Zlatko Dalić

 DARKO TOMAS Cropix
Analiza izbornikovog kadra

Xabi Alonso i Pep Guardiola nabildali roster Vatrenih: Dalić je u tri godine po putu izgubio čak 12 igrača

Od prvog dana mandata izbornik je zagovornik politike kontinuiteta
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 21. svibanj 2024. 20:08

Nakon što je nacionalna momčad krajem ožujka osvojila ACUD Cup, odigravši u Egiptu jednu solidnu i jednu odličnu utakmicu, izbornik je zadovoljan viđenim zaključio natječaj za dresove, tako da u predvečerje priprema za Njemačku mjesto trećeg vratara ostaje jedino otvoreno pitanje - hoće li Nediljko Labrović obraniti status pred naletom odličnog Dominika Kotarskog, koji na okupljanje dolazi bogatiji za medalju prvaka Grčke?

Od prvog dana mandata Dalić je zagovornik politike kontinuiteta - u reprezentaciju se teško upada i iz nje teško ispada - premda već letimična usporedba popisa za Euro 2021. i Euro 2024. otkriva da čvrst bonitet u njegovim tablicama uživaju samo senatori dok se ostatak društva mijenja poput pratećih vokala na turnejama rock bandova.

Renovirani sastav

Čak dvanaestoricu igrača iz Londona i Glasgowa Dalić je izgubio po putu tijekom protekle tri godine. Dvojicu vratara, Lovru Kalinića i Simona Slugu, a onda i cijelu jednu momčad u polju. U kadru više nisu: Dejan Lovren, Šime Vrsaljko, Borna Barišić, Duje Ćaleta-Car, Domagoj Bradarić, Mile Škorić, Milan Badelj, Ante Rebić, Josip Brekalo i Mislav Oršić. Na tragu čuvenog starogrčkog trenera Heraklita, koji je prije Cruyffa i Guardiole primijetio da ne možeš dvaput nogom stupiti u istu rijeku, Dalić je shvatio da ne može dvaput proći skupinu Eura s istim rosterom. Korak po korak, renovirao je sastav uvođenjem novih vratara (Ivušić, Labrović, Kotarski), njima dodao skupinu mladih stopera (Stanišić, Šutalo, Erlić, Pongračić), pronašao je mjesta za neke u međuvremenu etablirane igrače poput Lovre Majera i nagradio pozivnicom karijerni "revival" Marka Pjace.

Na koncu, iz skupine igrača za budućnost izdvojio je Luku Sučića i Martina Baturinu kao tandem veznjaka koji na Euru neće samo nositi torbe i dobacivati ručnike Modriću, Perišiću i Kovačiću, nego u određenim varijantama mogu računati na minutažu. Dalićev popis, sve u svemu, takav je da mu je teško pronaći nedostatak. Izbornik vjerojatno ne bi pogriješio da je u repu zrakoplova za Berlin pronašao mjesto ili dva za top-tinejdžere poput Lovre Zvonareka ili Antona Matkovića, koji bi već u sljedećem ciklusu mogli agresivnije zakucati na njegova vrata, ali nema govora o nekakvoj vrištećoj nepravdi.

Gvardiol 2.0

Kako stvari izgledaju po linijama momčadi? Bude li se držao provjerene formule, "vatreni" će turnir otvoriti s obrambenim blokom Juranović - Šutalo - Erlić - Gvardiol, ali teško je vjerovati da će Dalić ignorirati spektakularnu klupsku sezonu Josipa Stanišića i činjenicu da Gvardiol nakon godinu dana suradnje s najboljim nogometnim trenerom na planetu pod nacionalni stijeg stiže kao unaprijeđena verzija igrača, premierligaška klasa Gvardiol 2.0. Jedan s desnog, a drugi s lijevog boka, marširaju kao wing-back igrači, neprekidno ulijeću u završnicu i svako toliko svoje predstave oplemene golovima. Dalića odjednom muče slatke kadrovske brige i dvojba treba li uslijed ovoga mijenjati fizionomiju momčadi.

Strijelac dvaju pogodaka u cijeloj dosadašnjoj seniorskoj karijeri, Stanišić je u rukama Xabija Alonsa postao ubojica iz sjene, u finišu sezone postigao je četiri gola, među njima i neke ključne pogotke za glancanje povijesnog Bayerova uspjeha. Rezultat golemog individualnog iskoraka odmah je zasvijetlio i na tržnici: ako je na startu sezone vrijedio 10 milijuna eura, licitacija za Stanišića prema Transfermarktu sada počinje s cijenom od 18 milijuna eura. Golgeterski učinak kolege s desnog boka Gvardiol je stigao nadmašiti u briljantnoj završnici Cityjeve šampionske sezone (pet golova), što po logici stvari u drugi ili treći plan gura Bornu Sosu. Ne tako davno njegov je beckhamovski centaršut zamalo izazvao rat između HNS-a i DFB-a, ali nešto se čudno dogodilo sa Sosinom karijerom, i odlaskom u Ajax on je zaronio u anonimnost. Brzi izlaz iz tog košmara čini se kao jedina pouzdana metoda za očuvanje statusa među "vatrenima", a sličan recept vjerojatno vrijedi i za Martina Erlića, čiji je Sassuolo upravo zaronio u Serie B.

Poravnati Petko i Budimir

Neovisno o Dalićevu taktičkom rasporedu, lako je predvidjeti da će trojac Modrić - Brozović - Kovačić iznijeti još jedan, već treći po redu, zajednički Euro. S 368 nastupa u zbroju njih trojica su uz umirovljenog Ivana Rakitića gazde strojarnice još od Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine i ovo natjecanje dolazi kao njihov labuđi pjev, iako to iz njihovih klupskih opusa nikada ne biste naslutili. Modrić je upravo osvojio La Ligu i sprema se produljiti ugovor s Realom sve do 40. rođendana, dok je Kovačić debitantsku sezonu u Cityju oplemenio s tri trofeja i u subotu juri po četvrti (FA Cup, finale s Man Unitedom). Podatak da su trojica veterana fiksirana na sredini igrališta u startu umanjuje minutažu ostalim aspirantima na dresove poput Majera ili Marija Pašalića, iako su oni posljednjih sezona pronalazili načina da uskoče i popune praznine između linija momčadi.

Ivan Perišić i Andrej Kramarić čine preostala dva nosiva stupa ove reprezentacije, ali završnicu Eura dočekuju u različitim raspoloženjima. Dok je Perišić finale SHNL-a iskoristio za povratak u ritam, bildanje muskulature i samopouzdanja, Kramarić je završnicu bundesligaške sezone iskoristio za bildanje golgeterske statistike. Sa 17 golova za Hoffenheim ove sezone 32-godišnjak je pokazao da još ne usporava i utakmicu sa Španjolskom dočekat će kao starter. Mjesec dana uoči ovog dvoboja Perišić je bliži ulozi džokera, što znači da će borba za dresove biti živa i uzbudljiva jer s velikim apetitom pripreme otvaraju i njegovi konkurenti za mjesto na lijevom krilu, Luka Ivanušec i Marko Pjaca. S podjednakim izgledima, naposljetku, u utrku za devetku kreću Bruno Petković (17 golova za Dinamo) i Ante Budimir (16 golova za Osasunu)...

Linker
21. svibanj 2024 20:08