ANTE CIZMIC/CROPIX
POGLED LEGENDE

‘Hrvatska ima igrača-pobjednika, vidi se koliko je on bitan, a Horvat i Balić su odlična kombinacija‘

Olimpijski i svjetski prvak s hrvatskom selekcijom komentira europsko prvenstvo
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. siječanj 2022. 08:55

Legendarni hrvatski rukometaš Blaženko Lacković nije propustio dvoboj Hrvatske i Srbije na Europskom prvenstvu...

- Utakmicu sam prije svega gledao navijački, s te strane sam sretan. Vidio sam da je naboj bio velik, podrška s tribina ogromna, energija je bila jako dobra - rekao je Lac iz svog doma u Hamburgu.

- Kvaliteta same utakmice bila je O.K. Bilo je i dosta nervoze, pogotovo u početku kad su lopte ispadale iz ruku. Vidjelo se da ni jedna ni druga ekipa nisu baš onako slobodne, jer je u igri bio velik ulog. Zbog izostanaka svih tih igrača koji su trebali biti tamo, neki drugi su uskočili u prvi plan i to su, kad je u pitanju naša reprezentacija, super iskoristili. To je ono što smo svi već puta ponovili, odlična je i jako bitna stvar da dobijemo i da iskristaliziramo najbolje s kojima ćemo u neko normalno vrijeme, bez korone i testiranja, moći napraviti najbolju reprezentaciju - naglašava “haubica iz Marofa”.

image

Blazenko Lacković

JAVIER SORIANO Afp

Čupko je igrač-pobjednik

Tko vas je oduševio?

- Počet ću od najstarijeg, to je Čupko. On je karakter, možda nekad i malo teži, mogu to reći jer ga dugo znam. Ali on je igrač-pobjednik, i to je super. U ovoj ekipi je on jako bitan, to se vidi. Njegova energija, karakter i bitni golovi u odlučujućim trenucima su stvari na koje se možeš osloniti. Protiv Srbije je stvarno bio vrhunski. Onda ću otići na jednog od najmlađih. Lučin je debitant koji je odigrao utakmicu Europskog prvenstva kao da je to normalna, svaka druga utakmica. Bitno je da se oslobodio i pokazao što može. Bio je odličan, opasan izvana, opasan u igri jedan na jedan, otvarao je prostor. Eto, njih dvojica su za istaknuti kad baš moraš izdvojiti nekog. Musa je došao i odradio taj obrambeni dio posla, Martinović se diže iz utakmice u utakmicu, ali mislim da je ekipa ta koja je najzaslužnija za pobjedu. Svi dečki su s obzirom na važnost utakmice obavili jako dobar posao.

image

Hrvoje Horvat

ANTE CIZMIC/CROPIX

Kako je izborniku i stožeru pripremati i voditi momčad u ovim ludim vremenima kad su PCR testovi postali “sveto pismo”?

- Mogu samo zamisliti, ali ne mogu znati kako im je. To je i za njih nova situacija, moraju jako puno improvizirati i iz minute u minutu mijenjati planove. Ali mi smo izvukli Musu, top igrača koji ti dolazi posložiti obranu, pa se vratio Cindrić koji je izuzetno važan, a priključio se i Marić koji igra u Bundesligi. Mi imamo kvalitetu i stožer koji zna što treba raditi, ali nezgodno je to što ne znaš koga ćeš sutra imati na raspolaganju.

Bitno zbog ‘kemije’

Kad smo već kod stožera, uz izbornika Hrvoja Horvata na klupi je Lackovićev suigrač iz slavnih dana, Ivano Balić. Kako Lac vidi taj stručni spoj u hrvatskoj reprezentaciji?

- Ivano prije svega donosi osobnost, svoje ime i težinu na klupi, uz golemo znanje i iskustvo. Cveba ima iskustvo trenerskog posla već niz godina i mislim da je to odlična kombinacija. Ivano je uvijek znao što, kako i gdje u rukometu, sve savršeno razumije. Osim toga, donosi i taj neki respekt kod sudaca, a i kod naših mlađih igrača. Kažem, odličan spoj.

Hrvatska danas igra s Ukrajinom, Srbija ide na Francusku i vidi svoju priliku u pobjedi od dva razlike.

- Tu utakmicu s Ukrajinom treba shvatiti ozbiljno i iskoristiti je da se podignemo u formi, da se još bolje posložimo, da neke stvari još bolje uigramo. S dobrom pobjedom i dobrom utakmicom podiže se samopouzdanje. Ne bih nikako podcjenjivao taj susret s Ukrajincima, ne samo rezultatski, nego općenito, zbog samog tog osjećaja ‘kemije’. Što se tiče Francuza, mislim da su za tri koplja jači i kvalitetniji. Naravno, Srbija je pobijedila Francusku i igrala s njom neriješeno u kvalifikacijama, imaju i par igrača koji mogu napraviti razliku, samo mislim da im previše igrača nedostaje u odnosu na te utakmice.

image

Ivan Čupić

ANTE CIZMIC/CROPIX

Koliko može Hrvatska na ovom Euru?

- Polako... Jako teško je bilo što prognozirati, zapravo ne treba uopće prognozirati, jer se toliko stvari mijenja iz dana u dan da to nije normalno prvenstvo. Imamo neke igrače koji se dižu, ali tko zna hoće li oni sutra igrati. Dobra je situacija što smo vratili Cindru, što su tu Musa i Čupko, vraća se i Mandić, dobili smo Lučina. Jaganjac može biti dobar na lijevom vanjskom, samo treba odigrati na razini kao u Nexeu. Mislim da imamo jako dobru vanjsku liniju. Zato sam i rekao da utakmicu s Ukrajinom trebamo iskoristiti da se još malo podignemo, i onda će dalje sigurno biti bolje ako će samopouzdanje biti na visokoj razini. Ali, kažem, korak po korak...

Primarni cilj

Blaženko u Hamburgu ima ulogu pomoćnog trenera, momčad je na polusezoni na 10. mjestu bundesligaške ljestvice sa 16 bodova iz 18 nastupa.

- Spremamo se za nastavak sezone, pripreme su počele. Želimo maksimalno ući u taj drugi dio kako bismo što prije osigurali ostanak u ligi, što nam je primarni cilj - zaključio je Lacković.

Linker
08. svibanj 2024 16:22