Marin Sušić
BIVŠI POSRNULI PRVOLIGAŠ

Nakon kaosa - preporod? Dogovorena velika suradnja sa klubom koji želi na zagrebačko nogometno tržište

Poslije ispadanja čak dva ranga u Sigetu ponovo pušu "novi vjetrovi"
Piše: Slavko KonopljakObjavljeno: 16. prosinac 2023. 12:47

Tekuću godinu Hrvatski dragovoljac “neće pamtiti po dobru”, konstatirao bi prosječni pratitelj nogometnih zbivanja u Hrvatskoj. Početak godine je obilježila velika kriza i štrajk igrača i trenera, prštale su optužbe u upravnim strukturama što je rezultiralo odlaskom predsjednika Marinka Perića nakon velikog pritiska kojega je imao kao najodgovornija osoba u klubu. U predsjedničkom mandatu Marinka Perića, Hrvatski dragovoljac smo slavili kao povratnika u najviši rang, ali i klub koji je u dvije sezone trasirao put za 2. NL.

U posljednjih 20-ak sezona Hrvatski dragovoljac je tri puta igrao u najvišem rangu hrvatskog nogometa (2010./11., 2013./14., 2021/22.) i svaki put ispadao s najmanje osvojenih bodova. Tako da se najuspješnijim periodom klupske povijesti uzima 1995. - 2002. kada je Hrvatski dragovoljac odigrao sedam uzastopnih sezona u 1. HNL, a u sezoni 1996./97. zabilježio najveći uspjeh osvajanjem 3. mjesta. Evidentno je da su nakon svake od posljednje tri promocije među hrvatsku nogometnu elitu predsjednici i vodstvo kluba ušli s visokom dozom tendencioznosti koja je rezultirala raspadom sustava. Posljednji put s najgorim posljedicama, do razine da su prvi put nakon sezone 1993./94. sezonu započeli kao članovi trećeg ranga.

Neodigrana utakmica

Novi predsjednik Berislav Gluić sjeo je na vruću stolicu krajem veljače 2023. kada je bilo iluzorno očekivati da se klub može spasiti od ispadanja, iako je i u tom periodu pod trenerskom palicom Ivana Božića Hrvatski dragovoljac odigrao nekoliko jako dobrih utakmica. Ispadanje je značilo odlazak struke i svih igrača osim nekolicine koji su se stavili na raspolaganje mladom treneru Mladenu Stipkoviću koji se dokazao u radu s juniorima nekoliko prethodnih sezona.

Mnogi su na početku sezone Hrvatskom dragovoljcu prognozirali nastavak srozavanja ugleda, ali kada se podvuče crta na kraju jeseni, momčad je u sredini tablice s utakmicom manje. Utakmica Jadran Luka Ploče - Hrvatski dragovoljac 0:1, prekinuta u 23. minuti i prema kalendaru natjecanja nastavak slijedi na početku proljetnog dijela sezone. Trener Stipković i pomoćnik mu Boris Stričević su iz mlade momčadi izvukli maksimum, zarotirali su veliki broj mladih igrača i što se približavao kraj natjecanja to je momčad bila spremnija i uspješnija. Čak su na hodnicima kluba iz Novog Zagreba znali komentirati kako im je žao što nisu završili utakmicu u Pločama u tekućoj godini.

Najmanji proračun

- Jasno da nam je žao, jer bismo eventualnom pobjedom u Pločama došli sedmoj Kustošiji, koja ima dva puta deblji proračun od nas, na samo dva boda - ističe predsjednik Berislav Gluić, te dodaje.

- Ove sezone cilj nam je održati situaciju stabilnom i stvoriti pretpostavke za doselekciju kako bi se spremnije dočekala iduća sezona kada se očekuje iskorak više. Naglasak za prvu momčad je na vjeri i podršci stožeru Mladena Stipkovića koji ima potpunu slobodu u građenju sustava i provođenju nogometnih procesa.

S obzirom na to da ste naslijedili velike financijske dugove iz prošlosti, hoćete li na tom polju uspjeti ostati na nogama?

