VLADO KOS/CROPIX Cropix
TRANSPARENTAN IZBOR

To što je napravio Modrić zvuči čudesno, ali ovog puta ima žestoku konkurenciju u lovu na 12. trofej u nizu

U izboru za Trofej Nogometaš dodjeljuje se ukupno sedam individualnih nagrada
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. svibanj 2024. 09:06

U nogometnom svijetu dovoljno je reći - Trofej Nogometaš. I svi znaju da je riječ o posebnom i iznimno prestižnom izboru, maksimalno relevantnom (glasove daju igrači i treneri SuperSport HNL-a) i transparentnom (iza svakog glasa stoji potpis igrača), u kojem se biraju najbolji hrvatski nogometaši i to u nekoliko kategorija. I tko osvoji Trofej Nogometaš neupitno je igrač godine.

Igrači su ti koji iz utakmice u utakmicu vide kako im igraju i suigrači i suparnički igrači. Koga se najviše boje, koga najviše poštuju, u koga najviše vjeruju... I zato je ovo izbor u kojem nema prostora za raspravu. Kad svoje glasove da 300-tinjak nogometnih profesionalaca, onda je svima sve jasno.

image

Luka Modrić i Halil Soudani, 2018.

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

U izboru za Trofej Nogometaš postoji ukupno sedam individualnih i jedna ekipna kategorija. Ekipna je idealna momčad SuperSport HNL-a. U sedam individualnih kategorija nalaze se:

Najbolji igrač Hrvatske

Najbolji igrač SuperSport HNL-a

Najbolji vratar Hrvatske

Najbolji igrač 1. HMNL

Najbolji trener SuperSport HNL-a

Najbolja igračica 1. HNLŽ

Najbolji travnjak SuperSport HNL-a

Najprestižnija je, dakako, izbor za najboljeg igrača Hrvatske. Izbor koji je u prvih 11 izdanja “privatizirao” Luka Modrić, koji doma ima svih 11 trofeja. Doseg koji zvuči nevjerojatno, vjerojatno za sva vremena, jer kada ćemo ponovno imati igrača kojeg će igrači 11 puta u nizu izabrati kao najboljeg!? Postoji još i dodatak, Luka Modrić je i dalje fantastičan igrač, apsolutno kandidat da i 12. put podigne Trofej Nogometaš visoko u zrak. Premda je i Luka zasigurno svjestan fantastične konkurencije koja žestoko nadire.

image

Dario Šimić, Luka Modrić i Marijo Jurić, 2019.

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Pregršt je hrvatskih igrača igralo sjajne i ključne uloge u svojim klubovima. Ponovno imamo igrača (Modrić) u finalu Lige prvaka, u kojem je Real Madrid veliki favorit protiv Borussije Dortmund. Joško Gvardiol igra nevjerojatnu debitantsku sezonu u Manchester Cityju. Već sad je izvjesno da će na koncu godine biti u idealnoj momčadi svijeta. U istom tom Cityju blista i Mateo Kovačić, bez kojeg Guardiola više ne slaže udarnu postavu.

Konkurencija za statue stoga je ponovno žestoka. A kako su sami igrači i treneri vidjeli prošlu sezonu, predstavit ćemo vam sljedećih dana.

image

Luka Ivanušec, Boris Nemec, Luka Modrić i Zoran Kvržić

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Nominirano čak 8 igrača Rijeke, 6 igrača Dinama, 4 Hajduka

Prvenstvena sezona koja je došla do samoga kraja donijela je nikad zanimljiviju utrku za prvaka. Na koncu je Dinamo bio taj koji je slavio zahvaljujući fantastičnoj završnici sezone u kojoj je nanizao čak 11 pobjeda. Nemojmo zaboraviti da je Dinamo izborio i finale Kupa, ali i da je igrao osminu finala Konferencijske lige, u kojoj je uspio u dvije utakmice nadjačati i ugledni te snažni Betis.

Stoga ne iznenađuje da među nominiranima za idealnu momčad sezone imamo šest igrača iz Maksimira (Nevistić, Ristovski, Theophile, Baturina, Mišić i Petković). Moglo ih je biti i više, ali u Maksimiru imamu jako bogat i širok izbor igrača pa je trener Jakirović dosta rotirao, a kad je tako, onda igračima slabe šanse da dobiju dovoljno glasova.

Rijeka je na proljeće najviše kola bila u vodstvu, a i Rijeka je po mnogima najveći dio sezone igrala najbolji i najatraktivniji nogomet. Riječani su za nagradu dobili čak osam nominacija (Labrović, Galešić, Radeljić, Goda, Selahi, Fruk, Pjaca i Pašalić). Na Rujevici su očito napravili odličan posao slažući mladu i potentnu momčad, koja je osim drugog mjesta izborila i finale Kupa.

Hajduk je dugo bio taj koji je vodio prvenstvenu utrku, ali nakon što je izgubio korak njegovi su igrači poprilično popustili, što su njihovi suparnici iz lige očito “kaznili”, dodjeljujući im samo četiri nominacije (Uremović, Sigur, Pukštas i Livaja) za idealnu momčad sezone. Osijek je imao sezonu s puno uspona i padova, a suparnički igrači su u Opus Areni prepoznali tri igrača (Jurišić, Nejašmić i Mierez) koja su zaslužila nominacije. Podsjećamo da je Mierez i prvi strijelac lige.

Lokomotiva je ponovno igrala odličan nogomet, pa možda malo iznenađuje činjenica da ima samo dvije (Čavlina i Šotiček) nominacije. Igrači su, pak, očekivano prepoznali sjajnu sezonu Mioča u dresu Slavena Belupa, pa je i on našao svoje mjesto u ovom vrlo uglednom društvu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. lipanj 2024 22:52