MANIJAK ZA VOLANOM

Je li vozač 'krvavog BMW-a' primjer slabosti policijsko-pravosudnog sustava?

 Ahmet Kalajdzic/CROPIX

DUBROVNIK - Robert Rilović (24), vozač BMW-a u kojemu su u prometnoj nesreći poginule dvije dvadesetogodišnjakinje u blizini Dubrovnika, posljednji je put prije tragedije koju je izazvao na cesti, zaustavljen od policije svega petnaest dana ranije, te mu je i tada zbog vožnje bez položenog ispita, „ispisan“ optužni prijedlog i upućen Prekršajnom sudu u Dubrovniku.

No, Rilović se i nakon toga, kao i podosta puta ranije, ponovno, slobodan, vratio „na cestu“. Za takve prekršaje moguće je odrediti novčanu kaznu u iznosu od 5 do 15 tisuća kuna ili kaznu zatvorom do 60 dana. Rilović je prethodnih godina zbog takvih prekršaja samo novčano kažnjavan.

U ovom trenutku na Prekršajnom sudu u Dubrovniku se protiv Rilovića vode četiri postupka, koja se odnose na prometne prekršaje počinjene lanjske godine. Tijekom 2009. podneseno je, naime, pet optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnog postupka protiv Roberta Rilovića, a u jednome od tih „slučajeva“, okrivljenika je policija i uhitila, zadržala te dovela u Prekršajni sud.

Tada je kažnjen novčanom kaznom; zbog upravljanja automobilom bez položenog vozačkog i zbog vrijeđanja službene osobe prilikom vršenja službe.

- U preostalim predmetima postupak je u tijeku, te je prije ovog tragičnog događaja, Rilović pozvan na ročište zakazano za 17. veljače - stoji u priopćenju kojega smo dobili s dubrovačkog Prekršajnog suda od glasnogovornice Mirjane Milković Srhoj.

Policiji i Prekršajnom sudu u Dubrovniku Rilović je, dakle, bio itekako dobro poznat kao „problematična“ osoba koja je, između ostaloga, neprestalno bila „na cesti“, u automobilu, bez položenog vozačkog ispita.

Tijekom 2004. i 2005. na dubrovačkom Prekršajnom sudu je zbog prometnih prekršaja kažnjen četiri puta, novčanim iznosima; osim što je konstantno vozio bez položenog vozačkog, uhićen je i u vožnji neregistriranog vozila, u prebrzoj vožnji, u alkoholiziranom stanju, u automobilu sa slomljenim vjetrobranskim staklom itd.

To mu, međutim, neće biti nikakve otegotne okolnosti jer se ne smatra „recidivistom“ budući se zakonskim odredbama takvi prekršaji „brišu“ nakon tri godine. Je li na „slučaju“ Roberta Rilovića, koji osim prekršajnih, „na leđima“ nosi i čitav niz kaznenih djela, policijsko-pravosudni sustav pokazuje svoje „zakonski utemeljene“ slabosti i je li se mogla spriječiti pogibija dviju osoba da se prije reagiralo, pitanja su koja ovih dana postavlja šira dubrovačka javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:36