- Jasno, kao i sačuvati trenutačni status 2. NL. Premda imamo najmanji klupski budžet u 2. NL, koji je sveden na razumnu razinu. Plaće se redovno isplaćuju, prva momčad je jedna od najmlađih i racionalno složena, ali i dalje ima mlade kvalitetne igrače koji rade razliku i vide priliku za osobnim razvojem. Tijekom ove jeseni dogovorili smo suradnju s prvoligašem Slaven Belupom iz Koprivnice i radi se o suradnji na svim razinama u koju je uključen i ženski nogomet. Težit će se razvoju mladih igrača na obostranu korist, kroz posudbe i otvaranje Slavena prema zagrebačkoj nogometnoj regiji. Osim prve momčadi, značajna promjena se dogodila i u školi nogometa, gdje je na moju inicijativu realizirano nekoliko dolazaka trenera s područja grada Zagreba i okolice, koji su se dokazali u radu s mladima i dobro poznaju navedeno nogometno okruženje. Vrlo brzo je stigao i rezultat u višim kategorijama, gdje se sve kategorije bore s oštrom zagrebačkom konkurencijom kako bi osigurali kvalifikacije za najviši rang natjecanja. Ali dogovorili smo se u klubu da po tom pitanju ne treba raditi pritisak trenerima i igračima. Jer nam je na prvom mjestu razvoj mladih igrača, a ukoliko se ostvari ulazak u viši rang mogu računati na podršku, škola nogometa je prioritet.

Grade se temelji

Grade se čvrsti temelji i uvjereni smo u uspjeh pozivajući se na činjenicu da je Hrvatski dragovoljac uvijek bio nositelj kvalitete u Novom Zagrebu. U tekućoj sezoni broj djece se u školi nogometa povećao do brojke 350 u odnosu na 220 zatečenih, što osigurava potrebnu održivost uz činjenicu da su kapaciteti puno veći.

Za kraj je predsjednik Gluć želio posebno istaknuti:

- Klub je uređen i konsolidiran, dogodio se pozitivan financijski efekt pa su i sponzori počeli prilaziti. Uspostavljena je bolja komunikacija s HNS-om i ZNS-om gdje je sam ja zamijenio Marinka Perića u Izvršnom odboru. Imamo podršku gradske četvrti Novi Zagreb uz koju su vezane humanitarne aktivnosti o kojima će javnost biti pravovremeno informirana - zaključio je predsjednik, Berislav Gluić.

Dakle u Novom Zagrebu u domu Hrvatskog dragovoljca u Sigetu pušu “novi vjetrovi”, zasluga je to Uprave kluba koja je donijela novu energiju baziranu na potencijalu koji klub nesumnjivo ima u svojoj djeci i podršci roditelja te tradiciji koja ga pozicionira među najuspješnije hrvatske klubove u modernom periodu.

Imamo velike ambicije sa ženskim klubom

Budući da javnost nije dovoljno upoznata s projektom Ženskog nogometnog kluba Siget, koji nastupa u Drugoj HNLŽ - skupina A, a koji ste vi osnovali, pojasnite u čemu je tu riječ?

- U klubu trenira 40-ak cura, uz seniorke natječu se i pionirke u HNLŽ Centar. Ženski klub ima razvijenu uspješnu suradnju s prvoligašem ŽNK Agram trenutačno se natječe u 2. HNLŽ s naglašenim ambicijama za sljedeću sezonu. Vrata našeg kluba su otvorena za sve zainteresirane dječake i djevojčice i njihove roditelje. Pred Hrvatskim dragovoljcem su i infrastrukturna ulaganja, čime će se unaprijediti uvjeti što će doprinijeti poboljšanju kvalitete rada. U tekućoj sezoni su investicije išle u smjeru poboljšavanja rasvjete i kvalitete glavnog terena koji uz Hrvatski dragovoljac koristi i Dubrava Tim Kabel za odigravanje domaćih utakmica u 1. NL. Postoji dogovor s gradom Zagrebom da se realizira širenje sportskog kompleksa na još jedan teren uz postojeća četiri čime bi se zadovoljile potrebe i za ŽNK Siget, za koji već postoje najave dolazaka velikog broja mladih igračica - naglasio je predsjednik Gluić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 22:55