda u Osijeku. Sumnjiči ih se za počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita.

Konkretno, da je Dragičević pogodovao Puljašiću u odbacivanju jedne optužnice protiv njega, a da mu je ovaj zauzvrat obećao pomoći oko pronalaska novog posla za sina i snahu. USKOK je, pak, aferu otkrio nakon što su 2021. godine Puljašiću zaplijenili mobitel u sklopu istrage oko afere s požeškom gradskom tvrtkom Komunalac. Tada su u mobitelu pronašli i Puljašićevu komunikaciju s Dragičevićem te su pokrenuli istražne radnje, koje su sada rezultirale novim kaznenim postupkom. No, ono što je u ovoj priči gotovo pa ironično je korijen svih problema.

Snimio razgovore

Naime, aferu Komunalac otvorio je tadašnji direktor ove tvrtke Josip Vitez, koji nije želio prihvatiti sugestije i upute Puljašića i njegovog zamjenika, dogradonačelnika Marija Pilona, da pogoduje određenim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja Komunalac. Štoviše, Vitez je tajno snimio svoje razgovore s Puljašićem i Pilonom, a oni su na kraju bilo glavni dokaz optužnice temeljem kojeg su bivši čelnici Požege nepravomoćno osuđeni. Njihove obrane, pak, u tom su postupku pred Županijskim sudom u Osijeku, a i nakon toga u žalbi, tvrdile da je riječ o nezakonitim dokazima te su tražili da se oni izuzmu iz postupka. No, viši je sud dao za pravo USKOK-u i te su audio snimke bile presudni dokazi.

image

Darko Puljašić

Vlado Kos/Cropix

Ono što je, pak, u cijeloj priči ironija sudbine jest to da je Viteza savjetovao njegov prijatelj i kum, odvjetnik Ivan Dragičević. Dakle, sin suca Predraga Dragičevića. Vitez je, naime, na suđenju u Osijeku rekao kako se prije tajnog snimanja konzultirao s jednim odvjetnikom i tražio njegovo mišljenje, a ovaj mu je rekao da te snimke mogu biti dokaz na sudu. Stoga se Vitez i odlučio za tajno snimanje. Vitez na sudu nije rekao tko je taj njegov prijatelj, ali svi u Požegi već su tada znali da je to upravo Ivan Dragičević. I sada, kao posljedica tog kaznenog postupka pokrenutog temeljem tajno snimljenog audio zapisa, dolazi novi kazneni postupak u kojem se Dragičevićevog oca sumnjiči da je sudjelovao u koruptivnim radnjama s Puljašićem.

Tražio bolji posao

Između ostalog i da je za svog sina Ivana tražio drugi, bolji posao u državnoj službi. Puljašićeva obrana, pak, i dalje ustraje na tome da je Vitezova snimka nezakonit dokaz iz kojeg je sada proistekao i treći kazneni postupak protiv bivšeg gradonačelnika. Inače, njegov odvjetnik Hrvoje Krivić iskazao je nezadovoljstvo određivanjem istražnog zatvora Puljašiću zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Konkretno, na tri suca Županijskog suda u Slavonskom Brodu, koje je, prema USKOK-u, Dragičević doveo u zabludu kod donošenja odluke o odbacivanju optužnice protiv Puljašića, te načelnik PU požeško-slavonske i upravitelj Kaznionice u Požegi, a s kojima je Puljašić, kako ga se tereti, dogovorio da se sastanu s Dragičevićem i razgovaraju o poslu za njegovog sina i snahu.

- Radi se o službenim osobama, trojici sudaca, policajcu i upravitelju Kaznionice, sve redom osobama koje podliježu sigurnosnim provjerama. USKOK je, dakle, zatražio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja osumnjičenih na svjedoke, u ovom slučaju službenih osoba. USKOK time prejudicira i, po meni, skandalozno iznosi tezu da bi ove osobe ustvari počinile kazneno djelo davanja lažnog iskaza i da se zbog ovakve teze određuje odnosno predlaže istražni zatvor. Ako nećemo vjerovati pravosudnim dužnosnicima i osobama od najviših dužnosti u policijskom i zatvorskom sustavu, onda ne znam kome ćemo vjerovati – rekao je Krivić.

Što se tiče radnog statusa suca Dragičevića, sa Županijskog suda u Slavonskom Brodu odgovorili su nam da su od suca istrage iz Osijeka zatražili dostavu rješenja o određivanju istražnog zatvora.

‘‘Nakon dostave tog rješenja i nastupanja pravomoćnosti, predsjednica ovog Županijskog suda postupit će u skladu s člankom 73. stavak 1. Zakon o državnom sudbenom vijeću,‘‘ odgovorili su nam sa suda. Inače, taj članak i stavak predviđaju udaljenje suca od sudačke dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:39