Xhevdet Muriqi

 Vladimir Ivanov/Cropix
LEGENDARNE PRIČE

Albanske ikone HNL-a: Jedan gurao tunele Štimcu, drugi zabio Gabriću bombu s gotovo 40 metara

Uoči međusobnog okršaja na Euru, prisjetili smo se Albanaca koji su u hrvatskom nogometu ostavili neizbrisiv trag
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 19. lipanj 2024. 12:37

Ako mi iz Samobora ne daju ispisnicu, tužit ću ih HNS-u Albanije! - ispalio je svojedobno Fatmir Vata i tako si nesvjesno zacementirao mjesto pri samom vrhu najikonskijih izjava u povijesti HNL-a. Osim za mikrofonom, legendarni albanski "pitbul" navijače je oduševljavao i izvedbama na travnjacima, a upravo smo njega postavili za svojevrsnog predvodnika odabrane plejade igrača iz "zemlje orlova" koji su devedesetih godina ostavili neizbrisiv trag u hrvatskom klupskom nogometu i s vremenom stekli gotovo kultni status među domaćom publikom.

Rekordni transfer

Vata je rođen 20. rujna 1971. u Rrëshenu, gradiću s desetak tisuća stanovnika na sjeveru Albanije, a u Hrvatsku, odnosno Orijent, stigao je početkom srpnja 1993. Igrao je na poziciji napadačkog veznog i polušpice te je 1995. ostvario rekordni transfer kluba s Krimeje. Albanski je ofenzivac, naime, iz tadašnjeg riječkog trećeligaša otišao u Samobor za 100.000 njemačkih maraka (taj je rekord srušen tek 2022., kada je Kristian Fućak iz Orijenta u Osijek prešao za 100.000 eura) i tako se pridružio drugoligašu (1997./1998. ušli u prvu ligu) na čijem je čelu bio Marinko Boban, otac Zvonimira Bobana.

Nakon što je riješio u uvodu spomenut spor s ispisnicom, Vata je otišao iz Samobora i u narednom je razdoblju nosio dresove Slaven Belupa i Vukovara ‘91, s tim da je u potonjem klubu činio udarnu ofenzivnu osovinu s još jednim Albancem - napadačem Amarildom Zelom.

Novi milenij Vata je dočekao u Njemačkoj, gdje je najprije potpisao s Waldhofom iz Mannheima, a razdoblje od 2001. do 2007. proveo je u Arminiji Bielefeld. Ukupno je danas 52-godišnji Albanac u Bundesligi i "cvajti" odigrao 219 utakmica te postigao 38 pogodaka i dodao 25 asistencija. Prije no što je objesio kopačke o klin, Fatmir je nosio i boje Koblenza, Wuppertalera te Boffzena, a za albansku je reprezentaciju upisao 17 nastupa. Njegovu srčanost, borbeni karakter i beskompromisni gard vjerojatno najbolje ilustrira čuvena fotografija s utakmice njemačkog Kupa između Arminije i Bayerna (2005., Schüco Arena) na kojoj se 170 centimetara visoki Vata, u maniri MMA borca uoči mečeva u oktogonu, blisko sučeljava s gotovo 20 centimetara višim Oliverom Kahnom.

Veza s Lokomotivom

U istoj općini kao Vata, Mirditëu, rođen je i Besnik Prenga. Na svijet je došao 15 mjeseci prije Fatmira, a i u Lijepu Našu stigao je godinu dana ranije od svog sunarodnjaka te je obilježio devedesete u HNL-u. Legendarni albanski veznjak s Dubravom je 1993./1994. ušao u elitni rang hrvatskog nogometa, te se po završetku predmetne sezone s istoka Zagreba zaputio prema Puli, odnosno Uljaniku. Nosio je također dresove Zadra i Suhopolja, a vrhunac igračke karijere dogodio mu se u ljeto 1998. kada je potpisao ugovor sa zagrebačkim Dinamom, ilitiga tadašnjom Croatijom. Za "modre" je odigrao samo jednu utakmicu (u Kupu), a onda naredne dvije sezone proveo u Petah Tikvi iz Maccabija, pa je 2001. u igračku mirovinu otišao iz Čakovca.

image

Besnik Prenga

Tomislav Kristo/cropix/Cropix

Prengina uloga u priči o albanskim nogometašima i HNL-u osobito je važna i iz moderne perspektive. Nekadašnji reprezentativac "zemlje orlova", naime, danas radi kao skaut u Lokomotivi, i stoji iza praktično svih transfera koji su posljednjih godina uključivali dolazak igrača s albanskom putovnicom na Kajzericu. A na popisu onih koji odgovaraju tom profilu nalaze se, među ostalima, Jon Mersinaj, Myrto Uzuni, Lirim Kastrati, Enes Čokaj, Indrit Tuci, Sherif Kallaku, Arbër Hoxha...

Legende Šibenika

No vratimo se Albancima koji su žarili i palili travnjacima u HNL-ovim formativnim godinama. Jedan od njih nedvojbeno je i napadač Ylli Shehu.

"Igramo u Zagrebu protiv ‘pjesnika‘, gubimo 3-0 na poluvremenu, mislili smo da ćemo ih šest-sedam primiti, drugo poluvrijeme Ylli stupa na scenu, zabija hat-trick, izjednačavamo na 3-3. U zadnjoj minuti prođe dvojicu, prođe i golmana, i kad ga je prošao nije zabio gol, nego se vratio i išao ga opet proći, ali ovaj mu je uzeo loptu, haha, završilo je 3-3. Na Kantridi dva gola u dvije minute, njegov ćaća je, također, često išao na gostovanja", stoji u opisu Facebook objave koju je Šibenik u ljeto 2015. posvetio svojoj legendi.

