U PROCEDURI

Kreću izmjene Kaznenog zakona za međunarodno poslovanje, prijedlog upućen u e-savjetovanje

Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona povećava se broj dnevnih iznosa za kaznena djela


Ivan Malenica
 

 Damir Krajač/Cropix

Ministarstvo pravosuđa uputilo je u savjetovanje izmjene Kaznenog zakona i zakona o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba kojima se povećavaju kazne, te zakoni usklađuju s Konvencijom OECD-a o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama.

Predloženim izmjenama u Kaznenom zakonu precizira se definicija službene osobe za kaznena djela davanja i primanja mita, odnosno službenom osobom smatrat će se i strani javni službenici.

Širi se i krug mogućih počinitelja kaznenog djela podmićivanja zastupnika, uz već obuhvaćene zastupnike u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu i vijećnike u predstavničkom tijelu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, na strane javne službenike.

Osobe koje posreduju pri davanju mita, sankcionirat će se jednako kao i osobe koje podmićuju zastupnika, odnosno kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Tim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona povećava se broj dnevnih iznosa za kaznena djela iz koristoljublja s 500 dnevnih iznosa na 1000 dnevnih iznosa. Uz to, povećavaju se novčane kazne za sva kaznena djela.

Najniži dnevni iznos povećava se na pet eura (s 2,65 eura), a najviši dnevni iznos na 2500 eura (s 1373).

Pravna osoba odgovorna i za propuštanje nadzora ili kontrole, puno veće kazne

Mijenja se i Zakon o odgovornosti pravnih osoba za kazneno djelo.

Pravna osoba kaznit će se za kazneno djelo ako je time ostvarila ili trebala ostvariti korist za sebe ili drugoga. Uz to, propisuje se i da je pravna osoba odgovorna za počinjenje kaznenog djela ako je do počinjenja kaznenog djela došlo zbog propuštanja nadzora ili kontrole.

Također, odgovornom osobom u pravnoj osobi smatrat će se svaka fizička osoba kojoj je na bilo kojoj razini povjereno obavljanje poslova iz područja djelovanja pravne osobe.

Povisuju se kazne za odgovornost pravnih osoba - za kaznena djela za koja je propisana novčana kazna ili kazna zatvora. Kazne se kreću od 5000 eura ako je za kazneno djelo propisana jedna godina zatvora do 25 milijuna eura ako je za kazneno djelo pripisana kazna od 15 i više godina.

Te kazne dosad su se ovisno o godinama zatvora kretale od 660 eura do 1.990.840 eura.

Ako se svrha kažnjavanja pravne osobe za kaznena djela ne može ostvariti ovako predloženim kaznama, kao novina uvodi se mogućnost kažnjavanja novčanom kaznom u iznosu do 10 posto ukupnog godišnjeg prihoda pravne osobe ostvarenog u poslovnoj godini koja prethodi godini donošenja presude.

Izmjene i dopune važan su korak u procesu pristupanja radnoj skupini za suzbijanje podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcija i pristupanju Hrvatske OECD-u, istaknulo je Ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:43