NOVI PROJEKT

U Puli uskoro kreće izgradnja poduzetničkog centra u samom središtu grada

‘Coworking će postati novo mjesto za razmjenu znanja i iskustava u kojem će se okupljati nezavisni profesionalci i startupovi‘

Coworking Pula

Uskoro kreće izgradnja poduzetničkog centra COWORKING PULA u suradnji Istarske razvojne agencije i Grada Pule. Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije gdje je Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o., istaknuo kako je projekt COWORKING PULA, prepoznat svojevremeno kao strateški projekt Strategije razvoja Urbanog područja Pula u u sklopu ITU mehanizma vrijedan 25.331.400,00 kn, pri čemu 18.393.377,13 kn bespovratno sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Provodi se od studenoga 2020. godine, a treba biti dovršen do kraja 2023. godine.

image

Coworking Pula

- Cilj projekta je izgradnja i opremanje poduzetničkog centra u samom središtu Pule, na lokaciji preko puta Sportskog centra Pattinaggio, a do kraja ovog tjedna očekuje izdavanje građevinske dozvole te uskoro slijedi natječaj za izvođača radova, kao i početak radova, istaknuo je Sabatti. Radi se naime o rekonstrukciji i prenamijeni lokacije u prostor bruto površine 1.514 kvadrata na četiri etaže, koji će sadržavati „open space“ prostore s radnim jedinicama za korisnike, urede, sale za sastanke, multimedijsku konferencijsku dvoranu, „networking“ zone te zonu za slobodno vrijeme. Navedeno će pratiti suvremeno opremanje i digitalizacija rada poduzetničkog centra te inovativna rješenja za razvoj poduzetništva, kao što su virtualni ured, virtualna konferencijska dvorana, uspostava podcasta i slično.

image

Coworking Pula

Nadodao je isto tako kako je fokus na stvaranju inovativnije poduzetničke klime i zajednice, a osim klasičnih malih i srednjih poduzetnika, centar će biti na usluzi tzv. „freelancerima“, digitalnim nomadima, akterima u brzorastućoj kreativnoj industriji te svim ostalim zainteresiranim poduzetnicima. Očekuje se da će usluge radnih prostora centra koristiti nakon otvaranja više od 100 korisnika, s tendencijom rasta u skoroj budućnosti.

image

Coworking Pula

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić naglasio je kako će se projektom rekonstruirati i opremiti postojeća, derutna zgrada u centru Pule, koja godinama nije u funkciji, čime Grad Pula počinje stvarati povoljno okruženje za razvoj poduzetništva i promicanje poduzetničkih aktivnosti.

- Očekujem da će Coworking postati novo mjesto za razmjenu znanja i iskustava u kojem će se okupljati nezavisni profesionalci, mala i srednja poduzeća, startupovi, obrtnici i svi koji su važni za razvoj gospodarstva na urbanom području. Budući da Pulu vidimo kao grad sa sto tisuća stanovnika, ovakvim značajnim investicijama želimo krenuti i u stvaranje vlastitih ljudskih potencijala, rekao je gradonačelnik Pule.

image

Predstavljanje Coworking Pula

Dodao je potom kako će Grad Pula i u 2021. godini isplatiti 1,5 milijuna kuna za potpore poduzetnicima, te da je u planu poboljšanje postojećeg programa potpora kao i nove aktivnosti u svrhu razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

Istarski župan Boris Miletić je govoreći o ITU mehanizmu podsjetio kako je on prvotno bio zamišljen na način da ga mogu koristiti samo 4 hrvatska grada: Zagreb, Osijek, Rijeka i Split.

- Trebalo se, dakle, prvo izboriti da se područja prošire pa su ušli i Pula, Velika Gorica, Zadar i Slavonski Brod, kao mogući korisnici sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. ITU mehanizam je jedan novi alat Europske unije koji urbanim područjima daje mogućnost utvrđivanja svojih prioriteta, odnosno razvijanja svog urbanog područja. Mislim da je to jedan jako dobar primjer kako decentralizirati funkcije i pustiti lokalnoj zajednici da odlučuje o svojim potrebama. Nakon toga, trebalo se izboriti da državnu imovinu prebacimo u svoje vlasništvo jer je zgrada nekadašnje Mehanike dugi niz godina bila zapuštena i devastirana, kazao je župan dodajući kako mu je drago da je nova gradska uprava Pule nastavila s projektom Coworking Pula, pokrenutog 2018. godine, a zahvaljujući kojem ćemo sutra imati jedno lijepo i uređeno zdanje, na usluzi poduzetnicima.

image

Coworking Pula

- Kad si velik i jak, potpore ti u principu ne trebaju, ali kad si na početku svaka pomoć je itekako dobrodošla. Kao Županija smo itekako pokazali da nam je stalo do poduzetništva i to u onoj najranijoj fazi kada je poduzetnik koji ima ideju slab i krhak. IDA, kao prva razvojna agencija u Hrvatskoj, u protekle je 22 godine educirala preko 13 tisuća poduzetnika i nastavljamo i dalje s tom inicijativom, zaključio je župan.

Predstavljene su i vizualizacije interijera i eksterijera budućeg centra COWORKING PULA, koje potpisuje Atelier Bruno Juričić, autor idejnog rješenja.

- Ovaj centar će nastavno na postojeće poduzetničke inkubatore kojima u Puli upravlja IDA te mrežu poduzetničkih inkubatora i coworking prostora u Istarskoj županiji, u kojima je pružena podrška za više od 330 poduzetnika sveukupno, dati dodanu vrijednost razvoju poduzetničke infrastrukture te posljedično razvoju gospodarstva Istarske županije, zaključio je Sabatti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2022 12:13