Shehu je karijeru započeo u Partizaniju iz rodne Tirane, a nakon epizode u atenskom Apollonu 1994. dolazi na Šubićevac te počinje ispisivati uvertiru i zaplet svoje šibenske priče. Nakon sezone i pol priključio se Cercle Bruggeu, no početkom 1997. vraća se u Krešimirov grad, te piše rasplet šibenske priče, a 1998. i završava igračku karijeru. Ukupno je u HNL-u postigao 40 pogodaka, što ga svrstava na 29. mjesto vječne ljestvice strijelaca, a poziciju dijeli s Markom Vidukom.

image

Yili Shehu

Facebook

Golem trag na Šubićevcu ostavio je i Xhevdet Muriqi, srčani kosovski Albanac koji je šibenski dres nosio osam godina (1990.-1998.), a prethodno je sezonu i pol odigrao i u Rijeci. Muriqi je za Šibenik postigao 15 pogodaka, a Funcuti i ljubitelji domaćeg nogometa s nešto duljim stažem i danas pamte bombu koju je albanski branič s gotovo 40 metara zabio Hajduku krajem kolovoza 1994., u utakmici (2-2) trećeg kola hrvatskog prvenstva.

- Kako se ne bih sjećao te utakmice, na Šubićevcu nikada nije bilo toliko gledatelja, zaželjeli se ljudi nogometa. Hajduk je te sezone imao megamomčad, s Gabrićem na golu, Štimcem, Asanovićem, Računicom, Koznikuom... Igrali su u Ligi prvaka. Došli su sigurno malo prepotentno, podcjenjivački. Shehu je u tri sekunde provukao dva puta Štimcu loptu kroz noge, a Igor ga je odalamio u bijesu i, naravno, dobio crveni karton. Istina, poveli su 2-0, ali je onda u nastavku Mile Petković smanjio iz penala, a ja sam zabio taj stvarno lijepi pogodak - prisjetio se svojedobno Muriqi svog projektila pa nastavio:

- Bilo je preko 30 metara udaljenosti, tako mi je lijepo sjela da je Gabrić nije ni vidio. Gabrić mi je poslije utakmice rekao da sam slučajno zabio taj gol, da mi je lopta prešla preko kopačke. I da takav gol nikada nisam, a niti ću više zabiti. Ja sam mu odgovorio: Neka, nema veze, ali zabio sam ga tebi, sada.

Albanci u Zagrebu

S ukupno 168 utakmica Muriqi je rekordni Kosovar po broju nastupa u hrvatskom prvenstvu, a slijedi ga Sunaj Keqi (160), koji je, kao veznjak, devedesetih godina bio jedan od zaštitnih znakova NK Zagreb. U kontekstu hrvatskog nogometa, vjerojatno najpoznatiji kosovski Albanac je Ardian Kozniku, nekadašnji napadač Dinama, Hajduka i Hrvatskog dragovoljca, koji je u sedam utakmica nosio i dres "vatrenih", te pritom zabio dva gola. Ikonski status nosi i Kujtim Shala, legendarni Dinamov ofenzivac rođen u Prizrenu, u čijoj nogometnoj biografiji stoji da je 17. listopada 1990. bio član udarne hrvatske postave u povijesnoj utakmici protiv SAD-a (2-1) na Maksimiru.

Kada govorimo o devedesetima i Albancima u zagrebačkim nogometnim klubovima, jedno od imena koja se nameću je i ono Besnika Hasija. Albanski veznjak odradio je dva mandata u Kranjčevićevoj (1990.-1991., 1992.-1993.), a onda je 1994., nakon epizoda u Samoboru i Prištini, prešao u Genk gdje je, u dva navrata, ukupno proveo pet sezona (uz međusezonu u Münchenu 1860).

image

Besnik Hasi

Gent Shkullaku/afp/profimedia/Gent Shkullaku/afp/profimedia

Za Genk je upisao 141 nastup, zabio 21 gol te osvojio belgijsko prvenstvo i kup. Odigrao je i jednu od ključnih uloga u transferu Branka Strupara u Genk budući da ga je 1994. osobno preporučio čelnicima "plavo-bijelih". Kraj karijere dočekao je u belgijskom nogometu, a najveći trag ostavio je kao igrač Anderlechta, u čijem je dresu odigrao 153 utakmice (tri pogotka, 12 asistencija) te se tri puta okrunio naslovom nacionalnog prvaka.

Hasi je boje nacionalne selekcije branio 43 puta, a dobrim dijelom svoje reprezentativne karijere albansku je svlačionicu dijelio s još jednom ikonom HNL-a - Erjonom Bogdanijem. Nakon početnih dionica u tiranskom Partizaniju i Genclerbirligiju iz Ankare, albanski je napadač dio svog nogometnog puta također proveo u Zagrebu. Među "pjesnicima" se zadržao od kolovoza 1998. do siječnja 2000., a potom se otisnuo u vode talijanskog prvoligaškog (i drugoligaškog) nogometa, kojima je uspješno plovio narednih 13 godina, igrajući za Regginu, Salernitanu, Veronu, Sienu, Chievo, Livorno i Cesenu. Bogdani je za albansku reprezentaciju upisao 75 nastupa i zabio 18 golova, što ga čini najefikasnijim albanskim strijelcem svih vremena.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. rujan 2024 15:36