Berislav Gluić, predsjednik Hrvatskog dragovoljca

 DAMIR KRAJAC Cropix
NEDAVNO PROSLAVILI IMENDAN

‘Mislilo se da ćemo se raspasti, a događa se renesansa. Čekamo i značajna sredstva od Brozovićevog transfera‘

Najbolji rezultat je bilo treće mjesto 1997., kada su završili iza Dinama i Hajduka
Piše: Slavko KonopljakObjavljeno: 27. veljača 2024. 20:11

Prošlog četvrtka, 22. veljače, klub iz novozagrebačkog Sigeta proslavio je 30 godina otkad nosi ime Hrvatski dragovoljac, o čemu svjedoči odluka koju je potpisao tadašnji predsjednik Skupštine kluba Stjepan Spajić Rođo. Bila su to “olovna” vremena u kojima se Hrvatska u krvavom ratu borila za slobodu i zato je u obrazloženju odluke stajalo:

- Promjena imena je znak potpore svim dragovoljcima Domovinskog rata, koji su svojom žrtvom i učešćem stvorili Lijepu našu domovinu Hrvatsku!

Nogometni klub iz Novog Zagreba osnovan je 1975. godine kao NK Trnsko - 75 i pod tim imenom je djelovao godinu dana kada je preimenovan u Omladinski nogometni klub Novi Zagreb, a od 1990. samo NK Novi Zagreb.

Stvoreni temelji za napredak

Prva momčad Hrvatskog dragovoljca najbolje rezultate imala je 1990-ih kada je sedam sezona nastupala u 1. HNL i u tom razdoblju osvajala je treće, četvrto i u dvije sezone peto mjesto, što je rezultiralo s tri plasmana u UEFA Intertoto kup. Dragovoljci su se u najvišem rangu pojavili još tri puta, ali čak 19 sezona su nastupali u drugom rangu, dok su sada trećeligaši. Najbolji rezultat je ostvaren u sezoni 1996./1997. kada je HD bio treći (13 pobjeda, 10 neriješenih i 7 poraza, +14 gol razlika i 49 bodova), iza tadašnje Croatije (sada Dinamo) i Hajduka.

- Hrvatski dragovoljac u temeljima ima vrijednosti proizašle iz Domovinskog rata što ga čini rodoljubno i domoljubno orijentiranim klubom, koji nikada neće zaboraviti sve koji su kao dragovoljci donijeli mir svojoj državi i narodu, te hrvatskim građanima. Naš nogometni klub je priznata sportska institucija u domovini i hrvatskoj dijaspori, nalazimo se na desetom mjestu po uspješnosti hrvatskih klubova u HNL-u, važan smo čimbenik u ZNS-u, posvećeni smo odgoju i razvoju mladih igrača kroz sport kako bi postali vrsni nogometaši i uzorni građani - istaknuo je Berislav Gluić, koji je odradio već godinu dana na funkciji predsjednika kluba.

image

Momčad Hrvatskog dragovoljca

Marin Sušić

Naglasak je u Sigetu uvijek bio na mladim igračima, koji su u školi nogometa imali svoj drugi dom, a danas se rado vraćaju na mjesto svojih prvih nogometnih koraka.

- Poslije velike krize u sezoni 2022./2023. i ispadanja u niži rang, mnogi su očekivali potpuni raspad, ali se zaslugom novog vodstva kluba događa renesansa. Ostvarena je stabilizacija na svim razinama, provedena su ulaganja u stručnoj komponenti, stvorene su pretpostavke za infrastrukturno napredovanje, povećan je broj djece u školi nogometa. Rezultat dobrog rada je došao već u tekućoj sezoni, mladi trener Mladen Stipković vodi seniore u 2. NL, a drugi dio sezone u trećem rangu unatoč kompletnom odljevu igrača su dočekali u sredini tablice. Juniori su jako blizu kvalifikacija za povratak u najviši rang, kadeti i pioniri su pri vrhu tablice, te će se za njih stvoriti uvjeti u sezonama koje dolaze kako bi se vratili među prvoligašku elitu kojoj nesumnjivo pripadaju. Jako smo sretni i optimistični što je zaokret donio ploda, a zahvaljujem se svima koji su se angažirali, posebno svojim najbližim suradnicima i trenerima, djeci i roditeljima - naglašava predsjednik Gluić, te ističe široku suradnju koju Hrvatski dragovoljac ima s prvoligašem NK Slaven Belupo iz Koprivnice.

Povezivanje s dijasporom

Otkriveni su i planovi za povezivanje s nogometnim klubovima hrvatskih iseljenika diljem svijeta koje bi na budućoj nogometno-zabavnoj manifestaciji okupio baš Hrvatski dragovoljac.

- Stabilnoj situaciji svakako pridonosi i činjenica da će u klupsku blagajnu sredinom godine doći značajna sredstva od transfera bivšeg igrača Marcela Brozovića i drugih igrača, koji su stasali na nogometnim terenima u Sigetu. Osim sportskog segmenta sa svojim suradnicima iz Izvršnog odbora pripremamo niz aktivnosti u kojima će se prezentirati klub i kao društveno odgovorna institucija. Radi se o organizaciji dana posvećenih zdravlju građana, prema kojoj bi Hrvatski dragovoljac uz pomoć zdravstvenih institucija i djelatnika kreirao platformu kojom bi se informirali i educirali građani svih slojeva društva. Također, grupa simpatizera kluba planira osnovati udrugu građana koja za osnovni cilj ima osigurati podršku klubu na svim razinama, čime bi se potaknula organiziranost članova iz svih krajeva Hrvatske i dijaspore na unaprjeđenju kluba - novosti su koje nam je prenio aktualni direktor kluba Hrvoje Merdžan.

Upravo je segment klupske društvene odgovornosti taj koji će potaknuti marketinšku aktivnost, koja za sobom povlači i brendiranje usmjereno na modernizaciju kojom će se Hrvatski dragovoljac približiti suvremenim standardima. Promjenom slike o klubu, Hrvatski dragovoljac se želi vezati primarno za Novi Zagreb gdje će nastaviti graditi privrženost prema dijelu grada u kojem je nastao i djeluje, te čvrsto vezati uz građane koji su klubu iz Sigeta uvijek bili najveća podrška. Pozitivne vijesti koje stižu iz jednog od uspješnijih hrvatskih nogometnih klubova, sigurno će obradovati sve koji vole klub iz Sigeta, ali i one koji ga poštuju zbog njegovog značenja i imena kojega ponosno nosi.

Linker
22. travanj 2024 02:15