IMAMO FOTOGRAFIJE

Bivši HDZ-ov gradonačelnik i sudac u lisicama dovedeni na sud, evo za što ih se tereti

Sudac istrage osječkog suda će odlučivati o prijedlogu tužiteljstva da im se odredi istražni zatvor

Predrag Dragičević; Darko Puljašić

 Vlado Kos/Cropix

Bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege Darko Puljašić i sudac slavonskobrodskog Županijskog suda Predrag Dragičević, koje Uskok tereti zbog primanja i davanja mita, privedeni su nešto prije 15 sati na osječki Županijski sud.

Okrivljenici su privedeni u pratnji policije, a sudac istrage osječkog suda će odlučivati o prijedlogu tužiteljstva da im se odredi istražni zatvor.

Uskok Dragičevića sumnjiči da je kao protuuslugu Puljašiću za angažman oko pronalaska boljeg posla za suprugu njegovog sina i premještaja sina zaposlenog u požeško-slavonskoj policiji na drugo radno mjesto, provjeravao podatke o stanju i kretanju spisa formiranog nakon optužnice općinskog tužiteljstva u Slavonskom Brodu protiv Puljašića zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Dragičević je, sumnja Uskok, osigurao da vijeće Županijskog suda u Slavonskom Brodu odbije kao neosnovanu žalbu Općinskog državnog odvjetništva na odluku optužnog vijeća brodskog Općinskog suda, zbog čega je kazneni postupak protiv Puljašiča pravomoćno obustavljen.

image

Predrag Dragičević

Vlado Kos/Cropix
image

Predrag Dragičević

Vlado Kos/Cropix
image

Predrag Dragičević

Vlado Kos/Cropix

Pritom je Dragičević taj predmet zaprimio kao sudac izvjestitelj te je nastavio rad na njemu, iako se trebao izuzeti zbog poznanstva s Puljašićem te poznanstva članova obitelji. Međutim, nakon što je vijeće, s obzirom na način na koji im je Dragičević izložio stanje spisa, prihvatilo njegov prijedlog i donijelo odluku kojom se predmetna žalba odbija kao neosnovana, sudac evidencije odbio je evidentirati tu odluku.

Dragičević je potom, sumnjaju policija i Uskok, članovima vijeća lažno predočio da je sudac suglasan s odlukom, ali da je neće evidentirati iz osobnih razloga. Na taj način je stvorio privid okolnosti uslijed kojih je sam evidentirao odluku i tako spriječio da vijeće ponovno razmatra predmet te da sudac zadužen za evidenciju iznese vijeću razloge odbijanja evidentiranja, a za koje je znao da nisu osobne već pravne prirode.

image

Darko Puljašić

Vlado Kos/Cropix
image

Darko Puljašić

Vlado Kos/Cropix
image

Darko Puljašić

Vlado Kos/Cropix

Nakon što je kazneni postupak protiv Puljašića pravomoćno obustavljen, Dragičević je sve do kraja 2020. tražio daljnja posredovanja radi rješavanja boljeg radnog mjesta za suprugu njegovog sina. Ujedno je Puljašić, sumnjaju tužiteljstvo i policija, organizirao sastanke s Dragičevićem i upraviteljem Kaznionice u Požegi radi premještaja njegovog sina u taj zatvor.

U travnju ove godine osječki Županijski sud osudio je Puljašića i njegova tadašnjeg dogradonačelnika Marija Pilona na djelomično uvjetnu kaznu zbog optužbi da su namještali natječaje za energetsku obnovu zgrada u Požegi. Puljašić je tada osuđen godinu i dva mjeseca zatvora, ali mu je izrečena djelomična uvjetna osuda, u kojoj bezuvjetni dio kazne iznosi šest mjeseci, a ostatak od osam mjeseci neće se izvršiti, ako u vrijeme provjeravanja od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Puljašić je početkom ove godine u Slavonskom Brodu osuđen na kaznu zatvora za krivotvorenje službene isprave u trajanju od dvije godine. Pri tome jednu godinu mora odslužiti u zatvoru, a druga mu se preinačuje u uvjetnu kaznu od tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:40